Αρχείο

Τελεσίγραφο Ρ.Τ. Ερντογάν στις ΗΠΑ: "Εντός δύο εβδομάδων η ζώνη ασφαλείας στη Συρία, αλλιώς..." - Εκτός ελέγχου με "πλάτες" Μόσχας-Τεχεράνης

Με την πολιτική και γεωστρατηγική υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης, ο Τούρκους πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, αφηνιάζει και απειλεί ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αυστηρό τελεσίγραφο για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία. Από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ.Τραμπ, αποκλιμάκωσε και ξεκίνησε να παίζει "κρυφτό" με τον Τούρκο ομόλογό του, ήταν θέμα χρόνο η Άγκυρα να λάβει υποστήριξη από τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της Ουάσινγκτον και να αρχίσει την άσκηση πιέσεων προς ώφελος των τουρκικών συμφερόντων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ουάσιγκτον ότι αν εντός δύο εβδομάδων δεν συμφωνήσει για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με τη Συρία, “θα εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια”.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έγινε μετά το τέλος της τριμερούς συνόδου Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν στην Άγκυρα με τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί. Σαφέστατα υπονοεί ότι θα επιτεθεί εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι έλαβαν σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική λύση στη Συρία συζητώντας όλες τις διαστάσεις του θέματος τόσο κατά τις διμερείς επαφές όσο και κατά την τριμερή συνάντηση.

“Δεν θα μείνουμε παρατηρητές σε μια νέα τραγωδία που θα επηρεάσει 4 εκατ. ανθρώπους στα σύνορα της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν καλές εξελίξεις στην περιοχή. Όπως είπε συζήτησαν για την ασφάλεια των αμάχων και των εγγυητριών δυνάμεων, ενώ επιβεβαίωσαν την ευαισθησία τους για εδαφική κυριαρχία και πολιτκή ενότητητα της Συρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συμφωνήσαμε να ξεκινήσουν οι εργασίες για επιτροπή συντάγματος. Σύμφωνα με τον Τούρκος Πρόεδρο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ΡΚΚ και το YPG/PYD (Κούρδοι μαχητές της Συρίας) και τελικός στόχος ο διάδρομος ειρήνης. “Αν μέσα σε δύο βδομάδες δεν συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ θα εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στα σύνορά μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επεσήμανε ότι τελικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ειρήνης βορείως της Συρίας και να εμποδιστεί ο διαμελισμός της χώρας.

“Ο διάδρομος ειρήνης στα ανατολικά του Ευφράτη θα γίνει ένα προστατευόμενο λιμάνι για τους πρόσφυγες. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον δύο εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν διαφύγει στη χώρα μας μπορούν να εγκατασταθούν σε εκείνη την περιοχή. Θέλουμε οι Σύριοι πρόσφυγες να επιστρέψουν πίσω με τη θέλησή τους. Είναι δυνατόν να οικοδομηθούν νέοι χώροι εγκατάστασης για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν και ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες σε αυτό το θέμα”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι ο διάδρομος ειρήνης μπορεί να φτάσει μέχρι τη Ράκκα.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν σχεδόν σε όλα τα θέματα, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι συμφώνησαν να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα στην Ιντλίμπ τα οποία περιλαμβάνουν και τους τρομοκράτες. Ο Χασάν Ροχανί ανέφερε πως σχεδόν σε όλα τα θέματα υπάρχει ομοφωνία, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να διαμελίσουν τη Συρία.

“Οι ΗΠΑ στήριξαν τους τρομοκράτες στη Συρία, προσπάθησαν να τη διαμελίσουν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, ανέφερε. Ο Ιρανός Πρόεδρος είπα ακόμη ότι ο Συριακός λαός για εννέα χρόνια υποφέρει, ενώ οι τρομοκράτες στο Ίντλιμπ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους. “Πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία στο Ίντλιμπ. Τα ανατολικά του Ευφράτη είναι υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ και εκεί υπάρχουν τρομοκράτες. Γνωρίζουμε ποιοι στηρίζουν τους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ”, είπε ο Χασάν Ροχανί, ενώ για το σύνταγμα της Συρίας ανέφερε ότι πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχουν σημεία που προωθούν την βιώσιμη ειρήνη, ενώ είπε ότι η επιτροπή συντάγματος πρέπει να αρχίσει τις εργασίες της σύντομα. Για την Ιντλίμπ ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα για να μειωθεί η ένταση, αναφέροντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ