Εκκλησία

Τελικά τι γίνεται με τα νέα Θρησκευτικά; Άλλα λένε οι θεολόγοι άλλα η Σύνοδος

Σύγχυση επικρατεί στους εκκλησιαστικούς και παιδαγωγικούς κύκλους σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο έχει περάσει από...σαράντα κύματα μετά τις επιθέσεις των Συριζαίων Φίλη & Γαβρόγλου, τις προσφυγές στο ΣτΕ και τα επακόλουθα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των νέων βιβλίων των Θρησκευτικών καθώς η ΔΙΣ μετά από σχετική επικοινωνία με τον ΓΓ Θρησκευμάτων εκτίμησε πως τα εν λόγω βιβλία είναι απολύτως εναρμονισμένα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι και λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων ήδη έχουμε τις πρώτες ενστάσεις. Ο καθηγητής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανπειστημίου Θεσσαλονίκης και γνωστός αρθρογράφος επί εκκλησιαστικών θεμάτων, κ. Ηρακλής Ρεράκης, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του.

Ο γνωστός Θεολόγος υποστήριξε πως το Υπ. Παιδείας συνεχίζει, με την προηγούμενη περίπου δομή και ύλη, το σχέδιο θρησκευτικής αποεκκλησιαστικοποίησης και θρησκευτικής ουδετερότητας των μαθητών/τριών.

“Τα νέα μεταβατικά Προγράμματα του Υπουργείου (2020) υποστηρίζουν ότι «όπως όλα τα διακριτά μαθήματα του σχολείου, ομοίως και το μάθημα των Θρησκευτικών ακολουθεί τις προδιαγραφές, βάσει των οποίων αναπτύσσεται η παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία που υλοποιείται εντός του σχολείου· συνεπώς, διαφοροποιείται από την κατήχηση, η οποία και αποτελεί έργο της Εκκλησίας». Έτσι, μέσω του γνωστού προσώπου - συνδέσμου Εκκλησίας και Πολιτείας, του Γεν. Γραμματέα Θρησκευμάτων συνεχίζεται, ακωλύτως, το σχέδιο αποξένωσης των μαθητών από την Εκκλησία τους” αναφέρει μεταξύ άλλων σε παρέμβασή του.

Σημειώνει δε πως με τα μεταβατικά Προγράμματα και Βιβλία των Θρησκευτικών (2020) επανεισάγονται πάλι στα σχολεία, από άλλη πύλη, τα Προγράμματα Διαμαντοπουλου – Φίλη – Γαβρόγλου, τα οποία το ΣτΕ πρόσφατα ακύρωσε!

Η διαφορά των θέσεων της ΔΙΣ με αυτές του γνωστού Θεολόγου, ο οποίος αντιπροσωπεύει και τις απόψεις άλλων ειδικών, δημιουργούν απορίες για την συγκατάβαση της διοικούσης Εκκλησίας. Και το ζήτημα είναι τι θα διδάξουν οι θεολόγοι στους μαθητές. Μήπως στην επερχόμενη Ιεραρχία πρέπει να περιληφθεί εκ νέου το ζήτημα προς συζήτηση;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ