Εκκλησία

Μητροπολίτης Ιλαρίων: Οι ναοί ενδέχεται να αρχίσουν να ελέγχουν για συμπτώματα κορωνοϊού

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Volokolamsk Ιλαρίων δεν αποκλείει ότι οι ενορίτες θα αρχίσουν να ελέγχονται για συμπτώματα κορωνοϊού στην είσοδο των εκκλησιών. "Νομίζω ότι είναι αδύνατο να αποκλείσουμε αυτό το γεγονός, [ελέγξτε τα άτομα με συμπτώματα του κορωνωϊού πριν εισέλθουν στο ναό], αλλά από την πλευρά μου έχω ήδη παροτρύνει τους πιστούς μας: εάν έχετε σημάδια κρυολογήματος, μην έρχεστε στο ναό για να μην μολύνετε άλλους"είπε ο Μητροπολίτης στον αέρα του προγράμματος "Εκκλησία και Ειρήνη".

Πρόσθεσε πάντως ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν σκοπεύει να κλείσει εκκλησίες και να ακυρώσει τις Θείες Λειτουργίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. "Μπορώ να σας πω σίγουρα ότι δεν θα κλείσουμε τους ναούς ούτε θα ακυρώσουμε τις υπηρεσίες, αλλά το ερώτημα ποιος θα συμμετάσχει σε τέτοιες υπηρεσίες, πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, πώς θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους από πιθανή εξάπλωση του ιού - αυτό είναι το ερώτημα που θα απαντήσει η εκκλησία σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την εξάπλωση του ιού και, φυσικά, ακούγοντας τις αρχές της πόλης και ακούγοντας επαγγελματίες ιατρούς ", ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων διαβεβαίωσε ότι οι ιερείς της ρωσικής εκκλησίας θα συνεχίσουν να επισκέπτονται άρρωστους ενορίτες. "Φυσικά, οι ιερείς θα επισκέπτονται τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, κατόπιν αιτήσεώς τους, και, φυσικά, η εκκλησία δεν θα αφήσει κανέναν να έχει πρόβλημα", δήλωσε ο μητροπολίτης.

Τέλος σημείωσε ότι «η εκκλησία δεν θα ξεχωρίσει από το τι συμβαίνει και η εκκλησία θα φροντίζει πάντα όχι μόνο την πνευματική αλλά και την σωματική υγεία των μελών της».

 

Ονούφριος

 

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος έδωσε πνευματικές οδηγίες στους πιστούς για το πώς να συμπεριφερθούν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού. Στο κυριακάτικο κήρυγμα έδωσε πνευματική καθοδήγηση σε σχέση με την εστία του COVID-19, και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να σέβεται κανείς και να ακολουθεί αυστηρά τις υγειονομικές προδιαγραφές και, το σημαντικότερο, να ενισχύει την προσευχή, να προσέχει τις αμαρτίες του και να τις εξαγνίζει με μετάνοια.Υπενθύμισε ότι η ανθρωπότητα και η Εκκλησία, δυστυχώς, δεν είναι πρώτη φορά που θα αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις. 

"Πολλοί άνθρωποι ρωτούν: τι να κάνουν; Πώς να συμπεριφερθούν; Ξέρεις ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία αντιμετωπίζει τέτοιες τραγωδίες, υπήρξαν πολλές διαφορετικές επιδημίες, χολέρα, δυσεντερία κλπ στην ιστορία της Εκκλησίας " υπενθύμισε. Κατόπιν παρότρυνε το ποίμνιο να μην αγνοεί τους υγειονομικούς κανόνες που θέσπισαν οι αρμόδιοι φορείς. «Σε τέτοιες περιόδους, η Εκκλησία έχει παροτρύνει πάντα τους ανθρώπους να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες και δεν τους παραμελουμε. <...> Πρέπει να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να προστατευθούμε από την απλή, στοιχειώδη επιρροή αυτού του μικροβίου σε εμάς», είπε. 

Ωστόσο, ακόμη και η πιο προσεκτική τήρηση των προτύπων υγιεινής δεν θα προστατεύει πάντα ένα άτομο από μια απειλή. Το πιο σημαντικό πράγμα για έναν πιστό σε μια τέτοια εποχή παραμένει η προσευχή και η μετάνοια. "Αν προσευχόμαστε, απευθυνόμαστε στον Θεό, μετανοούμε από τις αμαρτίες μας, θα καταστρέψουμε αυτήν την ασθένεια", δήλωσε πεπεισμένος. "Επομένως, το πιο σημαντικό σε αυτό δεν είναι τόσο τα υγειονομικά πρότυπα όσο η προσευχή και η μετάνοια".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ