Απόψεις

Αντιστράτηγος ε.α. Καμπουρίδης: Τουρκική επίδειξη ισχύος με στόχο τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Με μία σειρά από ταυτόχρονες προκλητικές ενέργειες η Άγκυρα δείχνει ξεκάθαρα ότι αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το θετικό κλίμα της Διακήρυξης Φιλίας και προκαλεί όχι μόνο σε ρητορικό, συμβολικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο, δείχνοντας σαφώς ενοχλημένη από τις επισκέψεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε νησιωτικές μονάδες και φυλάκια, αλλά και από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, κάνοντας επίδειξη ισχύος με το βλέμμα στραμμένο στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν στις 06 Μαίου, δηλαδή αμέσως μετά τις τελευταίες πασχαλιάτικες επισκέψεις του Έλληνα Υπουργού στο Αιγαίο, ανακοίνωσε επίσημα με σχετική τελετή την μετατροπή και λειτουργία της Ι. Μ της Χώρας στην Κων/πολη ως τζαμί. Σημειώνεται ότι η σχετική τελετή πραγματοποιήθηκε αφού προηγουμένως είχε παγώσει η αναγγελθείσα αντίστοιχη στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επιπρόσθετα, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ταυτόχρονα ανακοίνωσε  την πραγματοποίηση της Β’ Φάσης της μεγάλης Αεροναυτικής Άσκησης «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ - 24» (DENIZKURDU - 24) την περίοδο 07-16 Μαίου η οποία θα επικεντρωθεί στο Αιγαίο.

Από 25 Απριλίου έως 08 Μαίου πραγματοποιήθηκε η Άσκηση επί χάρτου ΕΦΕΣΟΣ - 24 (EFES - 24) στο στρατηγείο της Στρατιάς του Αιγαίου στη Σμύρνη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από όλους τους Κλάδους των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, την τουρκική Διοίκηση Ασφάλειας Ακτών αλλά και προσωπικό άλλων υπουργείων. Επίσης παραβρέθηκαν και 508 ξένοι παρατηρητές από 34 χώρες. Θα ακολουθήσει η πραγματοποίηση της  Άσκησης επί του πεδίου (Αιγαίο) από 09-30 Μαίου. Στην τελική της φάση το σενάριο προβλέπει κατάληψη εχθρικού νησιού.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα δέσμευσε μεγάλες περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου για πραγματοποίηση Άσκησης Έρευνας – Διάσωσης στις 15, 16, 22 και 23 Μαίου, αμφισβητώντας τα όρια αρμοδιότητας Έρευνας – Διάσωσης της Ελλάδας.

Τέλος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν μιλώντας στην 15η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) στην πρωτεύουσα της Γκάμπια στις 05 Μαίου, επανέφερε την προκλητική ρητορική αναφέροντας ότι, «είναι δεινή η κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Στοχοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η τουρκική πλευρά επιχειρεί επίδειξη ισχύος την περίοδο όπου θα βρίσκεται στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επίσης η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη από τις τελευταίες επισκέψεις του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια νησιών και μικρονήσων του Αιγαίου τα οποία η Τουρκία έχει στοχοποιήσει απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους. Το ίδιο είχε πράξει η τουρκική πλευρά αμέσως μετά τις επισκέψεις του Έλληνα Υπουργού σε στρατιωτικές μονάδες και φυλάκια στο Αιγαίο λόγω των εορτασμών  Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, όπου το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας είχε πραγματοποιήσει την Α’ Φάση της Αεροναυτικής Άσκησης «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ - 24» στο Αιγαίο την περίοδο 07-16 Ιανουαρίου, με πλήθος ασκήσεων και αποβατικό σενάριο κατάληψης νησιωτικού εδάφους. Αμέσως μετά (11 Φεβρουαρίου), η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την μετατροπή της Ι. Μ. της Χώρας σε τζαμί την οποία όμως είχε αναβάλλει προσωρινά για άγνωστους λόγους. Θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής σε τζαμί ανάγεται σε ΦΕΚ του Αυγούστου του 2020.

Το ενδιαφέρον σχετικά με την Άσκηση «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ - 24» είναι ότι:

Είχε ακυρωθεί πέρυσι (Ιούνιος 2023) στο πνεύμα του «καλού» κλίματος που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα καθώς είχε γίνει λόγος για μορατόριουμ αποφυγής προκλητικών δηλώσεων και μεγάλων ασκήσεων στο Αιγαίο, ώστε αυτό να καταστεί «θάλασσα ειρήνης».

Στην Ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) της Α’ Φάσης (13 Ιανουαρίου), είχε πραγματοποιηθεί στον Κόλπο της Μαρμαρίδας έναντι της Ρόδου, αποβατική άσκηση κατάληψης εχθρικού νησιού (σαφής παραπομπή σε ελληνικό νησί).

       Το ίδιο σενάριο για αποβατική ενέργεια κατάληψης νησιού, προβλέπεται και στον προγραμματισμό της τρέχουσας Β’ Φάσης και συγκεκριμένα στο Ακσάζ/Μαρμαρίδα στις 11 Μαϊου, αλλά και στην τελική φάση της Άσκησης «EFES» στον Σίγιατζικ έναντι της Σάμου.

 

        Το τουρκικό επιτελείο πραγματοποιεί τις ασκήσεις αυτές με δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο, παραπέμποντας στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

 

Οι ταυτόχρονες προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποσκοπούν:

 

          Στην εκπομπή μηνύματος ισχύος για παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

 

          Στην προβολή της αξίωσης της Άγκυρας για αποφυγή επισκέψεων της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε μονάδες και φυλάκια καθώς και της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά και μικρονησίδες του Αιγαίου, τα οποία η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης.

 

          Στην κατάδειξη του Έλληνα Υπουργού ως το ακραίο στοιχείο της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος αποτελεί απειλή για το «θετικό» κλίμα και την Διακήρυξη Φιλίας, κάτι το οποίο έχει καταστεί ξεκάθαρο και από σχετικές τοποθετήσεις Τούρκων αναλυτών-δημοσιογράφων.

          Στην απομόνωση κάθε άλλης κυβερνητικής φωνής η οποία δεν ακολουθεί την λογική του κατευνασμού στις συζητήσεις Αθήνας – Άγκυρας.

Στην προβολή της αξίωσης της τουρκικής πλευράς ώστε αργά αλλά σταθερά να επιβληθεί στο Αιγαίο ένα καθεστώς «κοινής ελληνοτουρκικής θάλασσας».

Στην εκμετάλλευση του τουρκικού τουριστικού ρεύματος σε ελληνικά νησιά στα οποία εφαρμόζεται καθεστώς ελεύθερης βίζας, ώστε να εθιστούν οι κάτοικοι των νησιών στην επίπλαστη «εξαγοράσιμη» ηρεμία στο Αιγαίο.

          Στην συνέχιση άσκησης πίεσης για την σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση νησιών τα οποία έχει στοχοποιήσει η Άγκυρα.

          Στον έλεγχο του μισού Αιγαίου σε εφαρμογή του Δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα».

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει όπως ορθά πράττει μέχρι σήμερα με τέτοιου είδους επισκέψεις αλλά και στρατιωτικές δραστηριότητες, να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι, έχει θέσει και διατηρεί κόκκινες γραμμές και δεν έχει σκοπό να διαπραγματευτεί θέματα αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο καθώς αυτά έχουν άμεση σχέση με την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...