Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Κοινή έκκληση για την κλιματική αλλαγή από Φραγκίσκο, Βαρθολομαίο, Ιλαρίωνα, Μουσουλμάνους, Ινδουιστές, Βουδιστές και Εβραίους

Ο Πάπας Φραγκίσκος και δεκάδες θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν σήμερα Δευτέρα κοινή έκκληση προς τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν για φιλόδοξους στόχους στην επικείμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, ενώ υποσχέθηκαν να κάνουν το δικό τους σκέλος για να οδηγήσουν τους πιστούς τους σε πιο βιώσιμη συμπεριφορά.

«Έχουμε κληρονομήσει έναν κήπο. Δεν πρέπει να αφήσουμε μια έρημο στα παιδιά μας», ανέφερε η έκκληση, η οποία υπεγράφη σε επίσημη τελετή στο Αποστολικό Μέγαρο πριν παραδοθεί στον επικεφαλής του συνεδρίου COP26, Αλόκ Σάρμα.

Για τους θρησκευτικούς ηγέτες, η φροντίδα για το περιβάλλον είναι ηθική επιταγή για να διατηρηθεί η δημιουργία του Θεού για τις επόμενες γενιές και να υποστηριχθούν οι κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.

Το "Faith and Science: An Apelal for COP26" είναι η τελευταία πρωτοβουλία για την αύξηση της δυναμικής ενόψει των επερχόμενων συναντήσεων των κορυφαίων ηγετών για το κλίμα.  Ακολουθεί μια προηγούμενη έκκληση από τους Φραγκίσκο, Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι

Μαζί τους προστέθηκαν τη Δευτέρα ηγέτες άλλων μεγάλων ομάδων πίστης που εκπροσωπούν το σουνιτικό και σιιτικό Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό, τον Ινδουισμό, τον Βουδισμό, τον Ταοϊσμό, τον Τζαϊνισμό, τους Σιχ και άλλα.

Εμφανώς απών ήταν ο Δαλάι Λάμα. Το Βατικανό έχει αποκλείσει τον Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη από τα θρησκευτικά γεγονότα για χρόνια για να μην έχει πρόβλημα στις σχέσεις με την την Κίνα,

Ο Φραγκίσκος έφτασε στην Αίθουσα των Ευλογιών με τον Βαρθολομαίο στο πλευρό του και κατόπιν χαιρέτησε καθέναν τους αντιπροσώπους καθώς το κουαρτέτο εγχόρδων έπαιξε το «Four Seasons» του Βιβάλντι. Συνήθως ο Φραγκίσκος μένει χωρίς μάσκα μέσα στο Βατικανό, αλλά αυτήν την φορά  φόρεσε  όπως και οι άλλοι σύνεδροι.

Είχε προγραμματιστεί να διαβάσει μια μακρά ομιλία, αλλά απλώς έκανε ένα σύντομο καλωσόρισμα και στη συνέχεια άφησε το λόγο σε άλλους, ξεκινώντας από τον Σεΐχη Αχμάντ αλ-Ταγιέμπ, ιμάμη του κέντρου Al-Azhar για σουνιτική μάθηση στο Κάιρο. Ο Al-Tayyeb προέτρεψε τους νεαρούς μουσουλμάνους και τους θρησκευτικούς μελετητές να «εκτελέσουν το θρησκευτικό τους καθήκον» αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την κρίση.

Τετ-α-τετ Βαρθολομαίου-Ιλαρίωνα 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε συνέχιση του διαλόγου καθώς υπέγραφε την κοινή έκκληση μαζί με το Νο2 της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος χρησιμοποίησε τη δίλεπτη ομιλία του για να ζητήσει μετάνοια για όλες τις ζημίες που έχουν ήδη γίνει. «Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η τρέχουσα οικολογική κατάσταση προκλήθηκε, μεταξύ άλλων παραγόντων, από την επιθυμία ορισμένων να κερδίσουν σε βάρος άλλων, καθώς και από την επιθυμία αθέμιτου πλουτισμού», δήλωσε ο Ιλαρίων.

Στην έκκληση, οι ηγέτες παρακάλεσαν τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και οι χώρες που είναι πιο υπεύθυνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να παρέχουν «ουσιαστική οικονομική υποστήριξη» στις πιο ευάλωτες κοινότητες.

Από την πλευρά τους, ορκίστηκαν να προωθήσουν περιβαλλοντικά εκπαιδευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και να παροτρύνουν τους πιστούς τους να οδηγήσουν πιο βιώσιμους τρόπους ζωής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ