Αρχείο

Δολοφονία Κένεντι: Το συγκλονιστικό καρέ 313 της κάμερας του Ζαπρούντερ! (βίντεο)


Στις 22 Νοεμβρίου του 1963 ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δολοφονείται ενώ βρίσκεται στο Ντάλας συνοδεία αυτοκινητοπομπής. Μια από τις σφαίρες τον πετυχαίνει στο κεφάλι και τον σκοτώνει ακαριαία. Πλάι στον Κένεντι, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθεί ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον

Στο πλήθος των Αμερικανών στην Ελμ Στριτ του Ντάλας περιμένοντας την αυτοκινητοπομπή του αμερικανού Προέδρου που είχε φτάσει από το αεροδρόμιο βρισκόταν και ο Αμπραχάμ Ζαπρούντερ.

Δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα κατέγραφε τη δολοφονία του Κένεντι. Δεν πρόκειται φυσικά για το μοναδικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία αλλά είναι το μοναδικό που καταγράφει τη στιγμή που η σφαίρα βρίσκει το στόχο της.

Το βίντεο του Ζαπρούντερ διαρκεί μόλις 26,6 δευτερόλεπτα και μετρά 486 έγχρωμα καρέ, χωρίς ήχο. Το βίντεο το πούλησε στο περιοδικό Life πετυχαίνοντας να μην δημοσιευτεί το ένα εκείνο καρέ που έδειχνε την στιγμή του θανάτου του Κένεντι. Αργότερα, δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με αυτό.

Το βίντεο του Ζαπρούντερ κατέληξε να γίνει ένα από μεγαλύτερης αξίας ντοκουμέντα στην αμερικανική ιστορία και - όπως ήταν μάλλον νομοτελειακό - δεν γλίτωσε ούτε αυτό από το κύμα συνωμοσιολογίας που ακόμη περιβάλλει τη δολοφονία του Κένεντι.

Το βίντεο καταγράφει, από τα δεξιά της πορείας της προεδρικής οχηματοπομπής, την εμφάνιση των οχημάτων, το πλήθος που χαιρετά τον Κένεντι και τον πρόεδρο που ανταποδίδει και την άφιξη της λιμουζίνας στο σημείο που βρίσκεται περίπου ο Ζαπρούντερ.

Αν και δεν είναι το μοναδικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία, περιέχει κάτι που λείπει από όλα τα υπόλοιπα: Ενώ μερικά καρέ πριν τον μοιραίο πυροβολισμό, ο Ζαπρούντερ «χάνει» τον Κένεντι από το πλάνο, η κάμερα επανέρχεται λίγο προτού η σφαίρα χτυπήσει τον πρόεδρο και καταγράφει την στιγμή του πλήγματος. Το καρέ εκείνο, το 313ο στη σειρά, δείχνει - από απόσταση μεν και θολά, αλλά χωρίς αμφιβολία - την στιγμή που η σφαίρα διαπερνά το κρανίο του Κένεντι.

Ο Ζαπρούντερ κατάλαβε φυσικά εξαρχής ότι ο πρόεδρος είχε πεθάνει και όχι ότι ήταν απλώς βαριά τραυματισμένος (όπως ακουγόταν στη σύγχυση των πρώτων λεπτών). Ήξερε ότι είχε καταγράψει κάτι στην κάμερα και εμφάνισε το φιλμ το ίδιο απόγευμα.

Με την είδηση της ύπαρξης του βίντεο, πάνω στον Ζαπρούντερ «έπεσαν» δημοσιογράφοι και πρακτορείο προσφέροντάς του 100.000 δολάρια για το βίντεο ή 200 δολάρια για κάθε καρέ, όπως γράφει η Washington Post. Τελικά, αποφάσισε να το πουλήσει στο περιοδικό Life για 150.000 δολάρια.

Όταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού έφτασε στο γραφείο του Ζαπρούντερ για να δει το βίντεο, παρόντες ήταν δύο άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας. Όταν η προβολή έφτασε στο καρέ 313, κανείς δεν κατάφερε να συγκρατήσει την έκπληξή του.

Στα επόμενα χρόνια, καρέ από το φιλμ δημοσιεύονταν χωρίς όμως το επίμαχο 313. Η μη δημοσίευσή του συνέβαλε καθοριστικά στο να κάνει το βίντεο άλλο ένα τμήμα του μύθου γύρω από τη δολοφονία, με τις συνωμοσίες να οργιάζουν για την κατασκευή του βίντεο από τη CIA ή για ύπαρξη στοιχείων γύρω από το κρίσιμο ζήτημα του αριθμού των πυροβολισμών που χτύπησαν την οχηματοπομπή.

Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/embed/iU83R7rpXQY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ