Απόψεις

Το σχέδιο Τραμπ για την Μέση Ανατολή που μοιάζει με απαρτχάιντ

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Από άποψη αυστηρής ασφαλείας, το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή και σχεδόν όλες οι αραβικές κυβερνήσεις μοιράζονται την ίδια εκτίμηση ότι το σχέδιο Trump Middle East του Αμερικανού προέδρου είναι κακό και τόσο επικίνδυνο που θα μπορούσε να ανάψει πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.

Τόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφάλειας και όσο και Άραβες ηγέτες συμφωνούν: το σχέδιο του Τράμπ είναι καταστροφή

Και στην μέση μια νέα πρωτεύουσα που...δεν θέλει να είναι πρωτεύουσα!

Η Abu Dis, πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους; Για τον Donald Trump ίσως, αλλά για τους κατοίκους αυτής της περιοχής στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ όχι....

Την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε τις προτάσεις του για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή, με την ονομασία "συμφωνία του αιώνα".

Το σχέδιο δίνει στο Ισραήλ πλήρη έλεγχο της αμφισβητούμενης πόλης της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του κατά κύριο λόγο Αραβικού ανατολικού τμήματος που οι Παλαιστίνιοι βλέπουν από καιρό ως πρωτεύουσα της μελλοντικής τους ανεξάρτητης κατάστασης.

Αντ 'αυτού, θα τους επέτρεπε μια πρωτεύουσα στα περίχωρα της πόλης, πέρα ​​από ένα απειλητικό φράγμα από σκυρόδεμα που οικοδόμησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της αιματηρής δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Το σχέδιο του Trump προτείνει την περιορισμένη περιοχή του Abu Dis ως πρωτεύουσα, η οποία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να μετονομαστεί σε "Al-Quds" (το ιερό) - το αραβικό όνομα για την Ιερουσαλήμ.

Η ίδια η Ιερουσαλήμ, με τις μουσουλμανικές και χριστιανικές ιερές τοποθεσίες, είναι ένα ισχυρό σύμβολο εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας. Για πολλούς Παλαιστίνιους επομένως είναι αδιανόητο.

"Το Abu Dis δεν μπορεί να είναι πρωτεύουσα", δήλωσε ο Yara, κάτοικος της Ιερουσαλήμ που διασχίζει το Abu Dis αρκετές φορές την εβδομάδα για να σπουδάσει στο τοπικό πανεπιστήμιο.

Ο Σάμη, ένας νεαρός πατέρας, ήταν πιο ανοιχτός σε συμβιβασμούς.

"Το κράτος και η θρησκεία πρέπει να χωριστούν. Εφόσον μπορούμε να προσευχόμαστε στο Al-Aqsa, η πρωτεύουσα μπορεί να είναι αλλού. Αλλά ναι, προτιμώ την Ιερουσαλήμ", πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι θέλει να μπορέσει να πάει και να εργαστεί μέσα στο Ισραήλ για να μπορέσει να κερδίσει περισσότερα για την οικογένειά του.

"Εδώ δουλευουμε για 80 σέκελ ημερησίως (21 ευρώ), αλλά στο Ισραήλ μπορούμε να φτάσουμε τα 400 (105 ευρώ) για το ίδιο έργο” λέει.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες απέρριψαν αμέσως το σχέδιο Τραμπ για πολλαπλούς λόγους, κυρίως την αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετου κεφαλαίου» του Ισραήλ.

Πριν χτιστεί ο τοίχος, οι κάτοικοι του Abu Dis συχνά δούλευαν ή σπουδάζαν στην Ιερουσαλήμ.

"Το Abu Dis είναι μέρος της Ιερουσαλήμ, είναι μια περιοχή της πόλης - δεν είναι μια ανεξάρτητη πόλη. Το Abu Dis δεν μπορεί να είναι η πρωτεύουσα", στέλνουν το μήνυμα.

"Ο τοίχος μας έχει απομονώσει, ο στόχος ήταν να μας χωρίσει από την Ιερουσαλήμ".

"Αυτό που ο Trump και ο Netanyahu πωλούν είναι μια ψευδαίσθηση."

Διαμαρτυρίες

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Γάζας για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο ειρήνης του Τράμπ για τη Μέση Ανατολή. Οι νέοι έκαψαν λάστιχα και φωτογραφίες του Τραμπ και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την εβδομάδα που πέρασε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με θυμωμένες αναρτήσεις για τη συμφωνία, οι οποίες υποστήριζαν ότι θα ασκήσει μόνο περαιτέρω πιέσεις στον παλαιστινιακό λαό.

Ο επίσημος αξιωματούχος της Χαμάς, Raafat Morra, δήλωσε: "Η εθνική ενότητα και η παλαιστινιακή λαϊκή σταθερότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η προσκόλληση στο σχέδιο αντίστασης με κάθε τρόπο και η συνεργασία με τις ζωντανές δυνάμεις στο έθνος αποτελούν τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του νέου αμερικανο-ισραηλινού σχεδίου . "

Επαναλαμβάνοντας την ολοκληρωτική απόρριψη του σχεδίου από τη Χαμάς, πρόσθεσε ότι θα οδηγήσει σε "εκκαθάριση της παλαιστινιακής υπόθεσης, επιβεβαίωση της ισραηλινής κατοχής και ακύρωση όλων των παλαιστινιακών δικαιωμάτων".

Ο Γενικός Γραμματέας της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ Άλ-Νακχάλα, δήλωσε την Τετάρτη ότι η "συμφωνία του αιώνα" του Αμερικανικού προέδρου έφερε μεγάλες προκλήσεις."Αυτό το σχέδιο θέτει μια μεγάλη πρόκληση που απαιτεί από εμάς να αλλάξουμε την προσέγγισή μας στην αντιμετώπιση των πάντων", πρόσθεσε.

Στις διαδηλώσεις το κλίμα ήταν τεταμένο.

Η Sama Ayoub, 45 ετών, δήλωσε: "Τα παιδιά μου δεν πήγαν στο σχολείο σήμερα. Απορρίπτουμε τη συμφωνία του αιώνα, που πιστεύω ότι είναι το χαστούκι του αιώνα. Όπως είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπού Μάζεν (Μαχμούντ Αμπάς), δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς να έχουμε τα ελάχιστα δικαιώματα. Τι θέλουν να αποδεχτούμε - ότι εγκαταλείπουμε την Ιερουσαλήμ και το Αλ-Άκσα και όλα τα δικαιώματά μας, ότι τα εδάφη μας θα κατασχεθούν, ότι το δεχόμαστε για χρήματα;" πρόσθεσε.

Διπλωματικό μάτι

Από την πλευρά του ο βετεράνος Άραβας διπλωμάτης Lakhdar Brahimi μιλώντας στο Arab News σχολίασε ότι το όραμα του Λευκού Οίκου «δεν είναι σχέδιο ειρήνης, αλλά ένα σχέδιο προσάρτησης, κυριαρχίας και απαρτχάιντ".

Ο Μπράχιμι λέει ακόμη ότι «το μποϊκοτάζ είναι ένα από τα καλά πράγματα που κάνουν οι Παλαιστίνιοι, αλλά πρέπει να το κάνουν έξυπνα», κάνοντας έκκληση για ενότητα μεταξύ των Παλαιστινίων.

“Οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα. Είναι υπό κατάληψη εδώ και 70 χρόνια. Έχουν εκδιωχθεί. Θα συνεχίσουν να ταπεινώνονται και να εκδιώκονται με κάθε τρόπο. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ γνωστή στους ανθρώπους που έχουν ζήσει την αποικιακή εμπειρία, είτε πρόκειται για την Αλγερία είτε για τη Νότια Αφρική. Αυτή η "συμφωνία του αιώνα" θεωρεί τους Παλαιστινίους ως υπο-ανθρώπους ή ότι δεν υπάρχουν καθόλου. Αυτό που είπε χθες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Mahmoud Abbas είναι σωστό, το 22% της ιστορικής Παλαιστίνης είναι αυτό που ονομάζεται Δυτική Όχθη και Γάζα. Οι Ισραηλινοί θα πάρουν αμέσως περίπου τα δύο τρίτα και ίσως θα διαπραγματευτούν με τους Παλαιστινίους στο ένα τρίτο αριστερά. Δεν πρόκειται για σχέδιο ειρήνης, αλλά για προσάρτηση και κυριαρχία. Είναι ένα αποικιακό σχέδιο - το απαρτχάιντ στο χειρότερό του” επεσήμανε.

Οι αραβικές χώρες

Σε όλο τον αραβικό κόσμο από το Ραμπάτ ως το Κάιρο και από το Ομάν ως τη Βαγδάτη, οι Άραβες ηγέτες έχουν την ίδια άποψη για την κατοχή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου του Abbas, γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα στο έδαφος. Η ισραηλινή κατοχή, συνοδευόμενη από κατασχέσεις γης, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλήψεις και κατασκευή παράνομων οικισμών, αποτελεί γεγονός της ζωής εκεί.

Βαθιά στην καρδιά τους ξέρουν ότι πιθανώς μετά από 53 χρόνια η κατοχή δεν μπορεί να αντιστραφεί και μιλούν με αφορμή και το σχέδιο για de jure προσάρτηση.

Μέχρι στιγμής, οι 'Αραβες ηγέτες και οι κυβερνήσεις παρατηρούν. Δεν σχολιάζουν, ή όταν το κάνουν χρησιμοποιούν αδύναμη και μη δεσμευτική γλώσσα. Οι υπουργοί εξωτερικών ολόκληρου του αραβικού κόσμου αρνήθηκαν να δεχτούν την πρόσκληση του Trump για την τελετή του Λευκού Οίκου της Τρίτης. Μόνο οι πρεσβευτές του Ομάν, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ ήταν παρόντες.

Για τουλάχιστον τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι περισσότεροι Άραβες ηγέτες έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Είναι κουρασμένοι από τις παλαιστινιακές απορρίψεις, την έλλειψη ενδιαφέροντος του Ισραήλ για την ενίσχυση μιας σοβαρής ειρήνης και τους κύκλους της βίας.

Οι αραβικές κυβερνήσεις έχουν πιο σοβαρά προβλήματα: αντιμετωπίζουν εσωτερικές αναταραχές στο Λίβανο και το Ιράκ, εμφύλιους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου και του Ιράν.

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου χρειάζονται το Ισραήλ ως “μαστίγιο” κατά του Ιράν. Οι επικεφαλής των πληροφοριών τους συναντώνται συχνά με τους αρχηγούς της Mossad. Κάνουν επιχειρηματικές συναλλαγές με κυβερνητικές εταιρείες του Ισραήλ και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για να βελτιώσουν τις στρατιωτικές και αμυντικές τους ικανότητες κατά της Τεχεράνης.

Εφόσον οι διαμαρτυρίες στους δρόμους κατά του ΙσραηλινοΑμερικανικού σχεδίου για την προσάρτηση μεγάλων κομματιών της Δυτικής Όχθης δεν ξεφεύγουν από τον έλεγχο, οι αραβικές κυβερνήσεις δεν θα εμπλακούν.

Αλλά αν ξεσπάσει μια μεγάλη και βίαιη κλιμάκωση ως αποτέλεσμα των ισραηλινών σχεδίων και δράσεων, τότε οι Άραβες ηγέτες, φοβούμενοι τους δικούς τους ισχυρούς φιλοπαλαιστινιακούς πληθυσμούς, δεν θα έχουν καμία επιλογή από το να λάβουν σκληρότερα μέτρα εναντίον του Ισραήλ.

Οι πιο ευαίσθητες σχέσεις είναι με το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας. Ήδη ο θρόνος του βασιλιά Αμπντουλάχ είναι πολύ ασταθής. Οι περισσότεροι από τους πολίτες του είναι Παλαιστίνιοι, η οικονομική κρίση διευρύνεται και οι δυσκολίες για την απορρόφηση και την περίθαλψη πολλών προσφύγων από τη Συρία αυξάνονται κάθε ημέρα.

Αν τώρα, πέρα ​​από όλα αυτά τα προβλήματα, το Ισραήλ προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη, που είναι τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ, Δυτικής Όχθης και Χασεμιτικού βασιλείου, οι συνέπειες για τον βασιλιά της Ιορδανίας μπορεί να είναι αφόρητες.

Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ και οι στρατιωτικοί επικεφαλής γνωρίζουν ότι το Ισραήλ είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός σύμμαχός τους. Οι δύο χώρες έχουν περάσει δεκαετίες με ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και βοηθώντας ο ένας τον άλλον να κρατήσει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ισλαμικό Κράτος σε ισορροπία.

Η Ιορδανία μπορεί να βρεθεί παγιδευμένη. Δεν θα μπορέσει να αντέξει να μην έχει το Ισραήλ ως σύμμαχο, αλλά από την άλλη, η προσάρτηση εκ μέρους του Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ