Εκκλησία

Ιλαρίων: Έλαβα την πρώτη δόση του εμβολίου του κορονοϊού-Τι είπε για τους συνωμοσιολόγους

Με την εμφάνιση στη Ρωσία του πρώτου εμβολίου στον κόσμο κατά του κορονοϊού, το οποίο τον Αύγουστο είχε ήδη καταγραφεί από το Υπουργείο Υγείας με το όνομα "Sputnik V"οι πιστοί άρχισαν να ρωτούν τους πνευματικούς ταγούς αν θα πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι, επειδή υπάρχουν κίνδυνοι.

Στη Ρωσία υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο περιπτώσεις και 18 χιλιάδες θάνατοι.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο RIA Novosti το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βόλοκολαμσκ Ιλαρίων απάντησε για όλα.

Πριν από λίγες μέρες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε για την έκκλησή του προς τους πιστούς να εμβολιαστούν .“Αυτή δεν είναι η γνώμη της Εκκλησίας, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Σε μια κατάσταση όπου υπάρχει επιλογή μεταξύ του κινδύνου των συνεπειών του εμβολιασμού και του κινδύνου προσβολής από τον ιό, πιστεύω ότι οι δύο κίνδυνοι δεν είναι συγκρίσιμοι” διευκρίνισε.

“Μπροστά στα μάτια μου, πολλοί άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες. Μεταξύ αυτών είναι ιερείς και μοναχοί. Πέθαναν σε τρομερή κατάσταση, συνδεδεμένοι με αναπνευστήρα. Όπως λένε, δεν θα επιθυμούσατε τέτοιο θάνατο ούτε στον εχθρό σας. Και ορισμένοι επέζησαν, αλλά παρέμειναν παράλυτοι για όλη τη ζωή. Η ιδιαιτερότητα του κορονοϊού είναι ότι η δράση του είναι απρόβλεπτη. Οι ηλικιωμένοι λέγεται ότι διατρέχουν κίνδυνο. Ναι αλλά όχι μόνο. Γνωρίζω 80 ετών και ακόμη και 90 ετών ανθρώπους που επέζησαν και υπάρχουν γνωστοί 20 και 30 ετών που πέθαναν από κορονοϊό ή υπέφεραν από αυτόν σε εξαιρετικά σοβαρή μορφή. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν κάποιος έχει την επιλογή - να εμβολιαστεί ή όχι, η άποψή μου είναι ότι είναι καλύτερο να εμβολιαστεί” τόνισε.

Ξεκαθάρισε πως η Εκκλησία δεν θα υποχρεώσει κανέναν να εμβολιαστεί, ενώ σχετικά με τους φόβους πως μέσω του εμβολιασμού, κάποιοι θέλουν να εισαγάγουν τσιπάκι για τον έλεγχο τους ήταν κατηγορηματικό: “Νομίζω ότι αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι σήμερα. Το θέμα του "chipping" είναι γενικά συνδεδεμένο με πολλούς διαφορετικούς μύθους. Αλλά η σύνδεσή του με το θέμα του εμβολιασμού, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει μόνο στην φαντασία κάποιου”.

Σε άλλο σημείο διευκρίνισε: “δεν είπα καθόλου ότι όλοι, χωρίς εξαίρεση, πρέπει να εμβολιαστούν και το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους οι εμβολιασμοί γενικά αντενδείκνυνται (...) Σήμερα, δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα για την πλήρη ασφάλεια ενός εμβολίου. Αλλά για να έχετε 100% βεβαιότητα, πρέπει να περιμένετε αρκετά χρόνια. Και σε αυτήν την περίπτωση, το ερώτημα είναι: ποιο είναι πιο ριψοκίνδυνο - να κάνετε ένα εμβόλιο που δεν έχει περάσει τον πλήρη κύκλο δοκιμών ή να μολυνθείτε με τον κορονοϊό; Κατά τη γνώμη μου, το τελευταίο είναι πιο επικίνδυνο”.

Σχετικά με τον δικό του εμβολιασμό αποκάλυψε:

“Τον Ιούνιο, απαντώντας στην ερώτηση αν θα συμφωνούσα να είμαι εθελοντής, είπα ότι θα το έκανα. Και όταν η ευκαιρία εμφανίστηκε πρόσφατα, έλαβα την πρώτη δόση του εμβολίου. Και η δεύτερη δόση, προφανώς, δεν θα χρειαστεί, καθώς έχω ήδη επαρκή ποσότητα αντισωμάτων στο αίμα μου, το οποίο ήταν το αποτέλεσμα πνευμονίας που υπέστην τον Μάιο. Τότε ένας ιερέας της εκκλησίας μας μολύνθηκε από τον κορονοϊό και μολύνθηκα ταυτόχρονα. Ήμουν άρρωστος για τρεις εβδομάδες σε σχετικά ήπια μορφή, ήμουν σε απομόνωση. Αλλά τα αντισώματα εμφανίστηκαν ακόμη και τότε, και η πρώτη δόση του εμβολίου αύξησε σημαντικά τον αριθμό τους”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως κάποιοι συγγενείς και οι φίλοι του εμβολιάστηκαν αλλά σε ερώτηση αν θα εμβολιαστεί και ο Πατριάρχης Μόσχας δήλωσε άγνοια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ