Αρχείο

Αίγυπτος-Ισραήλ "συγκλονίζουν" τους Τούρκους: Έβγαλαν ελικοπτεροφόρο Mistral & αεροσκάφος AWACS στην Α.Μεσόγειο

Μετά από εντολή του Αιγυπτίου προέδρου Αλ Σίσι το αεροπλανοφόρο Mistral, κατέπλευσε εκτάτως στο θαλάσσιο οικόπεδο Zohr στην Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να αποκλείσει οποιαδήποτε τουρκική κίνηση προς αυτήν την περιοχή, έχοντας, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έτοιμους κανόνες εμπλοκής.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1161535801588637696

Την ίδια στιγμή η ισραηλινή πολεμική αεροπορία απέστειλε αεροσκάφος υποκλοπών και εγκαίρου προειδοποιήσεως Gulfstream G550 Nachshon Shavit (679), υλοποιώντας  αποστολή επιτήρησης πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια της Αιγύπτου, πράττοντας τα αυτονόητα για τα συμφέροντα του Ισραηλινού κράτους, έναντι στα σχέδια Ερντογάν, που τα «βρήκε» για μια φορά ακόμη στην Συρία με τον Τράμπ.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1161539496170729473

Αυτό ακριβώς έχει σημάνει συναγερμό σε Αίγυπτο και Ισραήλ, για το τι ακριβώς θα επιχειρήσει ο Τούρκος πρόεδρος το επόμενο διάστημα - και προς ποια πλευρά - μιας και η Άγκυρα απείλησε να υλοποιήσει έρευνες και σε Καστελόριζο και Ρόδο.

Υπενθυμίζουμε το μήνυμα προς την Άγκυρα που έστειλε ο ΥΠΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προειδοποιώντας για άμεση αντίδραση από την ελληνική πλευρά σε περίπτωση επέμβασης της Τουρκίας στο Καστελόριζο.

Ο ίδιος μίλησε για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς, επίσης, και τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, προειδοποιώντας για την ελληνική στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου και το κοινό «μέτωπο» έναντι των τουρκικών προκλήσεων, την στιγμή που η Τουρκία προγραμματίζει γεωτρήσεις.

Σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «ταυτισμένη με τις επιδιώξεις της Κύπρου. Η χώρα μας λειτουργεί ως αμυντική ομπρέλα και στα υπόψη της έχει την Κύπρο», ενώ πρόσθεσε ότι οι «παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ συνιστούν από μέρους της Τουρκίας κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο», κάνοντας λόγο για ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων απέναντι σε ενδεχόμενες τουρκικές γεωτρήσεις.

Σίγουρα, Εβραίοι και Αιγύπτιοι γνωρίζουν κάποια πράγματα για τις προθέσεις των Τούρκων στην Α.Μεσόγειο, τα οποία γνωρίζει και η ελληνική πλευρά λόγω στενής συνεργασίας, και για αυτό λαμβάνουν τα μέτρα τους κατά του Σουλτάνου που απειλεί συνεχώς να «υφαρπάξει» κάτι που σαφώς δεν του ανήκει.

Επίησης τουλάχιστον 91 στρατιωτικοί του Τουρκικού Στρατού, και υποστηρικτές της Άγκυρας σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Κουρδικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρίν στο Βορειοδυτικό Χαλέπι, σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχους.

Η ιστοσελίδα Hawar News ανέφερε ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές διενήργησαν 14 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων τους τις πρώτες δέκα ημέρες του Αυγούστου στην Αφρίν, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 αντάρτες και στρατιώτες του Τουρκικού Στρατού, και 19 άλλοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο αξιωματικών του τουρκικού στρατού κια 10 στρατιωτών.

Σημείωσε δε ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές κατέστρεψαν επίσης έξι θωρακισμένα και στρατιωτικά οχήματα που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό και δύο άλλα οχήματα του τουρκικού στρατού.

Σε σχετική εξέλιξη την Κυριακή, ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοι του πραματοποίησαν σοβαρές επιθέσεις κατά των θέσεων των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Βόρειο Χαλέπι, αφού η Άγκυρα κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Βόρεια Συρία. Αυτό ακριβώς έχει "ξεσαλώσει" τον Τούρκο πρόεδρο που πρέπει κάπου να "ρεφάρει" τις απώλειες των δυνάμεων του.

https://youtu.be/0BgTRAPdtUQ?t=10

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ