Εκκλησία

Πιο πολλά είπε ο Φραγκίσκος για τη “Διεθνή ημέρα Θαλασσών” παρά για την Αγιά Σοφιά!

Με περισσή καθυστέρηση ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη θλίψη της Αγίας Έδρας για την απόφαση να μετατρέψει η Τουρκία τη χριστιανική βασιλική της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.

«Η σκέψη μας είναι στην Κωνσταντινούπολη», είπε σήμερα μετά την καθιερωμένη προσευχή. «Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και είμαι πολύ λυπημένος». Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού η πολύ απλή και λιτή αυτή φράση εκφράζει τον πόνο της Αγίας Έδρας, καθώς και των Ορθόδοξων και πολλών Χριστιανών του δυτικού κόσμου, για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, από τις 24 Ιουλίου . Αυτή η πρόταση είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι ώρας αντίδραση του Βατικανού, που έχει επικριθεί για την μέχρι στιγμής σιωπή του.

Προηγουμένως, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τους «τέσσερις διαφορετικούς τύπους εδάφους» που παρουσιάστηκαν στην παραβολή του σπορέα, όπως είπε ο Ιησούς στο σημερινό ευαγγέλιο (Ματθαίος 13, 1-23), δηλαδή για τους διαφορετικούς «τύπους» εδάφους που καλωσορίζουν τον Λόγο του Θεού.

Ο πρώτος τύπος είναι “δρόμος, όπου τα πουλιά έρχονται αμέσως και τρώνε σπόρους. Είναι απόσπαση της προσοχής, ένας μεγάλος κίνδυνος της εποχής μας. Παρενοχλημένοι από τόση φλυαρία, τόσες πολλές ιδεολογίες, μπορείτε να χάσετε τη γεύση της σιωπής, της ανάμνηση, το διάλογο με τον Κύριο, τόσο πολύ ώστε να κινδυνεύετε να χάσετε την πίστη σας ".

Το δεύτερο είναι το «πετρώδες έδαφος»: «Είναι η εικόνα του στιγμιαίου ενθουσιασμού που, ωστόσο, παραμένει επιφανειακός, δεν εξομοιώνει τον Λόγο του Θεού. Και έτσι, αντιμετωπίζοντας την πρώτη δυσκολία, ταλαιπωρία, μια διαταραχή της ζωής, αυτή η πίστη ακόμα αδύναμη διαλύεται».

Το τρίτο είναι η "γη όπου αναπτύσσονται θάμνοι αγκαθιών. Και τα αγκάθια είναι η εξαπάτηση του πλούτου, της επιτυχίας, των κοσμικών ανησυχιών ... Εκεί ο Λόγος ασφυκτιά και δεν αποδίδει καρπούς ".

«Τέλος, μπορούμε να το καλωσορίσουμε το καλό έδαφος. Εδώ, και μόνο εδώ, ο σπόρος ριζώνει και αποδίδει καρπούς. Ο σπόρος που έχει πέσει σε αυτό το εύφορο έδαφος αντιπροσωπεύει εκείνους που ακούνε τον Λόγο, τον καλωσορίζουν, τον κρατούν στις καρδιές τους και τον εφαρμόζουν στην καθημερινή ζωή ".

Μετά την προσευχή, ο Φραγκίσκος υπενθύμισε ότι σήμερα,  δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου, λαμβάνει χώρα η Διεθνής Ημέρα Θαλασσών. "Εκφράζω έναν στοργικό χαιρετισμό - είπε - σε όλους εκείνους που εργάζονται στη θάλασσα, ειδικά σε αυτούς που απέχουν πολύ από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τη χώρα τους. Χαιρετίζω όλους εκείνους που έχουν συγκεντρωθεί σήμερα το πρωί στο λιμάνι Civitavecchia-Tarquinia για τον εορτασμό της Θείας Ευχαριστίας ".

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ο ποντφικας είπε πιο πολλά για τις θάλασσες από την Αγιά Σοφιά!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ