Αθλητισμός

Η διπλή ζωή του Έλληνα πρωταθλητή στο kickboxing - Μέλος μαφίας δολοφόνων

 Έλληνας πρωταθλητής, Ευάγγελος Γούσης είχε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στη πυγμαχία και στο kickboxing μπροστά του κατά τη δεκαετία του 1980 και του '90, αλλά αποφάσισε να ασχοληθεί με άλλα πράγματα στην Αυστραλία.

Ο Άντζε Γούσης γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν το 1967 (14 Σεπτεμβρίου), αφού ο πατέρας του, Αριστείδης, υπήρξε μαχητής αντίστασης εναντίον των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για την Ελλάδα, και ήταν υπέρ-σοβιετικός αντάρτης στον σκληρό ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Στην Αυστραλία βρήκε το πάθος για τη πυγμαχία

Όμως, το 1949, μετά τη νίκη ενάντια στους κομμουνιστές αντάρτες στην Ελλάδα, ο Αριστείδης και η σύζυγός του, η Μάχη, εργαζόμενη του Ερυθρού Σταυρού, κατέφυγαν στο Ουζμπεκιστάν.

Όταν ήταν οκτώ ετών ο Ευάγγελος, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αυστραλία για να ξεκινήσει μια νέα ζωή και εκεί ο νεαρός βρήκε το πάθος του για τη πυγμαχία.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Γούσης είχε καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους μπόξερ στον κόσμο στην κατηγορία του, έχοντας τέσσερα νοκ-άουτ στους τέσσερις πρώτους ερασιτεχνικούς αγώνες του και έβλεπε με αισιοδοξία την πρόκριση στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.

«Μερικές φορές είμαι άρρωστος όλη τη νύχτα πριν τους αγώνες, γιατί μισώ να χάνω. Κανείς δεν του αρέσει να είναι χαμένος» είχε πει ο Έλληνας πυγμάχος.

Από τους... Ολυμπιακούς Αγώνες στο έγκλημα

Σχεδόν... προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 ως μποξέρ, αφού κέρδισε τους τρεις αγώνες των Ολυμπιακών δοκιμών με νοκ-άουτ, αλλά δεν τα κατάφερε αργότερα και δεν μπόρεσε να προκριθεί στο τέλος.

Μετέπειτα συνέχισε ως πρωταθλητής μεσαίου βάρους στην Παγκόσμια Ένωση Kickboxing. Άλλωστε, είχε κερδίσει έναν ανώτερο τίτλο στην Αυστραλία όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Επίσης, έχασε τον τίτλο του International Sport Karate Association από έναν ανερχόμενο πυγμάχο που ονομαζόταν Σαμ Σόλιμαν στο Festival Hall το 1994. Όμως, ο Γούσης σε 27 αγώνες είχε μόλις δύο ήττες και δύο ισοπαλίες, με 19 νοκ άουτ.

Όμως, αντί να ανέβει στις τάξεις στο αυστραλιανό μποξ, ο Ευάγγελος Γούσης επέλεξε ένα διαφορετικό μονοπάτι.

«Δεν ήταν πλήρως αφοσιωμένος στο μποξ μόνο, είχε άλλα πράγματα. Ήταν καλός άντρας, αλλά ήταν εύκολα οδηγημένος και νομίζω ότι ήταν ένα από τα προβλήματά του. Ασχολήθηκε με λάθος πλήθος» τόνισε ο προπονητής του.

Η διπλή του ζωή με τους έμπορους ηρωίνης 

Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν ένα υποσχόμενο αστέρι τόσο στο μποξ όσο και στο kickboxing, αλλά όταν δεν έκανε προπόνηση στο ρινγκ, ζούσε τη διπλή του ζωή ως εγκληματίας.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο Γούσης λειτούργησε ως «αγόρι μηνυμάτων» για μεγάλους εμπόρους ηρωίνης στην Αυστραλία και το 1988 συμμετείχε στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Μπέτνεϊ, ενός διανομέα ηρωίνης που... έσπασε το πλήρωμα του Γούση.

Η απόπειρα δολοφονίας και η φυλακή

Δεν τον σκότωσε ο ίδιος, αλλά ήταν υπεύθυνος για τη μετακίνηση του νεκρού σώματος και το σκούπισμα του αίματος μετά. Αργότερα, κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τουλάχιστον 18 μηνών.

«Δεν διέθετε πειθαρχία και ήταν εύθραυστος. Άφησε τη δουλειά του στις λαμαρίνες για να γίνει μπράβος σε νυχτερινό κλαμπ στο Νταντενόνγκ. Υπήρχαν ναρκωτικά μέσα και έξω από το μέρος. Επηρεάστηκε από σκουλήκια», υπογράμμισε ο αδερφός του Γούση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αποφυλάκιση και η δολοφονία του «νονού»

Μόλις βγήκε από τη φυλακή το 1991, η διπλή του ζωή τον ακολουθούσε παντού. Το 2004, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Λιούις Κέιν, ενός ανθρώπου που είχε συναντήσει στη φυλακή.

Ο Γούσης ισχυρίστηκε στη δίκη ότι λειτούργησε σε αυτοάμυνα, λέγοντας ότι ο Κέιν τράβηξε ένα όπλο πριν ενεργήσει γρήγορα για να σώσει τη ζωή του.

Το 2008, ο Γούσης βρέθηκε, επίσης, ένοχος για τη δολοφονία του «νονού» Λιούις Μόραν, ο οποίος πυροβολήθηκε το 2004, σε ένα μπαρ.

Τότε, οι μασκοφόροι ένοπλοι μπήκαν στο Brunswick Club στο Sydney Road με τον Μόραν να τρέχει από τη θέση του στο μπαρ, αλλά ο ένοπλος πρόλαβε και τον έπιασε και τον πυροβόλησε δύο φορές, με τη μοιραία σφαίρα να τον βρίσκει στο πίσω μέρος του κεφαλιού του από απόσταση μερικών εκατοστών. Ο συνεργάτης του Bertie Wrout τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά επέζησε από την επίθεση.

Οι δολοφονίες του Γούση ήταν μέρος μιας συμμορίας που αργότερα επινόησε τις δολοφονίες συμμοριών στη Μελβούρνη, όπου συνολικά 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ του 1988 και του 2010 ως αποτέλεσμα του πολέμου των συμμοριών.

Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη

Ο Γούσης κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Λιούις Μόραν το 2008 και καταδικάστηκε (για διακίνηση ναρκωτικών, απόπειρα δολοφονίας, δυο δολοφονίες και ότι σκόπιμα προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό) σε ισόβια κάθειρξη με περίοδο απαλλαγής 33 ετών.

Κρατείται στο Flinders Peak Unit of Marngoneet Correction Center στη Λάρα της Βικτώριας και θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης το 2039, όταν θα είναι 76 ετών.

«Είμαι πολύ χαρούμενη με την πρόταση, νομίζω ότι δεν έχει λόγους να ασκήσει έφεση, αλλά ποιος ξέρει; Ελπίζω να τα κουβαλάει όλα στην κόλαση. Προκάλεσε τόσο πολύ πόνο σε τόσους ανθρώπους και όχι μόνο τον σύζυγό μου αλλά και σε άλλους ανθρώπους που δολοφόνησε. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο χρόνος θεραπεύει, αλλά δεν είναι έτσι» είπε η Τζούντι Μόραν, χήρα του Λιούις, μετά τη δίκη.

Ο Γούσης ήταν ένας υποσχόμενος αθλητής που θυσίασε την καριέρα του για μια ζωή εγκληματικότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...