Εκκλησία

Σήμερα τιμάται η Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλήμονα

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη της Αγίας Κικιλίας, που μαρτύρησε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού, τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλήμονα και της συζύγου του Απφίας, του συγγενούς του Αρχίππου και του δούλου του Ονησίμου και του Οσίου Σωζομένου του εν Ποταμιά της Λευκωσίας.

Σήμερα τελείται πανηγυρικά η μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ιακώβου (Τσαλίκη), Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ του Γέροντος εν Ευβοία, ουράνιος άνθρωπος της συγχωρέσεως και της συγγνώμης.

Ο Άγιος Φιλήμων διδάχτηκε το Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο και είναι ο παραλήπτης της ομώνυμης επιστολής του, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βιβλία της Καινής Διαθήκης. ΄Εζησε στις Κολοσσές της Μ. Ασίας και διακρίθηκε τόσο για το κηρυκτικό όσο και για το φιλανθρωπικό του έργο. Σ’ αυτό τον συναγωνίστηκαν επάξια η σύζυγός του Απφία και ο ΄Αρχιππος, τον οποίο ο Απ. Παύλος ονομάζει «στρατιώτη» του Χριστού. Στρατιώτης του Χριστού έγινε και ο Ονήσιμος, αφού προηγουμένως μετανόησε για την ενέργειά του να κλέψει τον αφέντη του και να δραπετεύσει. Γνωρίζοντας τον Απόστολο των Εθνών στη φυλακή της Ρώμης, κατηχήθηκε απ’ αυτόν και επέστρεψε στο Φιλήμονα, όχι ως δούλος αλλά ως αγαπητός αδελφός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και οι τέσσερις θυσιάστηκαν για τη διάδοση του ιερού Ευαγγελίου, αφήνοντας σ’ εμάς υποθήκες για το πώς ο καθένας μπορεί και οφείλει να οδηγήσει στη σωτηρία τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται, αρχίζοντας από τα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας ο ίδιος τα σωτήρια μηνύματα του ιερού Ευαγγελίου. Η συνείδηση της Εκκλησίας τους τιμώμενους Αγίους τους χαρακτηρίζει, μέσω της υμνολογίας, ως «Τετράς η θεόλεκτος, των Αποστόλων Χριστού, λάμψαντες τοις εν σκότει αληθείας την γνώσιν».

Ο Όσιος Σωζόμενος, ο οποίος ασκήτεψε στην περιοχή της κοινότητας Ποταμιάς της Λευκωσίας, είναι αρχαιότερος του ομώνυμου Οσίου της Καρπασίας, που εορτάσαμε στις 20 Νοεμβρίου.

Ο Όσιος Σωζόμενος λόγω της θέλησης του για άσκηση και ησυχία, ήρθε στην Κύπρο από τη Παλαιστίνη και βρήκε καταφύγιο βόρεια του χωριού Ποταμιά, όπου λάξεψε το ασκητήριό του.

Αξιώθηκε της απόκτησης των αρετών με πρώτη την ταπείνωση, καθώς και πολλών χαρισμάτων, όπως τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Ο τάφος του βρίσκεται στα αριστερά του βάθους του σπηλαίου που ο ίδιος λάξεψε.

Σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Ποταμιάς βρίσκεται το χωριό Άγιος Σωζόμενος, όπου υπάρχει και Εκκλησία αφιερωμένη επ’ ονόματι του Οσίου Σωζόμενου του Ασκητού.

Για ακόμη μια φορά δοξολογούμε το Θεό που μας χάρισε Αγίους, οι οποίοι έζησαν ασκητικά και αγίασαν μέσα στα σπήλαια και τα όρη της κυπριακής γης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Θα έρθουν νύχτα, θα την κάνουμε μέρα: Δοκιμάστηκαν στη Ρόδο οι αναβαθμισμένες ρουκέτες RM70-Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου M1117 (Βίντεο)

“Πήρε Φωτιά” η Κατταβιά από την “ΚΟΛΟΣΣΟΣ” του Στρατού- Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου Τροχοφόρου...