Αθλητισμός

Περού: Όταν σκοτώθηκαν 328 άνθρωποι στο Εστάδιο Νασιονάλ (βίντεο)

Η τραγωδία στην Ινδονησία με τους τουλάχιστον 125 νεκρούς, μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα, έφερε στις μνήμες μας, την πιο πολύνεκρη τραγωδία στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Τότε  στη Λίμα του Περού, είχαν σκοτώθηκαν 328 άτομα, σε επεισόδια με την αστυνομία -όπως στην Ινδονησία- τα οποία ξεκίνησαν από το γήπεδο και επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς συνέβη το κακό

Ήταν 24 Μαΐου του 1964 στη Λίμα του Περού.

Η τραγωδία εκτυλίχτηκε λίγο πριν από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην Εθνική Περού και την Αργεντινή, σε αγώνα για τα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η Αργεντινή προηγείτο με 1-0, όταν, δύο λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, ο Ουρουγουανός διαιτητής ακύρωσε γκολ των γηπεδούχων.

Το εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο γήπεδο με στόχο τον διαιτητή και η αστυνομία επενέβη. Γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και οι μάχες σώμα με σώμα θύμιζαν εικόνες πολέμου άλλης εποχής. Πολλοί από τους θεατές εγκλωβίστηκαν σε αδιέξοδους διαδρόμους και αρκετοί έχασαν τις αισθήσεις τους.

Μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα 328 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από ασφυξία, άλλοι είχαν ποδοπατηθεί, ενώ έξω από το στάδιο, οι εξαγριωμένοι οπαδοί επιδόθηκαν σε όργιο καταστροφών, πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα.

Μέσα στο γήπεδο υπήρχαν 53.000 θεατές

Στο Estadio Nacional εκείνο το απόγευμα βρίσκονταν περίπου 53.000 θεατές, αριθμός που ισοδυναμούσε με περίπου 1 στους 20 κατοίκους της χώρας εκείνη την εποχή.

Οι επιζώντες περιγράφουν ιστορίες ότι παγιδεύτηκαν στο κενός για ώρα, με τα πόδια τους να μην αγγίζουν καν το έδαφος. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών κατέληξαν από ασφυξία ή εσωτερική αιμορραγία.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων ήταν 328 – ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα – και περισσότεροι από 500 τραυματίες.

Είκοσι ένας κρατούμενοι από φυλακή της Λίμα κατάφεραν να δραπετεύσουν εκμεταλλευόμενοι την ταραχή! Πολλοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι είδαν αρκετούς πολίτες να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται από πυροβολισμούς αστυνομικών, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν αναφέρθηκε στα επίσημα αρχεία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ