Αρχείο

"Επαναστάσεις" στο Ιράν προωθούν οι ΗΠΑ: Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυραυλικό οπλοστάσιο -Ρωσικός "μανδύας" στην Τεχεράνη

Την καταστροφή του Ιράν ως μέρος σχεδίου των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, αναφέρει Ρώσος σύμβουλος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι τώρα ο Τραμπ και οι σύμβουλοι του “κάνουν ένα διάλειμμα”, για να αξιολογήσουν τα πιο επικίνδυνα όπλα των Ιρανών, που αφορούν βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα μακράς εμβέλειας, πριν ξεκινήσουν επίθεση εν μέσω "επανάστασης" στο ιρανικό έδαφος.

Στον απόηχο της τρομακτικής τραγωδίας στο Ιράν, με το ουκρανικό επιβατικό αεροπλάνο που κατέρριψε η ιρανική αντιεροπορική άμυνα, υλοποιήθηκε μια ειδική συνάντηση στην Τεχεράνη σχετικά με την Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του Ορμούζ, η οποία δεν “είδε” το φως της δημοσιότητας στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης (τουλάχιστον σε ένα σημαντικό μέρος).

“Το κλειδί ήταν η συμμετοχή της Ινδίας, η οποία έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, τονίζει ο Αλεξάντερ Σιτνίκοφ συγγραφέας, Ακαδημαϊκός και σύμβουλος με έδρα την Μόσχα.

Το γεγονός είναι ότι η Ινδία εισάγει τα δύο τρίτα του πετρελαίου και το ήμισυ του φυσικού αερίου της, κατά μήκος του στενού μεταξύ Ιράν και Ομάν.

Παρά τις προσπάθειες των χωρών του Περσικού Κόλπου να κατασκευάσουν αγωγούς που θα παρακάμπτουν τα στενά, σήμερα, μέσω των Στενών του Ορμούζ, που έχουν μήκος 167 χιλιόμετρα και πλάτος 39 χλμ. στο στενότερο σημείο, διακινούνται καθημερινά 18 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαϊκού εμπορίου. Αυτό αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες στην παραπάνω ειδική σύσκεψη.

Εκτός από το επίσημο μέρος της συνόδου κορυφής για την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Ορμούζ , στην οποία συμμετείχαν επίσης και η Κίνα, αλλά και το Αφγανιστάν με το Ομάν, διεξήχθη και μια συνάντηση πίσω από κλειστές πόρτες.

“Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι όλα τα μέρη συζήτησαν μέτρα τα οποία, σε περίπτωση μιας καυτής φάσης της σύγκρουσης, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο επιθέσεων από το Ιράν σε πλοία που θα μεταφέρουν υδρογονάνθρακες”, δηλώνει ο Ρώσος ειδικός.

Υπενθυμίζουμε σήμερα επίσης, ότι όλα τα ινδικά δεξαμενόπλοια συνοδεύονται από πολεμικά πλοία του Ινδικού Ναυτικού.

Η καταστροφή τουλάχιστον ενός από αυτά, θα βάλει το Νέο Δελχί σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Το γεγονός είναι ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί και πάλι απότομα και αυτό πλέον είναι πάρα πολύ πιθανό.

“Η ενεργή υποστήριξη της δύσης μιας φοιτητικής διαδήλωσης στην Τεχεράνη ξεκίνησε ήδη με απρόοπτα. Ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη δεσμεύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την εξουδετέρωση του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, προειδοποίησε στα αγγλικά και τα φαρσί (ιρανική διάλεκτο) ότι στηρίζει τους διαδηλωτές: «Η κυβέρνηση μου θα συνεχίσει να στέκεται μαζί σας», έγραψε ο ίδιος στα κοινωνικά δίκτυα. Έτσι, κατέστησε σαφές πώς η Αμερική είναι ανήσυχη για όλα όσα συμβαίνουν στην Περσία”, δηλώνει ο Ρώσος σύμβουλος.

Πληροφορίες που μας έρχονται λένε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από το Ιράν να αποφύγει την οδό της έντασης με τις πολυάριθμες και οργανωμένες ομάδες της ιρανικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμάνι έχει προκαλέσει συσσωρευμένο θυμό ανάμεσα στους μαχητικούς και αδυσώπητους σιίτες που υποστηρίζουν με φανατισμό τον Χαμενεΐ.  Όλα αυτά θα προκαλέσουν μια σκληρή καταστολή των διαμαρτυριών στην Τεχεράνη, όπως έλαβε χώρα και στο τέλος του 2017. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ισλαμικό Επαναστατικό Σώμα των Φρουρών (IRGC) θα κτυπήσει ανελέητα τους «αντάρτες» και τους «αντιπροσώπους της Αμερικής»”, δηλώνει ο ίδιος.

Στην περίπτωση αυτή, ακόμη και το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να απαγορεύσει στον Πρόεδρο Τραμπ, την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν.

"Έτσι, η επείγουσα ειδική συνάντηση για την Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του Ορμούζ , στην οποία η Αμερική δεν συμμετείχε, υπογραμμίζει εκ νέου ότι, πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν μια νέα επανάσταση στο Ιράν και, δεύτερον, η Ουάσιγκτον αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να εμποδίζει την διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου, και τρίτον, η Τεχεράνη θα απαντήσει με “πάταγο” σε όλα αυτά", καταλήγει ο ίδιος.

“Σε γενικές γραμμές, σήμερα όλα εξαρτώνται από τα ιρανικά όπλα και συγκεκριμένα από το πόσο επικίνδυνα θα είναι τα αντίποινα τς Τεχεράνης.

Από τη μία πλευρά, η Περσία έκανε ένα «άλμα» σε βλήματα βραχείας και μεσαίας εμβέλειας. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τεχεράνη θα έχει σύντομα ακόμη και πυραύλους τύπου ICBM και εκεί σίγουρα θα υπάρχει πυρηνική κεφαλή.

Στη συνέχεια, το σιιτικό Ιράκ, θα κατακτηθεί και θα τεθεί υπό τον έλεγχο του Αγιατολάχ Χαμενεΐ ή του διαδόχου του.

Η προοπτική, δεν είναι φυσικά πολύ ευχάριστη για το κράτος του Ισραήλ, το οποίο θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων.

Από την άλλη πλευρά, τα συστήματα καθοδήγησης των πυραύλων της Τεχεράνης είναι πιο πιθανό να εξαρτώνται από ξένους δορυφόρους, κατά πάσα πιθανότητα ρωσικούς. Υπενθυμίζεται ότι ο φαινομενικά ακριβής βομβαρδισμός της αμερικανικής βάσης στο Ιράκ ως εκδίκηση για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι, δεν είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών.

Φαίνεται ότι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών (CIA), δεν θεωρείται τυχαία ως μια εκ των καλύτερων του κόσμου, αλλά η αντίδραση του Ιράν σε όλα αυτά δεν έχει πλήρως χαρτογραφηθεί και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο”, καταλήγει ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Διαμόρφωση τακτικής για την Ελλάδα: H παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από τα Ρωσικά μαχητικά καταλύτης στην εξέλιξη των επιχειρήσεων

Παρά την αριθμητική υπεροχή 10:1 έναντι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έχει τεθεί σε επισφαλή θέση και...