Αρχείο

Διέρρευσε η συμφωνία για τη Λιβύη: Τήρηση της εκεχειρίας χωρίς προϋποθέσεις - Αρνείται να αφήσει την Τρίπολη ο Χ. Χαφτάρ (upd)


Ανανέωση 21:01

Δεν σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ του LNA και του GNA με την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας. «Οι συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για μια άνευ όρων και ανοιχτής κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη απέτυχαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο τη Δευτέρα, παρά την πρόοδο που είχαμε συνολικά στο θέμα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξήχθησαν χωριστά καθώς κανείς από τους δύο ηγέτες δεν ήθελαν να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Η ρωσική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ (LNA) και η τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε παρόμοια συνάντηση με τον Φαγέζ αλ Σαράζ (GNA).

O Xαφτάρ αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόσυρσης των στρατευμάτων του από τα περίχωρα της Τρίπολης και ζήτησε περισσότερο χρόνο μέχρι να εξετάσει τις παραμέτρους της ειρηνευτικής πρότασης. Ο Χαφτάρ ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ωστόσο ανταποκρίθηκε θετικά στην κατάπαυση του πυρός που ισχύει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής παρότι έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά.

Επέκρινε μάλιστα την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά της χώρας και για την υποστήριξη του GNA του Φαγέζ αλ Σαράζ που υπερασπίζεται την Τρίπολη με τζιχαντιστές που πολέμησαν στη Συρία.

Από την πλευρά του ο Φαγέζ αλ Σάραζ ζήτησε την άμεση αποχώρηση του στρατού του LNA. Οι δυνάμεις πιστές και στις δύο πλευρές μάχονται για να αναλάβουν τον έλεγχο της Τρίπολης από τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Αρχικό κείμενο

Διέρρευσαν τα έγγραφα της συμφωνία για τη Λιβύη που προωθείται από τη Μόσχα. Το κλίμα είναι τεταμένο ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι αντιπολιτευόμενες πλευρές της Λιβύης υποσχέθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις και να τερματίσουν άμεσα όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη Μόσχα.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το επίμαχο προσχέδιο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας, χωρίς προϋποθέσεις.

«Καλούνται να βάλουν ένα “τέλος” σ’ όλες τις επιθετικές επιχειρήσεις και να στραφούν στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων». Τονίζεται δε, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα καταβάλλουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικού κράτους.

Προθεσμία ζήτησε ο Χαφτάρ

Παρά τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης και του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ - επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) - ζήτησε προθεσμία λίγων ωρών, προκειμένου να απαντήσει.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι «αρκετά μέρη της λιβυκής σύγκρουσης» υπέγραψαν το τελικό έγγραφο, αλλά ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε επιπλέον χρόνο.

«Έγινε σημαντική πρόοδος για τη διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, κατά τη διάρκεια των επαφών στη Μόσχα» έσπευσε να προσθέσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι Τουρκία και Ρωσία θα συνδράμουν τις αντιμαχόμενες πλευρές για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να μελετήσει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Ελπίζουμε ότι Χαφτάρ και Σάρατζ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις της εκεχειρίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την πολιτική διαδικασία» έσπευσε να προσθέσει η Άγκυρα. Τα ξημερώματα της Κυριακής, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν την έναρξη μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, βάζοντας «τέλος» στις πολύμηνες εχθροπραξίες.

Η συμφωνία για την ανακωχή στη Λιβύη προβλέπει συγκεκριμένα:

  • Την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός από τα ΗΕ, τα οποία αποτελούν έναν διεθνή και αμερόληπτο οργανισμό
  • Τη χωρίς όρους επιστροφή των ένοπλων δυνάμεων και των δύο πλευρών στα στρατόπεδά τους
  • Την επιστροφή των όπλων από κάποιες πολιτοφυλακές
  • Την κατανομή των εξουσιών και δικαιοδοσιών μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης
  • Την υπογραφή μίας δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ Φαγέζ αλ Σάραζ και Χαλίφα Χαφτάρ από την οποία δεν θα παραιτηθούν
  • Τον καθορισμό συγκεκριμένης αποστολής –κυρίως καταπολέμησης της τρομοκρατίας- στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Χαφτάρ, σε συνεργασία με τον Σάραζ
  • Και τέλος, προβλέπεται ότι η εξασφάλιση των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης δίνεται στον Εθνικό Στρατό (του Χαφτάρ), ενώ τα υπεράκτια (offshore) σημεία θα τεθούν υπό τον έλεγχο τρίτου διεθνούς οργάνου.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φαγέζ αλ Σάραζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ αλ Μίσρι , την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας», φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.

Επαφές Ρωσίας - Τουρκίας στη Μόσχα

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας, αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων» στη Λιβύη, με στόχο την επισφράγιση της σχετικής εκεχειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες. Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στη Μόσχα, που διεξάγονται με την υποστήριξη Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων, προχωρούν θετικά, δήλωσε παρόλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Άγκυρα εργάζεται για να εξασφαλίσει πως η εκεχειρία θα γίνει μόνιμη.

Μιλώντας δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε «την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Στις 19 Ιανουαρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει Γερμανία για να συναντήσει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αντίθετα με τον προγραμματισμό, σύμφωνα με τον οποίο στις 24 Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ επρόκειτο να επισκεφτεί την Τουρκία, ο Ερντογάν είναι αυτός που θα ταξιδέψει στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι μεγάλοι παίκτες στο θέμα της Λιβύης είναι η Ρωσία και η Τουρκία με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν διακριτικά και από μακριά και τους Ευρωπαίους να είναι ανήμποροι να αντιδράσουν δυναμικά και να αρκούνται σε κάποια ψηφίσματα.

Μάλιστα το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με τον Κόντε δεν είναι καθόλου τυχαίο από την στιγμή που η Ιταλία έχει τραβήξει πολύ διαφορετική γραμμή από αυτή της Γαλλίας στηρίζοντας τον Σάρατζ.

https://twitter.com/Lyobserver/status/1216722946733039617?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/LibyaReview/status/1216725463814541316?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ