Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Για πρώτη φορά στην ιστορία! - Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί το Μ. Σάββατο μόνο στην Αθήνα - Δεν θα διανεμηθεί στους πιστούς

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί το Μ. Σάββατο από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα και δεν πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, «μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών και με την προσφορά της Aegean, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα.

Από το αεροδρόμιο θα μεταφερθεί μόνον στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, όπου και θα φυλαχθεί. Υπογραμμίζεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα μεταφερθεί σε άλλες ενορίες ούτε θα διανεμηθεί στους πιστούς, καθώς ισχύουν τα σχετικά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων». 

Πρώτες για στιγμές που ζούμε πρώτη φορά και πραγματικά μας συγκλονίζουν!  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα, όπως ανέφερε το Πενταπόσταγμα, το Ισραήλ έχει σκοπό να βοηθήσει στην παράδοση του Αγίου Φωτός σε όλο τον κόσμο παρά το γεγονός πως ο κορονοϊός έχει αλλάξει πολλά πράγματα.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων: Θεόφιλος διευκρίνισε πρόσφατα πως το Άγιο Φως θα παραδοθεί σε όλες τις χώρες παρά τον κορονοϊό και εξήγησε και την μέθοδο που θα γίνει αυτό.

"Σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τις αρχές, εκπρόσωποι των διπλωματικών αποστολών θα παραλάβουν το Άγιο Φως στην πύλη Jaffa της Παλιάς Πόλης, από εκπρόσωπο του Πατριαρχείου που θα συνοδεύεται από αστυνομικούς, θα το μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Ben Gurion (Tel Aviv) και θα παραδοθεί σε κρατικές και εκκλησιαστικές αντιπροσωπείες που θα τον περιμένουν χωρίς να εγκαταλείψουν τα αεροπλάνα τους" σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Και ενώ η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ έχει επίσης κλείσει εν μέσω εθνικού lockdown, το Ισραήλ θα την αφήσει να ανοίξει για ένα πολύ ιδιαίτερο γεγονός αυτό το Σαββατοκύριακο.Το Σάββατο 18 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το Ορθόδοξο Χριστιανικό Πάσχα, το εβραϊκό κράτος θα διασφαλίσει ότι οι Χριστιανοί θα τελέσουν την παραδοσιακή τελετή του Αγίου Φωτός.

Φυσικά, το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο σε δεκάδες χιλιάδες Χριστιανούς που συνήθως συμμετέχουν στην εκδήλωση. Αλλά το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο και θα παρέχει συνοδεία σε εκπροσώπους των διαφόρων εκκλησιών.

Η  τελετή θα πραγματοποιηθεί στις δύο το μεσημέρι αυστηρά με την συμμετοχή μόνο των επικεφαλής των δογμάτων. Στο έγγραφο ζητείται από κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, που θέλει να παραλάβει το Άγιο Φως να δώσει στοιχεία της πτήσης αλλά και του πιλότου και όσων αποτελέσουν την εκάστοτε κρατική αντιπροσωπεία. Οι αντιπροσωπείες από τις εν λόγω χώρες που θα πετάξουν στο Ισραήλ, θα πρέπει να παραμείνουν στα αεροπλάνα τους. 


Εκπρόσωποι των αντίστοιχων εκκλησιών τους που είναι ήδη εγκατεστημένοι στο Ισραήλ θα παρευρεθούν στην τελετή και στη συνέχεια θα μεταφέρουν το Άγιο Φως στα αεροπλάνα της κάθε αντιπροσωπείας με συνοδεία της ισραηλινής αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ