Απόψεις

Η κονταρομαχία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκινά

Μια πολιτική συζήτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να προκύψουν νέες αποκαλύψεις και να αποτελέσει θρυαλλίδα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην χώρα, ίσως και προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιμένουν στην γωνία την κυβέρνηση και θα προσπαθήσουν να την βγάλουν νοκ-άουτ και να στοχοποιήσουν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως εγκέφαλο των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει τον πρωθυπουργό ως ο επικεφαλής μιας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας, ενώ θα τον πιέσει να δώσει απαντήσεις σε σειρά καίριων -όπως τα χαρακτηρίζουν- ερωτημάτων:

-Πρώτο και κυριότερο, το ερώτημα εάν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε και άλλους πολιτικούς, πλην του Νίκου Ανδρουλάκη, κάτι που στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν μάλλον πιθανό, τονίζοντας με νόημα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως ότι συμβαίνει.

-Γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και έναν οικονομικό συντάκτη, τον Θανάση Κουκάκη, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτοί;

-Γιατί εδώ και αρκετές ημέρες μετά το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» πως παρακολουθούνταν τουλάχιστον 7-8 ακόμη πολιτικοί, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία διάψευση;

-Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αρνείται την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Τέλος, θα θέσει έντονα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με αποκαλύψεις που συνδέουν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας με την διαχειρίστρια εταιρεία του λογισμικού παρακολούθησης Predator, την intellexa.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει μέχρι τέλους στην πρόθεση του να ζητήσει μέσω της πρότασης του για εξεταστική επιτροπή αφενός την εξιχνίαση των τηλεφωνικών υποκλοπών του Νίκου Ανδρουλάκη, αφετέρου τη σχέση του predator, του κακόβουλου λογισμικού που μετατρέπει τις τηλεφωνικές συσκευές σε κάμερες παρακολούθησης.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση δεν θα κρατήσει παθητική στάση σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά φαίνεται ότι θα υιοθετήσει το δόγμα ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Καθημερινής και απηχεί τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου, που υπογράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου:

«Αντί για άμυνα, επίθεση προτίθεται να παίξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εθνική αντιπροσωπεία, όπου θα λάβει χώρα η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων……

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα εστιάσει σε τρία σημεία: Πρώτον, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως εκείνος ήταν αυτός που άνοιξε το θέμα στις αρχές του Αυγούστου, όταν πληροφορήθηκε την επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη. «Πως μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη όταν ο ίδιος ξετύλιξε το κουβάρι ζητώντας την παραίτηση του Κοντολέοντος και αποδεχόμενος την παραίτηση Δημητριάδη;» Λέει στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Το δεύτερο στοιχείο όπου εστιάζει η κυβέρνηση είναι η συνολική εικόνα της ΕΥΠ και τι πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρξουν νέα φαινόμενα παρακολουθήσεων σαν αυτό στο κινητό του κ. Νίκου Ανδρουλάκη….

Το τρίτο στοιχείο στο οποίο θα εστιάσει ο πρωθυπουργός και συνδέεται με το δεύτερο είναι η αντιφατική στάση της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που θα τεθεί είναι εάν πρέπει ή δεν πρέπει να μπορεί νόμιμα να παρακολουθηθεί ένας πολιτικός; Μπορεί να έχει αυτό δικαίωμα η ΕΥΠ ή θα πρέπει να καταργηθεί διά νόμου κάθε τέτοια δυνατότητα;….».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ