Αρχείο

"Αλλαγή ρεύματος" στις ελληνοκινεζικές σχέσεις: Στην Ελλάδα ο Κινέζος πρόεδρος με ισχυρή ατζέντα - Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες

Την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, ακολουθεί η επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα. Αλλαγή του ρεύματος παρατηρούν Έλληνες επιχειρηματίες, γεγονός που οδηγεί στη ενίσχυση των ελληνοσινικών σχέσεων.

Σημαντικές διακρατικές συμφωνίες αναμένεται να υπογράψουν Ελλάδα και Κίνα, με την έλευση του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Κίνας θα βρίσκεται στη χώρα μας από σήμερα, Κυριακή έως τις 12 του μηνός, ακολουθώντας την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Σανγκάη πριν από λίγες μέρες.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη, δύο πολύ μεγάλες τράπεζες κινεζικών συμφερόντων ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα. Την αρχή θα κάνει η Bank of China που θα ανοίξει υποκατάστημα στη χώρα μας, έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Στη συνέχεια αναμένεται η έλευση της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας (ICBC).

Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχονται τις εξελίξεις εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου.

«Υπάρχει στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κίνας και η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας εμβαθύνει και δίνει νέα διάσταση στη νέα ελληνοκινεζική συνεργασία», επισημαίνει ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της ΟΚΕ (Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος) και γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, μιλώντας στο Sputnik.

Και προσθέτει:

«Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των δύο λαών, της ναυτιλίας αλλά και για λόγους πολιτισμικούς και γεωστρατηγικούς.

Πέρα από το θέμα των συμφωνιών που θα υπάρξουν είναι η επιλογή της Ελλάδας, σαν προτιμητέου στρατηγικού συνεργάτη της κινεζικής οικονομίας και πολιτικής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Παπασταματίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Liknoss Group.

Από τη μία πλευρά βλέπει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης άλλαξαν τα πράγματα:

«Εμείς εδώ, στην Ελλάδα και μέσω του επιμελητηρίου ελληνοκινεζικής συνεργασίας, παρακολουθούμε την προσπάθεια των κινέζικών εταιρειών να δραστηριοποιηθούν όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα, αλλά και σαν πύλη εισόδου στην Ευρώπη, στα πλαίσια του One Belt, one Road. Θεωρούμε ότι αυτή τη χρονική στιγμή και με τις κινήσεις της κυβέρνησης έχουμε επίλυση διάφορων καθυστερήσεων, αγκυλώσεων που μπορεί να υπήρχαν».

Την ίδια στιγμή εξηγεί που έγκειται το κύμα αλλαγών στις ελληνοκινεζικές σχέσεις:

«Εμείς προσβλέπουμε όχι μόνο στο χώρο των μεταφορών, αλλά και γενικότερα στο χώρο του τουρισμού. Το γεγονός ότι δόθηκαν άδειες σε δύο κινεζικές τράπεζες, ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι επίσης σημαντικό. Υπάρχει μια φοβερά μεγάλη αισιοδοξία, για ένα νέο κύμα επενδύσεων, σε μια φανερά ταλαιπωρημένη χώρα σαν τη δική μας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στο κομμάτι που λέγεται ανάπτυξη».

Και προσθέτει:

«Το γεγονός ότι υπάρχει επίσκεψη από την πλευρά του κινεζικού κράτους, ευνοεί αυτήν την κίνηση. Να σημειώσουμε ότι αρκετοί Κινέζοι επιχειρηματίες είχαν έρθει το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας να επενδύσουν, αλλά έφυγαν καθότι δεν υπήρχε το περιβάλλον που χρειάζονταν. Αυτή τη στιγμή, προφανώς και ανοίγει αυτός ο δρόμος».

Η εταιρεία της οποίας ηγείται, δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία και Ελβετία και ασχολείται με τα συστήματα ακτοπλοϊκών εταιριών και travel business, ενώ σταδιακά ενεργοποιείται και στην Κίνα.

«Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη του τουριστικού και μεταφορικού χώρου, προς την Ελλάδα, είναι πολύ χαμηλή, αν το συγκρίνει κανείς με το τι γίνεται στην Ιταλία και στη Γαλλία. Είτε σαν τελικός ή σαν ενδιάμεσος προορισμός, η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από την Κίνα και το πολυπληθές έθνος της. Προσβλέπουμε εταιρικά και σε αυτήν την ανάπτυξη. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας σε σύγκριση με τις συνεργασίες που αναπτύσσουν με την Κίνα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ
Πολιτική 0

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέοι διάλογοι-φωτιά "ξεβρακώνουν" το κύκλωμα! "Να γαμ@@εί ο υπουργός, με βάνει και κάνω μήνυση της Τυχεροπούλου – γίνεται της που@@νας με τα ζα"

Πολιτική ίντριγκα, μίζες, και «ζα» σε ένα σκάνδαλο που έχει τα πάντα – μόνο ποπ κορν λείπει για να το απολαύσουμε