Αρχείο

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός μίλησε για «αποκατάσταση» του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream»-Η Ελλάδα που είναι ;

Ενώ πριν μερικές ημέρες , με την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωνε ότι ο αγωγός διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τώρα "αναστήνει" τον αγωγό South Stream» κάνοντας έκκληση στην Ρωσία, ξαναβάζοντας την χώρα του στο ενεργειακό παιχνίδι.

«Η Βουλγαρία και η Ρωσία μπορούν να αποκαταστήσουν το ενεργειακό έργο του αγωγού «νοτίου ρεύματος», δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το  RIA Novosti.

«Η Βουλγαρία και η Ρωσία συμφώνησαν να συστήσουν  ειδική κοινή  ομάδα εργασίας για την επανεκκίνηση των ρωσικών σχεδίων συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του αγωγού  φυσικού αερίου« South Stream », ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα και με το  πρακτορείο Bloomberg.

Μεταξύ των  άλλων κοινών βουλγαρο-ρωσικών προγραμμάτων, θα συζητηθεί  και η κατασκευή του  πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», η οποία εκκρεμεί από το  2009.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας. Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν θέματα διμερής συνεργασίας, με επίκεντρο την εφαρμογή των κοινών ενεργειακών έργων.

Όπως λοιπόν γίνεται απολύτως κατανοητό, η Ρωσία τόσο με την Τουρκία όσο τώρα και με την Βουλγαρία «ενεργοποιεί» τα σχέδια της, τα οποία  αφορούν την ροή του  ρωσικού  φυσικού  αερίου . Η Ελλάδα παραμένει  αδικαιολόγητα προσκολλημένη μόνο στα έργα που έχει εγκρίνει η ΕΕ ( συγνώμη το Βερολίνο) , αδιαφορώντας για το πραγματικό ελληνικό συμφέρον.

_45891665_nabucco_south_stream_gas_pipelines_map466

Ο αγωγός   « South Stream » συμπεριελάμβανε και την χώρα μας σε ένα σχέδιο του 2008, ενώ στην συνέχεια η στάση των  ελληνικών  κυβερνήσεων  και οι  συνεχείς παλινωδίες, εκνεύρισαν την ρωσική πλευρά και σε συνδυασμό με την τότε βουλγαρική στάση , απέσυρε το έργο.

Τώρα οι Βούλγαροι ζητούν από την Μόσχα την εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου αυτού, ενώ η χώρα μας «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου».

Η Ρωσία τον  Δεκέμβριο του  2014 ανακοίνωσε την ακύρωση  του σχεδίου κατασκευής του αγωγού  «South Stream», ο οποίος αναμένονταν  να διέλθει  μέσα από το έδαφος της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, υπέρ ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία ( «Turk Stream»). Ωστόσο, το σχέδιο αυτό είχε παγώσει» στο φόντο  των πολιτικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Ο λόγος για την ακύρωση του αγωγού  «South Stream» ήταν  η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Σύμφωνα με την ίδια , η ίδια εταιρεία απαγορεύεται να συνδυάζει την παραγωγή και τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Γιατί έτσι προφανώς θέλουν οι Γερμανοί, αλλά οι Βούλγαροι αλλάζουν ρότα, εμείς;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ