Εκκλησία

Φραγκίσκος-Βαρθολομαίος: Απειλείται η ζωή στη γη-Πανθρησκευτική προσευχή αυτήν την ώρα (Βίντεο)

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Όντρεϊ Αζουλάι, Διευθύντρια της UNESCO, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση: Καθώς η διάσκεψη COP26 πλησιάζει, είπε, υπάρχει η επίγνωση ότι «η βλάβη που κάνουμε στον πλανήτη δεν είναι πλέον περιορισμένη στις κλιματικές ζημιές, το νερό και το έδαφος, αλλά τώρα απειλεί τη ζωή στη γη».

Μπροστά σε αυτό, υπογράμμισε, «δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε δηλώσεις αρχών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά» και πρόσθεσε πως «η πολυπλοκότητα της οικολογικής κρίσης, στην πραγματικότητα, απαιτεί υπευθυνότητα, συγκεκριμένη και ικανότητα».

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο Pontifical Lateran της Ρώμης, θυμήθηκε την εκδήλωση "Πίστη και Επιστήμη" που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό αυτήν την εβδομάδα και περιελάμβανε τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων διαφορετικών θρησκειών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), για την «ενεργό προσοχή» του σε αυτήν την πρωτοβουλία Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

"Είναι ένας δρόμος", είπε, "που θα λειτουργήσει μαζί με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με μια «ανοιχτή προοπτική» ικανή να καλωσορίσει την προσοχή των Χριστιανικών Εκκλησιών, των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, των αγνωστικιστών και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν είναι πιστοί". Ο κύκλος των σπουδών, τόνισε ο Πάπας, πρέπει επομένως να αποτελέσει σημείο συνάντησης εμπειριών και σκέψεων, συνδυάζοντάς τα μέσω της μεθόδου της επιστημονικής έρευνας.
Προειδοποιώντας ότι οι προσδοκίες για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του 2030 υποχωρούν, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε "δεν υπάρχει οικολογία χωρίς επαρκή ανθρωπολογία. Χωρίς πραγματική ολοκληρωμένη οικολογία, θα έχουμε μια νέα ανισορροπία, η οποία όχι μόνο δεν θα επιλύσει προβλήματα αλλά θα προσθέσει νέα"
Στο τέλος της συνάντησης, ο Πάπας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Διευθύντρια της UNESCO, υπέγραψαν από κοινού τη Σύμβαση της UNESCO για τον νέο κύκλο σπουδών στο «Πανεπιστήμιο του Πάπα» για την Οικολογία και το Περιβάλλον.

 

Η σημερινή, δεύτερη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με την Πανθρησκευτική προσευχή στην Piazza del Colosseo με την παρουσία του Ποντίφικα Φραγκίσκου, του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ