Εκκλησία

Παρέμβαση Βατικανού για την καταπολέμηση της διαφθοράς εν μέσω πανδημίας

Του Μανώλη Κείου

«Έχουμε ήδη αρχίσει να παρατηρούμε απτές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές στην περιοχή μας λόγω αυτής της κρίσης» τόνισε ο καρδινάλιος Janusz Urbańczyk και ζήτησε επίσης μεγαλύτερη προσοχή για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αγίας Έδρας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OCSE) μίλησε τη Δευτέρα κατά τη 2η προπαρασκευαστική συνάντηση του 28ου Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Φόρουμ (EEF).

Το θέμα του φόρουμ ήταν «Προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στον τομέα του ΟΑΣΕ με την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της καινοτομίας, της αυξημένης διαφάνειας και της ψηφιοποίησης». Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Στην ομιλία του ο Urbańczyk επανέλαβε την ανάγκη να επικεντρωθεί η προσοχή στη χρηστή διακυβέρνηση, χωρίς να ξεχνάμε ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλη απειλή για τις κοινές αξίες του ΟΑΣΕ και ότι «δημιουργεί αστάθεια και φτάνει σε πολλές πτυχές της ασφάλειας, της οικονομικής και της ανθρώπινης διάστασης».

Είπε ότι τόσο από ηθική όσο και από οικονομική άποψη, η διαφθορά “δίνει την ψευδαίσθηση των γρήγορων και εύκολων κερδών, αλλά, στην πραγματικότητα, βλάπτει όλους, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη, επισκιάζοντας τη διαφάνεια και οδηγεί σε αμφισβήτηση της ίδιας της αξιοπιστίας ολόκληρου του νομικού και κοινωνικού συστήματος”

Αναφερόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο είπε “Η διαφθορά υποβαθμίζει την αξιοπρέπεια του ατόμου και καταστρέφει όλα τα καλά και όμορφα ιδανικά. Η κοινωνία ως σύνολο καλείται να δεσμευτεί συγκεκριμένα για την καταπολέμηση του καρκίνου της διαφθοράς στις διάφορες μορφές της.”

Ο Urbańczyk υπογράμμισε το καθήκον των αξιωματούχων της δημόσιας διοίκησης να λειτουργούν με διαφάνεια και ειλικρίνεια, «προωθώντας τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και θεσμών», και σημείωσε ότι «η διάλυση αυτής της εμπιστοσύνης είναι μια από τις πιο σοβαρές εκδηλώσεις μιας κρίσης δημοκρατίας».

«Το κοινό καλό αποτελεί έναν πόρο που πρέπει να προστατεύεται προς όφελος όλων, ειδικά των φτωχότερων, και ενόψει της ανεύθυνης χρήσης του, το κράτος καλείται να εκτελέσει μια απαραίτητη εποπτική λειτουργία, επιβάλλοντας κυρώσεις για την παράνομη συμπεριφορά», είπε.

Ο Μόνιμος Εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας είπε ότι “καθώς αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου κρίση στην υγεία, η προτεραιότητα των κυβερνήσεων είναι προφανώς η προστασία της υγείας και της ασφάλειας», εκθέτοντας πιθανούς κινδύνους και ευκαιρίες για διαφθορά και παραβιάσεις των προτύπων κατά της διαφθοράς, όπως οι προμήθειες”

Είναι απαραίτητο, κατέληξε ο Urbańczyk, να παραμείνουμε σε εγρήγορση στον αγώνα κατά των διεφθαρμένων πρακτικών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αντίδρασης στην κρίση: «Παρά το γεγονός ότι αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, η πανδημία Covid-19 θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία για αναζήτηση νέων και καινοτόμων λύσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ