Εκκλησία

Φανάρι-Μόσχα: Πεδίο αντιπαράθεσης το “περιβόλι της Παναγιάς”- Ρώσοι: Ψευδοαναλύσεις τα περί ρωσικής ήττας- “Καρφιά” Βαρθολομαίου- Τι είπε για τις ΜΚΟ

Δυστυχώς με πεδίο αντιπαράθεσης το Άγιο Όρος συνεχίζεται η κόντρα Φαναρίου-Μόσχας για το ουκρανικό με αφορμή την προσκυνηματική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Πάντως σχετικά με το φλέγον ζήτημα που έχει διχάσει την Ορθοδοξίας η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέφρασε την εκτίμησή της πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει διεξαγωγή του Πανοορθόδοξης Συνόδου. Την ίδια στιγμή μετά τους Σέρβους που αντέδρασαν χθες αναφορικά με την απόφαση της Ελληνικής Ιεραρχίας, ήρθαν στο φως δηλώσεις και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Πανορθόδοξη

Αναλυτικότερα, το Πατριαρχείο Μόσχας δεν βλέπει πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διεξαγωγής Πανορθόδοξης Συνόδου σχετικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, απουσία Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Νικολάι Μπαλάσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

"Η διεξαγωγή μιας Πανορθόδοξης Συνόδου, ή τουλάχιστον μια σύναξη των Προκαθημένων- μια τέτοια πρόταση έχει ακουστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μεταξύ άλλων κι από τα χείλη προκaθημένων ορισμένων τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών. Ποιος πρέπει να συγκαλέσει τη Σύνοδο; Λοιπόν, προφανώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος στα δίπτυχα, ο πρώτος στον κατάλογο ", δήλωσε ο Μπαλασόφ και συνέχισε εκτιμώντας ότι είναι προφανές ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος «δεν θα συγκαλέσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, στην οποία θα πρέπει να αναφέρει τις ενέργειές του και γνωρίζει καλά ότι πολλοί δυνητικοί συμμετέχοντες σε ένα τέτοιο Συμβούλιο δεν έχουν εγκριθεί καθόλου».

Άγιο Όρος

Η αντιπαράθεση πάντως μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας έχει δηλητηριάσει εδώ και καιρό και το Άγιο Όρος και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα αυτές τις μέρες που βρίσκεται στο “περιβόλι της Παναγιάς” ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Τα γεγονότα στο Άγιο Όρος σε σχέση με την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν σημαίνουν καθόλου ότι τον πιστεύουν όλα τα μοναστήρια για το ουκρανικό ζήτημα”, δήλωσε στο RIA Novosti ο αρχιερέας Ιγκόρ Γιακίμσουκ, γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με κάποια ελληνικά μέσα ενημέρωσης, κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιον Όρος, συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των μονών και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στη Μονή Ξενοφώντος ο Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον επικεφαλής της νέας εκκλησίας Επιφάνιο ως «Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι οι ηγούμενοι των μοναστηριών Βατοπαιδίου, Σιμωνόπετρας, Παντοκράτορα, Διονυσίου, Χιλανδαρίου, Σταυρονικήτα συμμετείχαν στην κοινή λειτουργία. Μετά από αυτό, μερικά ανώνυμα τηλεοπτικά κανάλια ανακοίνωσαν την "ήττα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" στο Άγιο Όρος.

«Οι ηγούμενοι των μοναστηριών συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επειδή υπάγονται σε αυτόν, το οποίο κατοχυρώνεται και στην ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, το γεγονός της συνόδου του πρωτοκόλλου δεν σημαίνει ότι όλοι οι αδελφοί των μοναστηριών του Άθωνα μοιράζονται τις πεποιθήσεις του», δήλωσε ο Γιακίμσουκ.

Κατά την άποψή του, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο επτά από τα είκοσι μοναστήρια συμφώνησαν να λειτουργήσουν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και, ως εκ τούτου, να παρευρίσκονται στον εορτασμό του Επιφανίου.

Σύμφωνα με την Μόσχα δεν μπορεί να μιλάει κανείς για ενοποιημένη θέση του Αγίου Όρους στην αναγνώριση της νέας εκκλησίας.

Σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Βαρθολομαίο να μνημονεύει όποιον θέλει στον Άθωνα. Ο Yakimchuk υπενθύμισε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχθηκε την υποτακτική θέση του Αγίου Όρους στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, όταν πριν από ένα χρόνο το Άγιο Όρος σταμάτησε επίσης την Ευχαριστιακή κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη.

"Τότε το μέτρο αυτό προκάλεσε κάποια έλλειψη κατανόησης μεταξύ των πιστών. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν την ορθότητα της απόφασης", κατέληξε ο εκπρόσωπος του DECR.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνεδριακού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Κοινωνίας και ΜΜΕ, ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα χαρακτήρισε "ψευδοανάλυση" αναφορές διαφόρων blog για την εικαζόμενη ήττα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Άγιον Όρος στον αγώνα κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την αναγνώριση της μη κανονικής "νέας εκκλησίας" της Ουκρανίας.

"Κάποια ανώνυμα κανάλια σήμερα αναφέρουν άμεσα: ο Άθως, η«νέα ήττα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»,«λανθασμένη στρατηγική», μερικοί ξένοι σύμβουλοι ... Τι μπορώ να πω, εν συντομία; Όλες αυτές οι ψευδοαναλύσεις και οι ψευδοκράτορες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτά τα πράγματα μπορούν να αγοραστούν μόνο από κάποιον που δεν καταλαβαίνει τίποτα και καθόλου τις διορθόδοξες σχέσεις ή τη δομή της εκκλησιαστικής διοίκησης”, δήλωσε ο Λεγκούντα.

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, στο RIA Novosti, ο εκκλησιαστικός ιστορικός Βλάνισλαβ Πέτροσχκο, προειδοποίησε ενάντια σε ριζοσπαστικά συμπεράσματα. Κατά την άποψή του, η συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος δεν πρέπει να θεωρηθεί ως η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη των πράξεών του από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πέταξε το “ καρφί” μιλώντας σε μοναχούς, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας, στο εκκλησάκι εντός της σχολής, στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αγκαλιάζει» ολόκληρη την Ορθοδοξία και σε ό,τι το αφορά επιδιώκει την «πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασίαν».

Δεν παρέλειψε πάντως να επικρίνει τη συμπεριφορά άλλων εκκλησιών, ως προς την ανταπόκρισή τους στην «αδελφική διάθεση» του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι τους, αναφέροντας τη στάση τους στην Σύνοδο της Κρήτης το 2016 και στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

«Παντού εξακτινώνεται το ενδιαφέρον του (Οικουμενικού Πατριαρχείου), η μέριμνα του, η στοργή του, η προσευχή του για τα απανταχού τέκνα του, καθώς επίσης, ως γνωστόν, αγκαλιάζει ολόκληρη την Ορθοδοξία, όσον εξαρτάται από ημάς, από το Φανάριον, προσφέρουμε τον καλύτερον εαυτόν μας για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασίαν», ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: «Δυστυχώς, υπάρχουν και άλλες εκκλησίες που δεν εκτιμούν αυτήν την αδελφική διάθεση ημών προς αυτάς τας εκκλησίας, και απόδειξις ότι εις το μεγάλο γεγονός της ιστορίας της εκκλησίας μας, εννοώ την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν προσήλθαν τέσσερις αυτοκέφαλες εκκλησίες. Και με το πρόσφατο ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα φάνηκε πάλι πόσο απρόθυμοι είναι τινές να συνεργαστούν με την πρωτόθρονον εκκλησίαν και πόσο απρόθυμοι είναι να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν την κανονικήν τάξιν, η οποία ισχύει εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν μας, από αιώνων, από της εποχής των Οικουμενικών Συνόδων, των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού».

Σήμερα συνεχίστηκε η επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Άγιο Όρος στην αγιορείτικη μονή Παντοκράτορος όπου είπε πως η ζωή του μοναχού είναι δύσκολο έργο που μοιάζει με ανάβαση στο “όρος Σινά των αρετών, Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, άρση Σταυρού”.

Μίλησε επίσης για την σημερινή πραγματικότητα και τον σύγχρονο άνθρωπο και τον σύγχρονο κόσμο που όπως είπε “ έμαθε να αγαπάει μόνο με αντάλλαγμα, ο οποίος ιδρύει Μη φιλανθρωπικές οργανώσεις δια την φιλανθρωπίαν και εντούτοις δεν χαρίζει μια καλημέρα ή μια μερίδα τροφής εις τον πλησίον του”

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/401949914084505/

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος , αμέσως μετά την απόφαση που ανακοίνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος για το Ουκρανικό έκανε τα δικά του σχόλια.

Η συνέντευξη δόθηκε στο ΡΙΚ στις 13 Οκτωβρίου, αμέσως μετά δηλαδή την απόφαση της Ελληνικής Ιεραρχίας

Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία..

Ερωτηθείς ο Αρχιεπίσκοπος για την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, μεταξύ άλλων τόνισε: "Εμείς κρατούμε μία στάση αυστηρή, θέλουμε την Ορθοδοξία ενωμένη και εργαζόμεθα να μην προκληθεί σχίσμα".

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε: "Προσπαθήσαμε και αρχίσαμε να βλέπουμε διαφόρους Προκαθημένους Εκκλησιών ώστε να πάμε όλοι μαζί στον Οικουμενικό Πατριάρχη και πίστευα ότι είχα τη δυνατότητα να το κάνω, όμως ο Πατριάρχης δεν ήθελε κάτι τέτοιο, οπότε σταματήσαμε κάθε προσπάθεια".

"Ως Εκκλησία της Κύπρου κρατούμε ουδέτερη στάση και δεν θέλουμε με την απόφασή μας να κάνουμε λάθος που θα διαιρέσει επί πλέον την Ορθοδοξία" πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ολη η συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ για το Ουκρανικό

https://www.youtube.com/watch?v=OxuaXNARjG8

Χθες ήταν οι Σέρβοι που έστειλαν το μήνυμά τους προς Βαρθολομαίο & Ιερώνυμο...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ