Εκκλησία της Ελλάδος

Σήμερα τιμάται η μνήμη της Αγίας μάρτυρος Σοφίας

Επίσης, τιμούμε τον Άγιο Ηρακλείδιο επίσκοπο Ταμασού, τον άγιο Αυξίβιο επίσκοπο Σόλων, τον όσιο Αναστάσιο, οποίος ασκήτεψε στην Περιστερωνοπηγή της Μεσαορίας και τον όσιο Επιφάνιο που ασκήτεψε στον Πενταδάκτυλο, στην περιοχή των Χύτρων.

Ο Άγιος Ηρακλείδιος ήταν γιος ειδωλολάτρη ιερέα. Ακολούθησε τη χριστιανική πίστη, αφού γνώρισε τους Αποστόλους Βαρνάβα και Μάρκο, καθώς τους συνόδευε κατά προτροπή του πατέρα του. Κοντά στους δύο Αποστόλους ο Ηρακλείδιος έμαθε για την αληθινή πίστη στο Χριστό και τη ματαιότητα της ειδωλολατρίας.

Μετά την ομολογία Πίστεως και τη βάπτισή του, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Απ. Παύλο, ο οποίος μαζί με το Βαρνάβα και το Μάρκο τον χειροτόνησαν επίσκοπο Ταμασού και του εμπιστεύθηκαν τη διαποίμανση των πιστών.

Από τους πρώτους που κατήχησε και βάπτισε ο Άγιος Ηρακλείδιος ήσαν οι δύο γονείς του. Στην περιοχή Ταμασού, γύρω από το ασκητήριο του, κτίστηκε Ιερά Μονή, η οποία σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή. Μεγάλη ευλογία και θησαυρός της Εκκλησίας μας η τιμία κάρα του Αγίου, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Μονή.

Να σημειωθεί ότι η Επισκοπή Ταμασού ανασυστάθηκε μετά από αιώνες, το 2007 επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ως Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής.

Επίσης, να σημειωθεί ότι παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της υπάρχει εντός του μεγαλοπρεπούς ναού Της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

αεροπορική βάση Chkalovsky
Ένοπλες Συρράξεις 0

Φρίκη στο Κρεμλίνο μετά την επιδρομή Ουκρανών σαμποτέρ σε μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις της Μόσχας-Χτυπήθηκε το αεροπλάνο του Πούτιν; (Εικόνες)

Πρόκειται για την βάση Chkalovsky, η οποία φυλάσσεται εντυπωσιακά καλά, ωστόσο και πάλι η ομάδα δολιοφθοράς της...