Εκκλησία

Σε τεταμένο κλίμα η επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αθήνα-Το ΣτΕ δικαίωσε το Φανάρι για το Κτήμα Προμπονά

Κι ενώ σε λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Αρχιεπίσκοπο μεσούσης της συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με σημερινή απόφασή του δικαιώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά, στα Άνω Πατήσια, υπόθεση που είχε δοκιμάσει στο μέγιστο βαθμο΄τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λοιπον το Δ' Τμήμα του ΣτΕ, κατά πλειοψηφία, με την υπ' αριθμ. 1999/2018 απόφασή του, έκανε δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του ναού από τον ηγούμενο τής Μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Υπενθυμίζετια πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί, καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του αρχιεπισκόπου. Ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του ναού και τέλεσε τους Β' Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Στη συνέχεια ο ηγούμενος επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στον ναό.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητούσε από το ΣτΕ την ακύρωση της απόφασης του αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη σφράγιση του ναού, γιατί παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας κατά παράβαση του Συντάγματος (άρθρο 13) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρο 9), όπως επίσης παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει πλημμελή αιτιολογία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ