Εκκλησία

Θλιβερή εικόνα η επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος-Αποτίμηση και δυσαρέσκεια

Τρανή επιβεβαίωση του ζοφερού κλίματος που επικρατεί στην αθωνική πολιτεία με αφορμή βέβαια το διχασμό για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αποτέλεσε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία ολοκληρώθηκε.

O κ. Βαρθολομαίος επιχείρησε μετά την απόφαση της ελληνικής Ιεραρχίας να εδραιώσει την δυναμική του στο Άγιο Όρος, αλλά πέραν των εντυπώσεων, από πλευράς ουσίας το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για το Φανάρι παρά τα “παπαγαλάκια” που θέλησαν να εμφανίσουν μια εικόνα κοινής αποδοχής στο “περιβόλι της Παναγιάς”

«Έχετε την ευχή μας. Καλήν αντάμωση!» είπε αποχαιρετώντας τους Αγιορείτες

«Αγιορείται πατέρες, σας αγαπώμεν πολύ. Ο Πατριάρχης σας αγαπά απεριορίστως. Ζητεί να είστε δίπλα του εις τον αγώνα, τον οποίο δίδει, έν αληθεία και Ορθοδόξω μαρτυρία. Είμεθα οι δικοί σας, είσαστε οι δικοί μας. Έχετε την ευχή μας. Καλήν αντάμωσιν αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω» είπε συγκεκριμενα ο Πατριάρχης λίγο πριν αποχωρήσει.

Σε μια πρώτη ανάλυση, η τετραήμερη επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο “περιβόλι της Παναγιάς” δεν ήταν όπως οι προηγούμενες.

Το κλίμα ήταν βαρύ, η επίσκεψη διεξήχθη υπό συνθήκες πρωτόγνωρου ελέγχου από τις υπηρεσίες ασφαλείας και η αντιπροσωπεία του Φαναρίου είχε στο...κατόπι της εκατό αστυνομικούς.

Στο επίσημο χαιρετισμό του παραβρέθηκαν οι ηγούμενοι και οι εκπρόσωποι και των 20 μοναστηριών του Αγίου Όρους. Αλλά στην Θεία Λειτουργία μόνο 7, ενώ ο Πατριάρχης και η συνοδεία του επισκέφθηκαν μόνο 4 μοναστήρια.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν όσα συνέβησαν στο Άγιο Όρος αυτές τις μέρες και με το γεγονός πως είχε προηγηθεί επίσκεψη από τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τους Ουκρανούς της νέας εκκλησίας, ενώ αρχικά σύμφωνα με κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχεδίαζε να φτάσει στον Άθωνα με τον επικεφαλής της "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας" Επιφάνιο, κάτι τέτοιο δεν έγινε, ίσως “υπό τον φόβον των Ιουδαίων”.

Παρόλα αυτά ο κ.Βαρθολομαίος συνοδεύτηκε από πέντε «επισκόπους» της νέας ουκρανικής Εκκλησίας, οι οποίοι πάντως σύμφωνα με αγιορείτικες πηγές δεν εμφανίστηκαν σε λειτουργίες στα μοναστήρια του Αθωνα ενδεχομένως και για λόγους ασφαλείας.

Ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος άφησε τις αιχμές του (Διαβάστε εδώ)

Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο κλίμα η προαναγγελθείσα αγιοκατάταξη τεσσάρων κεκοιμημένων αγιορειτών πατέρων, που ανακοινώθηκε από τον Πατριάρχη, πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης, πως ελάχιστη ήταν και η παρουσία του νέου διοικητή του Αγίου Όρους Αθανασίου Μαρτίνου, τον οποίο αναπλήρωσε πολλάκις σαν παλιά καραβάνα που είναι ο πολιτικό υποδιοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου.

Τέλος, δεν έλειψαν και τα σημειολογικά σενάρια, αφού την τελευταία ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Άγιο Όρος έγινε σεισμός και κάποιοι δεν ήθελαν και πολλοί να κάνουν συνειρμούς...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...