Αρχείο

Ξαφνικά ανησυχεί ο Ν.Τραμπ και εκλιπαρεί για ειρήνη με τη Ρωσία - Από εδώ ξεκινούν όλα: Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας (εικόνες, βίντεο)


Toυ Βασίλη Καπούλα

Με την απόβαση των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών να βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη και στη Βαλτική, ο Ν.Τραμπ ανήσυχος εκλιπαρεί για ειρήνη με τη Ρωσία. Θα προλάβει να αναλάβει τα καθήκοντα του; Και αν ναι θα ελέγχει το Πεντάγωνο και το State Department; Oμως αν ξεκινήσει σύγκρουση, με ευθύνη της ΝΤΠ, θα ξεκινήσει από τη Βαλτική. Η Ρωσία προετοιμάζεται αθόρυβα και εντατικά οχυρώνοντας την περιοχή του Καλίνινγκραντ που αποτελεί περιοχή της ομοσπονδιακής Ρωσίας , βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής ενώ είναι περικυκλωμένη από την Λιθουανία και τη Πολωνία.

Παλιότερα ήταν γνωστή σαν Κένισμπεργκ και αποτέλεσε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης από το 1946. Έχει πληθυσμό 963.000 κατοίκους και αποτελεί πρότυπο οικονομίας ενώ η θέση της είναι τέτοια που αποτελεί την μονάδα έγκυρης προειδοποίησης για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ.

Επίσης η περιοχή είναι άριστη και για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την εκτέλεση επιθετικών αποστολών αν και θα υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην υποστήριξη κάποιας μεγάλης δύναμης.

Τέλος αποτελεί το μακρύ χέρι του Στόλου της Βαλτικής που έχει ως αποστολές να προστατεύει την ΑΟΖ, διασφαλίζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα, και να εκπληρώνει τις ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

Πρόσφατα, το ΝΑΤΟ αποκάλυψε το πρώτο από τρία ραντάρ επιτήρησης μεγάλης περιοχής που θα εγκατασταθούν στην Λιθουανία στα πλαίσια του αεροπορικού ελέγχου των βαλτικών χωρών και του Καλίνινγκραντ.

Επιπλέον στόχος είναι να κατασκευαστούν ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για όλο τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Το ραντάρ τοποθετήθηκε στην περιοχή του Antaveršis (τα υπόλοιπα δύο θα βρίσκονται στο Deguciu και Ceikiskes) επί θόλο σε πύργο που κατασκευάστηκε ειδικά γι αυτό τον σκοπό κόστους 13 εκατ.ευρώ ενώ αποτελεί το πρώτο από τα τρία που θα έχει η χώρα και θα αποτελούν το κέντρο αεροπορικού ελέγχου που επίσης θα κατασκευαστεί στα νατοϊκά πρότυπα.

Κάθε ραντάρ κατηγορίας 3D θα αποκαλύπτει στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 450 χιλιόμετρα καλύπτοντας έτσι όλη την βαλτική, την Λευκορωσία, μέρος της Ουκρανία, της Πολωνίας και προφανώς και την περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Τα ραντάρ θα συνεργάζονται και με τα επί φορτηγών TRML-3D που είχαν αποκτηθεί το 2004 από την Γερμανία και θα καλύπτουν τους χαμηλά ιπτάμενους στόχους ενώ και οι τρεις σταθμοί θα έχουν ολοκληρωθεί και θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2019.

 

Το ραντάρ Voronezh

Στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Ντνουγιάνκα βρίσκεται ο σταθμός ραντάρ Πιονέρκσι που κάνει χρήση ενός ραντάρ τύπου Voronezh-DM που αποτελεί μέρος της αντιβαλλιστικής άμυνας της Ρωσίας καθώς μπορεί να ανιχνεύει βαλλιστικούς πυραύλους και εναέριους στόχους επιτρέποντας έτσι την διατήρηση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου άθικτου.

Το ραντάρ είναι ικανό να ανιχνεύει στόχους σε αποστάσεις μέχρι και 6.000χιλιόμετρα ενώ μπορεί να ανιχνεύει και να ταυτοποιεί ταυτόχρονα 500 στόχους, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία το 2014.

Το ραντάρ προστατεύουν πυροβολαρχίες των συστημάτων S-300 και S-400 Triumf.

Η γεωπολιτική του θέση είναι μεγάλης σημασίας αν και δεν έχει απευθείας επαφή με την υπόλοιπη Ρωσία ενώ αποτελεί ρωσικό λιμάνι της βαλτικής που επιτρέπει τον Στόλο της Ρωσίας να βρίσκεται πιο κοντά στους στόχους της .

Αεράμυνα του θύλακα

Καθώς η περιοχή είναι περικυκλωμένη από νατοϊκές χώρες η αεράμυνα της περιοχής είναι υψίστης σημασίας. Έτσι πλέον έχουν μεταφερθεί ικανές πυροβολαρχίες των συστημάτων S-300V4 και S-400 που μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους σε αποστάσεις 400 χιλιομέτρων με τον πύραυλο 40N6, ο χρόνος ανάπτυξης των συστημάτων είναι λιγότερος από 5 λεπτά ενώ επειδή είναι αυτοκινούμενα μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο της περιοχής.

Su-35S

H Ρωσία πρόσφατα μεταστάθμευσε μαχητικά Su-35S, με τους κωδικούς 50, 51, 52, 53 στην αεροπορική βάση  Besovets AB (Karelia).

Ρωσικός στρατός

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διάφορες μονάδες εγκατεστημένες στην περιοχή . Έτσι διαθέτει το 7ο ανεξάρτητο σύνταγμα τυφεκιοφόρων της φρουράς, την 336η ταξιαρχία πεζοναυτών, την 79η ανεξάρτητη μηχανοκίνητη μεραρχία της φρουράς την 152η ταξιαρχία πυραύλων στο Τσερνιακόβσκ, την 244η ταξιαρχία πυροβολικού, την 25η ταξιαρχία επάκτιας άμυνας, το 22ο ανεξάρτητο σύνταγμα αεράμυνας ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι δύο πυροβολαρχίες των S-400, το 73ο τάγμα γεφυροποιών το 254ο τάγμα διαβιβάσεων και άλλες μικρότερες μονάδες.

Η 71η ταξιαρχία αποβατικών παρέχει τα σκάφη για τους πεζοναύτες στα οποία περιλαμβάνονται και τα δύο hovercraft Zubr με την Κοπεγχάγη να νιώθει την ανάσα καθώς η πρωτεύουσα της Δανίας μπορεί να καταληφτεί πολύ γρήγορα από την δύναμη των πεζοναυτών. Το Καλίνινγκραντ αποτελεί την εναλλακτικού έδρα του Στόλου της Βαλτικής μαζί με την Κρονστάνδη.

Έχει στις τάξεις του 3 υποβρύχια και 55 πολεμικά σκάφη.

Η 128η ταξιαρχία σκαφών επιφανείας αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ.

Το oπλοστάσιο του Καλίνινγκραντ

Πλέον η Ρωσία έχει αναπτύξει το σύστημα Iskander που μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις μέχρι και 500 χιλιόμετρα, ο στόλος παραλαμβάνει συνεχώς νέα σκάφη ιδιαίτερα σκαφών παράκτιου πόλεμου ενώ θα μεταφερθεί ακόμα μια ταξιαρχία πεζικού.

Πυροβολαρχίες του συστήματος S-300PMU-2 (Sa-10 κατά ΝΑΤΟ) στην περιοχή του Καλίνιγκαντρ δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες δείχνοντας έτσι την δυνατότητα αναχαίτισης στόχων που έχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε αποστάσεις μέχρι και τα 200 χιλιομεττρα με τον πύραυλο 48Ν6Ε2, με 8 τετραπλούς εκτοξευτές με 48 πυραύλους να κάνουν την εμφάνιση τους και ραντάρ εμπλοκής 5N63.

Τους πυραύλους επάκτιας άμυνας Kh-35U/ SS-N-25 SWITCHBLADE ή Ball-E έχει τοποθετήσει η Ρωσία στην περιοχή του Καλίνινγκραντ ένα σύστημα που μπορεί να βυθίσει πλοία ακόμα και άνω των 5.000 τόνων ενώ υποβοήθηση στις βολές κάνει με την χρήση του ραντάρ ελέγχου πυρός ARGS-35E που λαμβάνει δεδομένα μέσω ζεύξης δεδομένων από φίλια πλοία ή εναέριες πλατφόρμες ή ραντάρ επιτήρησης επιφανείας.

Το πυραυλικό σύστημα φέρεται σε 8πλους εκτοξευτές επί βαρέως φορτηγού. Το σύστημα αναπτύσσεται σε πυροβολαρχίες των 3-6 εκτοξευτών σε συνδυασμό με κέντρο ελέγχου πυρός και εφοδιαστικά οχήματα.

Ο πύραυλος έχει εμβέλειας 260 χιλιομέτρων με βάρος κεφαλής 145 κιλών με ταχύτητα 0,85 μαχ και συνολικό βάρος εκτόξευσης 670 κιλών. Το σύστημα καθοδήγησης των πυραύλων αποτελείται από συνδυασμό ραντάρ τερματικής καθοδήγησης σε συνδυασμό με σύστημα ναυτιλίας INS και δορυφορική καθοδήγηση.

kaliningrad-mapvoronezh_dmzubr
https://www.youtube.com/watch?v=zUQTtqoCQdU

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ