Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτολόγιο 11 Μαΐου: Mνήμη των Aγίων ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου

Σήμερα, Σάββατο της Διακαινισήμου, τιμούμε τη μνήμη του ιερομάρτυρος Μωκίου, των Αγίων Ισαποστόλων Μεθοδίου και Κυρίλλου, φωτιστών των Σλάβων. Επίσης, εορτάζουμε τα εγκαίνια της Κωνσταντινουπόλεως.

Οι Μεθόδιος και Κύριλλος κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη και έζησαν κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. Ο Κύριλλος έλαβε ανώτερη μόρφωση και υπήρξε μαθητής του Μεγάλου Φωτίου. Υπήρξε κληρικός και καθηγητής της φιλοσοφίας και της θεολογίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μεθόδιος, προικισμένος με πρακτικό νου, διακρίθηκε ως διοικητής σλαβικής επαρχίας και ύστερα ως ηγούμενος της Μονής Πολυχρονίου της μικρασιατικής Βιθυνίας. Οι δύο αδελφοί αρχικά είχαν αναλάβει και είχαν φέρει με επιτυχία σε πέρας αποστολή στη χώρα των Χαζάρων της νότιας Ρωσίας το 860 μ.Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα ο Κύριλλος επινόησε το κυριλλικό αλφάβητο, λόγω του ότι τα σλαβικά μέχρι τότε, εχρησιμοποιούντο μόνο στον προφορικό λόγο.

Το αλφάβητο βοήθησε ποικιλότροπα τους σλαβικούς λαούς και στο να μάθουν την Αγία Γραφή και τη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και να καταγράψουν την ιστορία τους.

Οι Ισαπόστολοι, που τιμούμε σήμερα, μαρτυρούν με τον πλέον τρανό τρόπο την αξία της μητρικής γλώσσας, για να λατρεύσει ο άνθρωπος τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό.

Στο ίδιο πνεύμα, προσέφερε στο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πριν 53 έτη, το 1971, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄, με τις βαπτίσεις στην ανατολική Αφρική με επίκεντρο την Κένυα. Εκεί οικοδόμησε Ναό, Ιερατική Σχολή, Τεχνική Σχολή και καταλύματα για τη στέγαση των καθηγητών και σπουδαστών.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...