Εκκλησία της Ελλάδος

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Δεν υπάρχει επιθετική ενέργεια εναντίον της Εκκλησίας από την πολιτεία

Μετά το ξεκαθάρισμα της κατάστασης για το πως θα τελεστούν οι Λειτουργίες την Μεγάλη Εβδομάδα είχαμε νέα μηνύματα από πλευράς Ιεραρχών.

O Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορονοϊού (covid-19), έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι HIGH TV απαντώντας σε ερωτήσεις:

–Για τον ορισμό του ως εκπροσώπου τύπου της Ιεράς Συνόδου, –για τις Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, –για τις αντιδράσεις στο μέτρο αυτό, –εάν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία κάτι παρόμοιο, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο παλαιοτέρων επιδημιών, –για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την θεία Κοινωνία, –για την στάση των Χριστιανών σε μια Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση χωρίς Εκκλησία, –για την αναμετάδοση των Ακολουθιών, –τι προτείνει η Εκκλησία για την αναγκαστική παραμονή των ανθρώπων μέσα στο σπίτι, –για την Εκκλησία ως πνευματικό στράτευμα, –για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην ζωή των ανθρώπων αλλά και στους κόλπους της Εκκλησίας μετά τον κορωνοϊό, –για τα οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Ναοί. Τέλος κλήθηκε να δώσει ένα μήνυμα για τους θεατές της εκπομπής.

“Τώρα δεν υπάρχει επιθετική ενέργεια εναντίον της Εκκλησίας από την πολιτεία όπως στις κατακόμβες και στα κρυφά σχολειά” σχολίασε, ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει αν επί κυβερνήτου Καποδίστρια έκλεισαν οι εκκλησίες. “Ο 20ος αιώνας είναι ο αιώνας του μεταμοντέρνισμου, που τα γνωρίσματά του είναι ο κοινωνικός κορεσμός, ο πολλαπλασιασμός των σχέσεων και ο εποικισμός του εαυτού του ανθρώπου . Μέχρι τώρα έτσι ζούσαν οι άνθρωποι. Όταν έχει κανείς μάθει να ζει με αυτόν τον τρόπο θα αντιδράσει, ας μάθουμε κι έναν άλλον τρόπο ζωής, ότι η αγάπη βρίσκεται μέσα σε αυτούς που αγαπούμε και να μάθουμε πως πραγματικό σπίτι είναι η ίδια η Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι το κέντρο του πολιτισμού μας” επισήμανε.

Για το ποιος έχει το γενικό πρόσταγμα σχολίασε:

“Όταν γίνεται ένας πόλεμος και τώρα έχουμε πολεμο ο στρατιώτης δεν θα κάνει ό,τι θέλει , θα πάρει εντολές...Το στρατηγείο έχει γενικότερη εικόνα των πραγμάτων. Έχουμε Σύνοδο και Ιεραρχία στην Εκκλησία δεν μπορεί καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Ουτε η συνοδικότητα καταργεί την Ιεραρχία ούτε το αντίστροφο”.

“Ο κορονοιός ήρθε θα αντιμετωπιστεί θα φύγει αλλά θα αλλάξει πολλά πράγματα” είπε. Έφερε παράδειγμα τα σχολεία, αλλά στάθηκε στην εκκλησία. Χαρακτήρισε “πρωτοφανέστατο” το ότι η τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ έγινε με τηλεδιάσκψη και είπε πως πλέον άνοιξαν νέες δυνατότητες επικοινωνίας.

Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Με βαθιά συναίσθηση της αποστολής και του καθήκοντος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μπροστά στις πρωτόγνωρες εμπειρίες του λαού μας, η αντοχή του οποίου δοκιμάζεται από την πανδημία, και εν όψει των εορτών του Πάσχα επιλέγει να καταθέσει έναν μηνιαίο μισθό του για τους σκοπούς του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, τό προσωπικό του οποίου με αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσία προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του για να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες του ακριτικού πληθυσμού του τόπου μας. Με την βεβαιότητα ότι ο δρόμος της Ανάστασης περνάει από το γήλοφο του Γολγοθά ο Μητροπολίτης εύχεται στο προσωπικό του Νοσοκομείου υγεία και δύναμη στο δύσκολο και υπεύθυνο έργο τους.

 

Μητρόπολη Κισάμου

 

Σε μήνυμά του ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και των μέτρων πρόληψης για την μη διασπορά της λοιμικής πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα ολόκληρηανέφερε μεταξύ άλλων: “Τώρα θα στερηθούμε και την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Τι πόνος και οδύνη! Εσωτερική συντριβή, καρδιακή. Για όσους από εμάς τρεφόμαστε από την ζωή και τα μυστήρια της Εκκλησίας, για όσους από εμάς η πίστη μας και η βιωματική μας συμμετοχή στην λατρευτική ζωή της Εκκλησίας είναι βίωμα, εμπειρία, τρόπος και στάση ζωής και όχι «έθιμο» και «συνήθεια», νιώθουμε και μοιραζόμαστε αυτή την εσωτερική συντριβή. Τον πόνο και την οδύνη. Ο Επίσκοπος σας πονά, θλίβεται και οδυνάται για αυτή την στέρηση. Θλίβεται που δεν ανταμώνει στις Εκκλησιές των κωμοπόλεων και των χωριών μας τον λαό του Θεού, πρόσωπα οικεία, προσφιλή και αγαπημένα. Όλους και όλες εσάς αγαπημένε μου λαέ. Θλίβεται και οδυνάται που ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα θα στερηθεί και θα στερηθείτε αυτής της κοινωνίας και της χαράς. Οι Ιερείς μας θλίβονται και οδυνώνται που στερούνται της συμμετοχής τους εις την Θεία Λειτουργία. Εσύ, αγαπημένε και ευλογημένε λαέ του Θεού, θλίβεσαι και οδυνάσαι που δεν θα μετέχεις εις τα δρώμενα της Αγίας Εβδομάδας. Που δεν θα προσκυνήσεις τον Νυμφίο που θα εξέλθει στο μέσον του Ναού, που δεν θα προσκυνήσεις τον Σταυρό Του την Μεγάλη Πέμπτη, που δεν θα στολίσεις τον Επιτάφιο Του, δεν θα ψάλλεις τα Εγκώμια Του και δεν θα Τον ανταμώσεις στον τάφο Του. Που δεν θα Τον λιτανεύσεις στις πλατείες και τις γειτονίες μας. Θλίβεσαι και οδυνάσαι που δεν θα ανάψεις το κερί της Ανάστασης από την Ωραία Πύλη, που δεν θα ακούσεις στην Εκκλησία σου το «Χριστός Ανέστη», που δεν θα φιλήσεις τους αγαπημένους σου την ώρα της Ανάστασης. Που θα δυσκολευτείς να κοινωνήσεις του Σώματος και του Αίματος του Χριστού μας. Όχι γιατί, όπως κάποιοι εμμένουν, η Θεία Κοινωνία μεταδίδει ασθένειες. Ο Χριστός είναι πηγή ζωής και χαράς, αλλά γιατί δεν θα μετέχεις στα δρώμενα της Μ. Εβδομάδας.

Θλίβεσαι και οδυνάσαι... Όμως αγαπημένοι μου αδελφοί. Τον πόνο και την οδύνη αυτή χρειάζεται να μεταμορφώσουμε σε δύναμη πίστης και ψυχής. Μην μείνουμε σε αυτό, μην εγκλωβιστούμε στην δοκιμασία και δυσκολία αυτή της ζωής μας. Ας παρηγορηθούμε από τον λόγο και την αιτία. Στερούμεθα όλο αυτό που γεμίζει τις ψυχές και τις καρδιές μας όχι γιατί το αρνούμεθα. Μη γένοιτο! Το στερούμεθα επειδή αγαπάμε. Από αγάπη! Ναι! Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, αυτή είναι η αιτία. Η αγάπη είναι η αιτία της στέρησης, της θυσίας μας αυτής. Αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας, τον πατέρα και την μητέρα μας, τα παιδιά μας, τον παππού μας και την γιαγιά μας, τον σύζυγο και την σύζυγο μας. Αγαπάμε όλους εκείνους που ζουν γύρω μας, δίπλα μας και ανάμεσα μας, τους αγαπάμε και δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς αιτία η λοιμική και ύπουλη αυτή πανδημία και ασθένεια που τόσο φόβο και τρόμο προκαλεί, δεν θέλουμε και δεν επιθυμούμε εξ΄ αιτίας μας να περάσουν την δοκιμασία αυτή. Η αγάπη, λέει ο Όσιος Παίσιος ο Αγιορείτης, χρειάζεται θυσίες. Αυτή είναι η δική μας θυσία. Μας πονά, μας θλίβει, μας στεναχωρεί, μας δυσκολεύει, αλλά… η αγάπη είναι εκείνη που πάντα νικά κάθε πόνο, κάθε οδύνη, κάθε αγωνία και δυσκολία! Που αξίζει κάθε θυσία. (...)Σας καλώ λοιπόν και σας παρακαλώ, σας ικετεύω, να δείξετε, να δείξουμε όλοι μας, κατανόηση και να συμπαρασταθούμε ό ένας στον άλλο. Με την ωριμότητα μας, την υπευθυνότητα μας και την συνέπεια μας στα όποια προληπτικά μέτρα θα ληφθούν και εξαγγελθούν τις επόμενες ημέρες. Για να υπερβούμε με τον πιο ανώδυνο τρόπο αυτή την δοκιμασία. Για να μην θρηνήσουμε πρόσωπα αγαπημένα. Για να μην βάλουμε σε δοκιμασία και περιπέτεια πρόσωπα μας αγαπημένα. Να είμαστε όλοι μας συνεπείς και υπεύθυνοι. Να μην δυσκολέψετε ούτε τον Επίσκοπο σας, ούτε τους Ιερείς μας, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν ότι μέτρα αποφασιστούν, χωρίς παρεκκλίσεις και εκτροπές”

 

Μητρόπολη Μεσογαίας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαςο σε νέο δικό του μήνυμα:

“Στερηθήκαμε τὶς ἀκολουθίες μας, δὲν μᾶς ἀπαγορεύθηκε ὅμως ἡ προσευχή. Ἴσως μάλιστα νὰ γίνεται μὲ περισσότερη θέρμη τώρα, ἴσως νὰ βγαίνει μὲ πιὸ πολὺ πόνο καὶ λαχτάρα, ἀπὸ πιὸ βαθιά, ἴσως νὰ δίνουμε καὶ περισσότερο χρόνο, ἴσως νὰ εἶναι πιὸ ἀληθινή, πιὸ γνήσια, πιὸ αὐθεντι­κή. Ζοῦμε λίγο σὰν τοὺς ἐξόριστους Ἑβραίους στὴ Βαβυ­λώνα. Περίοδος αἰχμα­λωσίας, ἡ ὁποία ὅμως ἀνέδειξε μεγάλες μορφές, τοὺς Τρεῖς Παῖδες καὶ τὸν Προφήτη Δανιήλ, ὅπως καὶ τὸν Ἱερεμία. Πρέπει νὰ ζήσουμε πνευ­ματικὰ τὴ στέρηση. Δὲν εἶναι δική μας ἐπιλογή. Τὴν ἀνάγκη πρέπει νὰ τὴν κάνουμε φιλοτιμία. Καὶ ὁ Θεὸς θὰ εὐλογήσει, καὶ πολύ μάλιστα. Ἀρκεῖ νὰ μὴ χάσουμε τὴν ἐλπίδα μας σὲ Αὐτόν. Ἐλπίδα ὄχι ὅτι θὰ γλιτώσουμε ἀπὸ τὴν ἀπειλὴ τοῦ κορωνοϊοῦ, ἀλλὰ ὅτι δὲν θὰ χάσουμε τὴν παρουσία τοῦ Κυρίου στὴ ζωή μας. Ἀρκεῖ γιὰ ὅλα αὐτὰ νὰ μὴ διαγράψουμε ἀπὸ τὸν ὁρίζοντά μας τὴν προοπτική μας, τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ· Αὐτὸ κράτησε τοὺς Ἑβραίους ζωντανοὺς μέσα στὴν αἰχμαλωσία τους, ἡ ἀνάμνηση τῆς Ἱερουσαλήμ (...) Ἡ περίοδος αὐτὴ καὶ οἱ συνθῆκες της προσφέρονται καὶ γιὰ λίγο «ταμεῖον», γιὰ λίγη στροφὴ μέσα μας, γιὰ μυστικὴ προσευχή, γιὰ ἐσωτερικὴ ἐξομολόγηση. (...) Ἡ προτροπὴ ποὺ ἀκούγεται ἀπὸ πολλοὺς «νὰ κάνουμε ἐκκλησία τὸ κάθε σπίτι» εἶναι τόσο ὡραία καὶ τόσο καλὰ ἐντεταγμένη μέσα στὸ πνεῦμα καὶ τὴ διδα­σκαλία τῆς Ἐκκλησίας μας. Ἔτσι πρέπει νὰ εἶναι τὰ σπίτια μας, «κατ’ οἶκον ἐκκλησίες». Γιατὶ ὄχι; Τὸ νὰ κάνουμε βέβαια τὸ σπίτι μας ἐκκλη­σία καὶ τὸ νὰ διατη­ρήσουμε ζωντανὴ τὴν πίστη μας δὲν εἶναι καθόλου εὔκολο. Εἶναι ὅμως ἀναγκαῖο. Καὶ ἂν δὲν τὸ ἔχουμε κάνει μέχρι σήμερα, εὐκαιρία νὰ τὸ προσπα­θήσουμε τώρα. Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ζοῦμε ὅλοι κάτω ἀπὸ ἐξαιρετικὰ δύσκολες συνθῆκες. Καὶ βέβαια, ὅ,τι καὶ νὰ κάνουμε τὸ σπίτι μας δὲν μπορεῖ νὰ ἀντικαταστήσει τὴν ἐκκλησία. Ἡ δυσκολία ὅμως ἀναδεικνύει τὴ χάρη. Γι’ αὐτὸ δὲν ἀπογοητευόμαστε. Κάνουμε ὅ,τι μποροῦμε καὶ περι­μένουμε τὸν Κύριο”.

 

Μητρόπολη Σητείας

Τέλος προσφορά για την ενίσχυση των Νοσοκομείων της περιοχής, έκανε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας. Ο κ. Κύριλλος μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως πρόκειται να διαθέσει ένα από το μισθό του, ύψους 1.830 ευρώ, στον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου της Ιεράπετρας, ενώ άλλο ένα μισθό θα διαθέσει στο Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου της Σητείας για τον ίδιο σκοπό. Ο Μητροπολίτης τόνισε πως παρά την ευθύνη του κράτους να παρέχει τα απαραίτητα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, κανείς δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχος, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο κρίσης που η κάθε βοήθεια είναι μέγιστης σημασίας. Παράλληλα κάλεσε τους πιστούς της περιοχής να συνεχίσουν να ακούν τις οδηγίες που δίνονται από τους επιστήμονες της χώρας και να παραμείνουν στο σπίτι τους. Οι λειτουργίες στις Εκκλησίες, σύμφωνα με τη νέα Υπουργική Απόφαση που έγινε πλέον γνωστή, θα γίνουν χωρίς κόσμο, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ δεν θα γίνει περιφορά του Επιταφίου και δεν θα επιτραπεί η λειτουργία μεγαφώνων, όμως θα ηχήσουν οι καμπάνες στις εκκλησίες της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ