Εκκλησία της Ελλάδος

Κυβέρνηση για εκκλησίες: Αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας... – Μητροπολίτης Κερκύρας: Ο Χριστόδουλος δεν θα κρυβόταν

Η χθεσινή εικόνα με την “παρέλαση” της Πρωτοψάλτη ξεχείλισε το ποτήρι! Απαγόρευσαν τους Επιτάφιους πριν από μια εβδομάδα, κυνηγούσαν παπάδες και πιστούς λες και ήταν εγκληματίες, και άφησαν το βλαχομπαροκ σόου στους δρόμους της Αθήνας.

Το γράψαμε και προχθες πως το ζήτημα με τις απαγορεύσεις του κορονοϊού που κρατούν τις εκκλησίες κλειστές είναι ξεκάθαρα ένα πρόσχημα. Και όχι μόνο στην χώρα μας. Στην Ελλάδα ακούμε τόσες μέρες για το πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, τα εμπορικά καταστήματα, οι παραλίες κλπ αλλά για τις εκκλησίες πότε θα ανοίξουν ούτε φωνή ούτε ακρόαση!!

Αλλά η κυβερνηση έχει επιλέξει την μέθοδο “αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας”

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει πάλι η Ιερά Σύνοδος με τον ίδιο τρόπο όπως τη ντελευταία φορά με τηλεδιάσκεψη. Ο Αρχιεπίσκοπος παρά την στήριξη στην κυβέρνηση μετά και το πρόσφατα τηλεφώνημα με τον Μητσοτάκη αισθάνεται πλέον “στα σχοινιά”!

Η Ιερά Σύνοδος πιέζεται πέραν από την οργή των πιστών και από τους ιερείς. Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος με επιστολή του έθεσε τα πράγματα στην πραγματικη΄τους βάση και από πνευματικής αλλά και από οικονομικής πλευράς για τους ναούς. “Τα έσοδα των ιερών ναών μηδενίστηκαν” ανέφερε ο ΙΣΚΕ υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί οι Μητροπόλεις να λειτουργούν σαν φοροεισπράκτορες!

Πληροφορίες στα εκκλησιαστικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “ιερές” επιστολές προς την κυβέρνηση με το αίτημα να ανοίξουν οι ναοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έστειλε χθες επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητάει το άμεσο άνοιγμα των Ναών.
Σύμφωνα με την επιστολή η οποία κινείται σε αυστηρό τόνο και γράφτηκε ύστερα από απόφαση που ελήφθη με τους Συνοδικούς, οι Ιεράρχες ζητούν να ανοίξουν οι Ναοί για την λατρεία των πιστών χωρίς να υπάρχει θέμα συγχρωτισμού. Οι Ιεράρχες φέρονται ενοχλημένοι με το ότι η κυβέρνηση αποδέχεται μία κινητή συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη. ενώ δεν έγινε οι περιφορά του Επιταφίου.

O Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος, ο οποίος από την αρχή έχει προβεί σε αρκετές παρεμβάσεις, έστειλε νέο μήνυμα σήμερα με το κήρυγμά του: "Η Εκκλησία από αγάπη στα παιδιά Της και, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, συγκατατέθηκε εις την λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασίας της υγείας των πιστών. Μέτρα τα οποία πλήγωσαν τον λαό του Θεού καθώς την ιερότερη περίοδο του εκκλησιαστικού έτους, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, στερήθηκε την συμμετοχή του εις την λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Μέτρα, τα οποία οδήγησαν σε ακρότητες και υπερβολές με πρόστιμα, προσαγωγές, συλλήψεις και στοχοποιήσεις σεβάσμιων Αρχιερέων, ευσεβών Ιερέων και πιστών. Με κλείσιμο όχι μόνον των θυρών των Ναών αλλά και των μεγαφώνων. Σαν όλος ο κορωνοϊός της Ελλάδας να μαζεύτηκε μέσα στους Ναούς! Σαν ο Υιός να είναι απειλή και η αιτία διασποράς του.. ιού! Μέτρα που μοιάζει να στοχοποιούν όχι μόνον την πίστη, αλλά και το συσταστικό μυστήριο της Εκκλησίας, την Θεία Ευχαριστία! Την ίδια ώρα που οι πιστοί, πολίτες της Πατρίδας μας, είχαν και συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ένα σωρό άλλους χώρους στην καθημερινότητα του βίου τους. Και καλώς έχουν! Παρακαλούμε λοιπόν την Παναγία μας να φωτίσει τους αρμοδίους να κατανοήσουν ότι η πλειονοψηφία αυτού του λαού δεν αγωνιά μόνο για την σωματική του υγεία, αλλά και για την ψυχική και πνευματική του κατάσταση. Ότι καθ΄ όλη αυτή την περίοδο η ψυχή υποφέρει, πάσχει. Μένει νηστική και πεινασμένη και ότι δεν φτάνει μόνον να χορταίνει το σώμα, χρειάζεται να χορτάσει και η ψυχή. Ότι η στέρηση της Θείας Λειτουργίας, της Θείας Κοινωνίας, οδηγεί, για όσους έχουν μέσα τους πίστη και φόβο Θεού, οδηγεί σε πνευματική ατροφία, σε αυτοκτονία. Ότι παρατεταμένη στέρηση συμμετοχής των πιστών στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας επιβαρύνει τις ψυχικές αντοχές των, εγκυμονώντας κινδύνους για αύξηση άλλων φαινομένων και συμπεριφορών.Ότι, τέλος, είναι αδιανόητο να αίρονται τα μέτρα για διάφορους άλλους χώρους που έχουν σχέση με την αισθητική του σώματος και του προσώπου και να παραμένουν κλειστοί οι Ναοί, που τρέφουν και αναπαύουν την ψυχή του ανθρώπου. Ο λαός του Θεού έχει ανάγκη πνευματικής και ψυχικής στήριξης και αυτή την ανάγκη μόνον η Εκκλησία μπορεί να του προσφέρει. Αυτήν εμπιστεύεται και σε Αυτήν προστρέχει και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί άλλο να το στερείται”, κατέληξε.

Άστραψε και βρόντηξε

Σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος στην εφημερίδα “Δημοκρατία” επισήμανε μεταξύ άλλων: “Αρκετοί Μητροπολίτες βεβαίως και μου τηλεφώνησαν και με στήριξαν στην μικρή αυτή περιπέτεια και τους ευχαριστώ. Έδειξαν το φιλάδελφο, καθώς και την δική τους αγωνία για την κατάσταση. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, θα περίμενα η Ιεραρχία να εφιστήσει την προσοχή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα ΜΜΕ, με κάθε δυνατό τρόπο και όχι μόνο λεκτικά και τυπικά, για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, αλλά και της υπεράσπισης του πιστού λαού μας, ο οποίος υφίσταται ένα άνευ προηγουμένου bullying γιατί θέλει να κοινωνά, γιατί θέλει να ανάβει το κερί του στην Εκκλησία, γιατί θέλει να προσκυνήσει τον Εσταυρωμένο και τον Επιτάφιο, γιατί θέλει να προσκυνήσει τόν Άγιό Του. Θα περίμενα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ο εκπρόσωπός της να καταδικάσουν την αστυνομοκρατία έξω από τους ναούς. Δεν έγινε. Θα περίμενα να πούνε μία κουβέντα συμπάθειας προς τον λαό μας, στήριξης, αγάπης, ίσως και κατανόησης σε όσους, ακόμη και αν ο νόμος δεν το επέτρεπε, θέλησαν να εφαρμόσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.”

Και συνέχισε: “ενώ η πολιτεία αρχικά έδειξε να το σέβεται αυτό και μάλιστα με παράδειγμα τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι πήγαινε στην εκκλησία να ανάψει διακριτικά το κερί και να κάνει την προσευχή του, μόλις έγινε η απαγόρευση κυκλοφορίας, για λόγους που οι κυβερνώντες γνωρίζουν και που δυστυχώς και η Ιερά Σύνοδος δεν θέλησε δημόσια να αποκαλύψει, διέγραψαν την επιλογή της ατομικής έστω προσευχής. Όλα αυτά ο λαός τα αντιλαμβάνεται, γιατί τα ζει”.

Στο ερώτημα αν υπάρχει σχέδιο κατά της πίστεως, απάντησε:“Δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο, αλλά δεν μπορώ παρά να προβληματίζομαι. Ιδίως με στενοχώρησε η δημόσια σιωπή της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, ως η καθ’ ύλην αρμόδια, να πει έναν λόγο εξηγητικό, έναν λόγο παρηγορητικό, να δώσει μία ελπίδα από την πλευρά της πολιτείας, ωσάν η πίστη να μην αφορά κανέναν στον δημόσιο χώρο. Αλλά και η αστυνομοκρατία μας κάνει να αισθανόμαστε εν διωγμώ. Επειδή η πατρίδα μας και συνταγματικά, αλλά και ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας, οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα στην θρησκευτική λατρεία, κάτι που παραβίασε πάντως κατά τη γνώμη έγκριτων νομικών με την ΚΥΑ, θέλω να ελπίζω ότι θα πρυτανεύσουν πιο σώφρονες σκέψεις στο επιτελείο του πρωθυπουργού και θα αναστοχαστούμε όλοι μας τα λάθη που έγιναν. Ελπίζω να βγούμε σοφότεροι”.

Και τέλος σε ερώτημα “αν ζούσε ο μακαριστός Χριστόδουλος, τι στάση θα κρατούσε άραγε για τις σημερινές απαγορεύσεις;” ήταν σαφέστατος!!“Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα είχε άποψη και θα την έλεγε δημοσίως εξ αρχής. Δεν θα κρυβόταν”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...