Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία αλλάζει τον ρου της ιστορίας!

Από όποια πλευρά και να εξετάσουμε την ένοπλη σύρραξη Ρωσίας και Ουκρανίας αναμφίβολα παρατηρούμε ότι αλλάζει τον ρου της ιστορίας. Είναι προς ώρας κεκαλυμμένος πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία και τείνει να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο! Για πρώτη φορά στην ιστορία η Δύση έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία και οι ηγέτες ένθεν κακείθεν χρησιμοποιούν τόσο σκληρή γλώσσα, όσο και αλληλοκατηγορίες. Επιπλέον, οι κυρώσεις προς την Ρωσία και η αποστολή πολεμικού υλικού από τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία ισοδυναμούν με άτυπη κήρυξη πολέμου προς την Ρωσία και έμμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ! Είναι γνωστό τοις πάσι ότι για τη διεξαγωγή ενός πολέμου απαιτείται έμψυχο δυναμικό (στρατεύματα) και οπλικά συστήματα.

Άρα εφόσον τα παραπάνω κράτη τροφοδοτούν, ανελλιπώς την Ουκρανία με οπλικά συστήματα συμμετέχουν σε αυτήν την πολεμική σύρραξη. Δηλαδή πρόκειται για άμεση ανάμειξη!Aλλά εσχάτως στην εμπλοκή αυτή, έστω και εμμέσως, φαίνεται να λαμβάνει μέρος και η Κίνα. Καθώς διατυπώθηκαν δημόσια αντεγκλήσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με αφορμή την μη ξεκάθαρη καταδίκη από την Κίνα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την υπόνοια των ΗΠΑ ότι η Κίνα δεν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία και είναι έτοιμη να της προσφέρει στρατιωτική βοήθεια!

Αξίζει να επισημανθεί ότι με τη σειρά της και η Ρωσία επέβαλλε κυρώσεις προς τις χώρες της Δύσης με τελευταία την απαίτησή της οι πληρωμές του φυσικού αερίου, που εισάγουν οι μη φιλικές χώρες (βλέπε δυτικός κόσμος) από αυτήν, να πραγματοποιούνται σε ρούβλια και όχι σε ευρώ η δολάρια αποβλέποντας μεταξύ άλλων και στην ενίσχυση του εθνικού της νομίσματος! Βέβαια οι οικονομικές συνέπειες των ενεργειών αυτών, τόσο για την Ρωσία, όσο και τις δυτικές χώρες θα είναι σημαντικές μεσομακροπρόθεσμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα, η αποστολή MiG-9 από την Πολωνία προς την Ουκρανία διαμέσου των ΗΠΑ ή η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο ουκρανικό έδαφος και η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης σε αυτό από την Πολωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις (παγκόσμιος πόλεμος) στο μέλλον! Αν και προσώρας δεν υλοποιήθηκε ο πρώτος σχεδιασμός λόγω του ότι απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ η κίνηση αυτή από την πλευρά της Πολωνίας τη βάζει στο στόχαστρο του Βλαντιμίρ Πούτιν μελλοντικά! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πολεμική σύρραξη, όπως συνομολογούν έγκριτοι αναλυτές και πολιτικά στελέχη θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και χρόνια!

Επιπλέον, οι κυρώσεις που επεβλήθησαν εκατέρωθεν θα έχουν ως συνέπεια την ύπαρξη στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης στις χώρες της Δύσης, καθώς και πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων. Επειδή, όμως οδεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά ανάλογα με την ένταση των οικονομικών παρενεργειών μπορεί να οδηγηθούμε σε καίριο πλήγμα στο ευρώ και ίσως διάλυσής του μελλοντικά!

Καθόσον η χωρίς όρια ποσοτική χαλάρωση που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα περιθώρια δημοσιονομικού και νομισματικού ελιγμού της. Ακόμη, δεν πρέπει να λησμονούμε το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας που η δυσκολία αποπληρωμής του, λόγω των μελλοντικών οικονομικών προβλημάτων που ίσως αναδυθούν στην χώρα αυτή, μπορεί να φέρει ντόμινο δυσάρεστων καταιγιστικών εξελίξεων για το κοινό νόμισμα!

Οι επιπτώσεις της ένοπλης σύρραξης θα είναι βαθιές στον οικονομικό τομέα και στο βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων, καθώς θα ανέβει το κόστος ζωής. Ήδη είναι φανερή η ενεργειακή κρίση που πλήττει τα εισoδήματα των Ευρωπαίων. Στα καθ' ημάς Ελλάδα με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος-από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως -που έχει μια οικονομία εξασθενημένη και ετοιμόρροπη, η πιο ευάλωτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βιώσει οικονομική κρίση χειρότερη ίσως από την εποχή των μνημονίων, όπως συνομολογούν διάφοροι αναλυτές!!

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη ρίψη χημικών όπλων, είτε από την μεριά των Ρώσων, είτε ως προβοκάτσια από την μεριά των Ουκρανών που να δικαιολογεί την επέμβαση της Δύσης!

Με τον τρόπο αυτό θα πυροδοτηθεί και επισήμως η έναρξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, στον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθούν συμβατικά μόνο όπλα πιθανότατα ή με λιγότερες πιθανότητες συμβατικά όπλα συνδυαστικά με επιλεκτική χρήση πυρηνικών, καθότι δε συμφέρει κανέναν η ολική χρήση πυρηνικών καθώς θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας όπως τη γνωρίζουμε!

Εν κατακλείδι, ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας ήρθε να μεταβάλλει τις σταθερές που υπήρχαν στον μεταπολεμικό κόσμο και να χαράξει νέα γεωπολιτικά και οικονομικά δεδομένα! Χωρίς να γνωρίζουμε ποιες θα είναι μελλοντικές επιπτώσεις αυτής της πολεμικής σύρραξης το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την παγκόσμια ιστορία και θα σημάνει το τέλος της παγκοσμιοποίησης!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ