Αθλητισμός

Αντιδράσεις για την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας και Αίγυπτου για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες αντιδράσεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κοινή υποψηφιότητα με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2030.

Η συζητούμενη υποψηφιότητα θα έβλεπε την Ελλάδα να συνεργάζεται με δύο χώρες που έχουν καταδικαστεί ευρέως από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μια σειρά από καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, της βάναυσης μεταχείρισης των εργατών και των βασανιστηρίων - ακόμη και της δολοφονίας - επικριτών.

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μεγάλες κινήσεις στον κόσμο του αθλητισμού. Αγόρασε τα δικαιώματα φιλοξενίας αγώνων της Φόρμουλα Ένα και αγώνων πυγμαχίας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη περιοδεία γκολφ που έχει προκαλέσει ρήγματα στο άθλημα, αγόρασε μια αγγλική ομάδα ποδοσφαίρου της Πρέμιερ Λιγκ - και τώρα βάζει στο στόχαστρό της ένα από τα κοσμήματα του στέμματος του παγκόσμιου αθλητισμού, το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA.

Η παρουσία της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην υποψηφιότητα υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα νεύμα για την ηπειρωτική ισορροπία, καθώς η Μέση Ανατολή δεν θα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για τη διοργάνωση του 2030, καθώς φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο αρχίζει τον Νοέμβριο στο Κατάρ (ένας άλλος αμφιλεγόμενος οικοδεσπότης). Η διαδικασία υποβολής προσφορών για το τουρνουά του 2030 - η οποία περιλαμβάνει μια συνιστώσα αξιολόγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - δεν έχει ακόμη ανοίξει επίσημα.

Ως μέρος μιας κοινής υποψηφιότητας για το τουρνουά 48 ομάδων το 2030, η Ελλάδα θα υποβληθεί σε σοβαρό έλεγχο του δικού της ιστορικού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως όσον αφορά τη μεταχείριση των μεταναστών, καθώς και ότι "θα συνδεθεί με τις όποιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττουν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου", δήλωσε ο Μίνκι Γουόρντεν, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Worden πρόσθεσε ότι οι ελιγμοί της Σαουδικής Αραβίας γύρω από τις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις αποτελούν μέρος της "ολέθριας" στρατηγικής του Ριάντ για την αθλητική πλύση, όπου τα αντιπαθητικά καθεστώτα προσπαθούν να ξεπλύνουν τη φήμη τους συνδέοντας τη με λαμπερές και δημοφιλείς αθλητικές διοργανώσεις και αστέρες.

Η Σαουδική Αραβία έχει δεχθεί πυρά για τη φυλάκιση μιας γυναίκας για 34 χρόνια επειδή χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τη συνεχιζόμενη καταστολή της LGBTQ+ κοινότητας της χώρας και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία, σύμφωνα με τον Worden, "στέκεται για πάντα ως έμβλημα της αντιμετώπισης των ειρηνικών επικριτών και δημοσιογράφων από τους Σαουδάραβες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Ronan Evain, εκτελεστικός διευθυντής της Football Supporters Europe, η οποία εκπροσωπεί οπαδούς σε ολόκληρη την ήπειρο, δήλωσε: "Ένα τέτοιο τουρνουά τριών ηπείρων θα είχε απίστευτο κόστος και απίστευτο αποτύπωμα άνθρακα. Πολλοί οπαδοί δεν θέλουν να συνδεθούν με ένα τέτοιο παράλογο σχέδιο".

Και το κρίσιμο, είπε ο Evain, είναι ότι η στάση των Σαουδαράβων απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να κάνει την πρόταση να μην έχει αποτέλεσμα.

"Δεν υπάρχει περίπτωση η FIFA [ο παγκόσμιος οργανισμός ποδοσφαίρου] να μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των φιλάθλων σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία", είπε. "Είναι πολύ συν-εξαρτημένοι, επειδή χρειάζονται τα χρήματά τους".
Ο Worden πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο αθλητισμός που παίρνει χρήματα από τη Σαουδική Αραβία βελτιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βασίλειο" - καταρρίπτοντας μια μακροχρόνια γραμμή επιχειρημάτων από τα αθλήματα που παίρνουν χρήματα από καταπιεστικά καθεστώτα.

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα έχει επιδιώξει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της αρχηγικής αντιπάλου της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ριάντ- η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία- και τον Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία Κασόγκι, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των ΗΠΑ.

Ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος έχει πλέον επιστρέψει στην εύνοια της Δύσης χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι μια σειρά διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συμφωνίας για υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων και μιας συμφωνίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για τη διανομή "πράσινου υδρογόνου".

Τα τελευταία χρόνια, η FIFA έχει επίσης ενισχύσει τη σχέση της με το καθεστώς στο Ριάντ, το οποίο πέρυσι τροφοδότησε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αυξηθεί η συχνότητα διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου από κάθε τέσσερα χρόνια σε κάθε δύο.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο παρακολούθησε μάλιστα έναν αγώνα πυγμαχίας στην Τζέντα τον περασμένο μήνα, παρακολουθώντας τον αγώνα στο ίδιο εκτελεστικό θεωρείο με τον αμφιλεγόμενο Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου.

Οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Η FIFA και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μια κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας-Πορτογαλίας -που υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό όργανο διοίκησης ποδοσφαίρου, την UEFA- έχει θεωρηθεί ως επικρατέστερη για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, αντιμέτωπη με μια κοινή υποψηφιότητα της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή και την Παραγουάη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα φιλοξενηθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...