Αρχείο

Η τουρκική παρέμβαση κινδυνεύει να μετατρέψει τη Λιβύη σε νέα Συρία - Ο ρόλος της Ρωσίας και της Ευρώπης 

Η απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη κινδυνεύει να βυθίσει βαθύτερα στο έθνος της Βόρειας Αφρικής σε πόλεμο συριακού τύπου μεταξύ περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η Τουρκία και το Κατάρ έχουν ταχθεί με την πλευρά της αναγνωρισμένης από το ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) στην πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία δέχεται διαρκή επίθεση από τον Απρίλιο από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.

Ο Haftar, ο οποίος έχει ανώτερη αεροπορική δύναμη, υποστηρίζεται από τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας - τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με το egypttoday, η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε επίσης την αποστολή στη γενική εισαγγελία του φακέλου για τον Σάρατζ και για όσους εμπλέκονται στη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας με την Τουρκία, με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση των δραστηριοτήτων τους, ενώ κάποιοι βουλευτές ζήτησαν την αφαίρεση ιθαγένειας απ΄ όσους συμμετείχαν στη συμφωνία.

Την Πέμπτη, οι Τούρκοι βουλευτές ψήφισαν νομοσχέδιο που ενέκρινε στρατιωτική εγκατάσταση στη Λιβύη για να ενισχύσει το GNA.

Ο Michel Cousins, αρχισυντάκτης της διαδικτυακής πύλης ειδήσεων της Λιβύης είδε την παρέμβαση της Τουρκίας ως ανασχηματισμό του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη περιφερειακή μάχη η οποία θα μπορούσε σύντομα να εμπλέξει τους στρατούς άλλων αραβικών κρατών, όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

"Θα αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον στη Λιβύη, ή θα δούμε ότι αυτό θα είναι περιφερειακό; Υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος που θα μπορούσε να συμβεί ", είπε ο Cousins ​​στο πρακτορείο Ahval.

Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει αεροσκάφη , σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ορισμένες αναφορές υποδεικνύουν ότι η Άγκυρα έχει στείλει μερικούς από τους Σύριους επαναστάτες που πρωτοστάτησαν στην τουρκική παρέμβαση κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, ο στρατός του Χάφταρ έχει λάβει υποστήριξη από εκατοντάδες Ρώσους μισθοφόρους από την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner, που πιστεύεται ότι ελέγχεται από σύμμαχο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ghassan Salame, δήλωσε ο ίδιος ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι πράγματι λειτουργούν επί τόπου και έχει κατηγορήσει αρκετές χώρες ότι παραβίασαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ το 2011 στη Λιβύη. Ο ίδιος έχει καταγγείλει την ξένη παρέμβαση σε μια σύγκρουση που έχει μετατρέψει τη Λιβύη σε καταφύγιο τζιχαντιστών και λαθρεμπόρων μεταναστών.

«Όπλα έρχονται από παντού», είπε σε συνέντευξή του στα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως και η σύγκρουση στη Συρία, ο πόλεμος της Λιβύης έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ πολύπλοκο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας, οι οποίοι δεν είναι σύμμαχοι, αλλά τα συμφέροντά τους συγκλίνουν ενίοτε, δήλωσε στο AFP ο Jalel Harchaoui, ερευνητής στη Λιβύη στο ολλανδικό think-tank Clingendael Institute.

Η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν τις αντιτιθέμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, αλλά μαζί ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν, οι οποίες ουσιαστικά ακύρωσαν τις συνομιλίες που διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Γενεύη

Η Μόσχα αρχικά έμεινε πίσω, όταν η Άγκυρα παρενέβη κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο, επιτρέποντας στην Άγκυρα να χαράξει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορά της πριν διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός.

"Μπορεί κάτι παρόμοιο να συμβεί στη Λιβύη; Η απάντησή μου είναι ναι", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Salame στην εφημερίδα Le Monde της Γαλλίας.

Ο Χαρχαούι σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν υπήρξε ποτέ «άμεση σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ρώσων σε συριακό έδαφος» και προέβλεψε ότι θα αποφύγουν επίσης την άμεση αντιπαράθεση στη Λιβύη.

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, έχει υποβιβαστεί στο ρόλο του θεατή, σε έναν πόλεμο που διευκόλυνε το λαθρεμπόριο μεταναστών στη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ευρώπη.

Οι προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν να διεκδικήσει ειρηνευτική συμφωνία καλώντας τον Χάφταρ σε συνομιλίες στο Παρίσι το 2017, δεν ευοδώθηκαν. Κατόπιν ενεπλάκη η Γερμανία. Το Βερολίνο έχει προσκαλέσει περιφερειακούς "παίκτες" σε διάσκεψη που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη στο Βερολίνο που έχει προγραμματιστεί για αυτόν τον Ιανουάριο

"Η Δύση δεν οδηγεί το δρόμο στη Λιβύη, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα κάνουν τη δική τους Γιάλτα στη Λιβύη", ανέφερε ο Χαρχαούι.

Η Μόσχα και η Άγκυρα λειτουργούν με την υπόθεση ότι οι ΗΠΑ, «εξαφανίστηκαν από τη σκηνή», πρόσθεσε ο Χαρχαούι.

Για τον Emadeddin Badi, εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, ο στόχος της Τουρκίας είναι "να επιβάλει μια πολιτική διευθέτηση που να εγγυάται την επιβίωση του GNA" και να διατηρεί τα οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη.

Ως γνωστόν τον Νοέμβριο, η Άγκυρα υπέγραψε με την Τρίπολη ναυτική συμφωνία που εξόργισε την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Nathan Vest, ειδικός της Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Πολιτικής των ΗΠΑ, Rand Corporation, περιέγραψε τη συμφωνία ως μέρος ενός "ευρύτερου ανταγωνισμού για τις μετοχές των πόρων και την επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ