Κύπρος

H Λευκωσία δεν «είδε» «θερμό επεισόδιο» στην Κυπριακή ΑΟΖ: «Μην δημιουργούμε πανικό»! - Έντονη ανησυχία πλέον & για τον East Med


Φοβικά σύνδρομα και στην Λευκωσία έχουμε δυστυχώς όπως και στην Αθήνα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση μετά από αρκετές ώρες τελικά επιβεβαίωσε το επεισόδιο που έγινε μεταξύ του ερευνητικού ισραηλινού πλοίου με τουρκική φρεγάτα. 

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε αποκαλύψει για άλλη μια φορά πρώτο το Πενταπόσταγμα.

Σε προσπάθεια τρίτων να δημιουργήσουν τον πανικό, ως χαρακτηριστικό του «υβριδικού πολέμου», αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post σχετικά με την παρεμπόδιση ισραηλινού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του κρατικού ραδιοφώνου, ο κ. Αγγελίδης απηύθυνε έκκληση και προς τα ΜΜΕ, ώστε να υπάρχει προσοχή στην αναπαραγωγή και αναδημοσίευση ειδήσεων «που δημιουργούν ζημιά στην κοινωνία».

Από πότε η μεταφορά μίας πραγματικής είδησης προκαλεί ζημιά αξιότιμε κ.Υπουργέ; Θέλατε δηλαδή να ρίξουμε τους τόνους;

Σχετικά με το περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πράγματι στις 18 Νοεμβρίου ένα τουρκικό σκάφος του πολεμικού ναυτικού κάλεσε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος, να αποχωρήσει από περιοχή στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν επρόκειτο για «θερμό επεισόδιο».

Και εδώ αποδεκνύεται ότι η Λευκωσία μάλλον φοβάται. Τι έπρεπε να να γίνει δηλαδή, να βουλιάξουν το ερευνητικό οι Τούρκοι; Το θέμα είναι ότι η Άγκυρα πραγματοποιεί εισβολή και στην Κυπριακή ΑΟΖ και πλέον δεν πρόκειται να φύγουν με τίποτα από εκεί τα πλοία της.

Οι Ευρωπαίοι δεν στηρίζουν, οι ΗΠΑ Πόντιος Πιλάτος και η Ρωσία είναι ικανοποιημένη, καθώς δεν θέλει να βγει φυσικό αέριο από την Κύπρο, καθώς όλη η Ευρώπη θα γυρίσει την πλάτη στη Μόσχα στο ζήτημα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο καπετάνιος του ισραηλινού ερευνητικού, το οποίο λειτουργούσε με βάση οδηγίες από το Πανεπιστήμιο «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ, αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνα σε άλλη περιοχή και ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές. Επιβεβαίωσε δε ότι στο σκάφος του «Μπεν Γκουριόν» επέβαινε και ο Κύπριος γεωλόγος, καθηκόντως από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

Τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνες επέμεινε στο ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο σημείο του δημοσιεύματος που ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά συνόδευσαν ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ ως απάντηση στην παρεμπόδιση της 18ης Νοεμβρίου.

Σημειώνοντας τη διάσταση που δίνεται στο περιστατικό, ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι όροι όπως «θερμό επεισόδιο», «αντίποινα», «στόχευση» δεν εξυπηρετούν κανένα.

Κυβερνητική πηγή: Δεν εμπλέκεται η Κυπριακή Δημοκρατία

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην απόφαση του καπετάνιου του ισραηλινού ωκεανογραφικού σκάφους Bat Galim να μην συνεχίσει την υποθαλάσσια έρευνά του σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Κούσιος: Δεν επρόκειτο για θερμό επεισόδιο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε παρέμβαση του ψες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ διευκρίνησε ότι στις 18 Νοεμβρίου το ερευνητικό σκάφος που πραγματοποιούσε έρευνες στην περιοχή κλήθηκε από τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί, πράγμα το οποίο έπραξε ο καπετάνιος του χωρίς να δώσει συνέχεια. Ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι δεν επρόκειτο για θερμό επεισόδιο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Το περιστατικό για την παρεμπόδιση ισραηλινού πλοίου Βat Galim από τουρκικά πλοία έγινε είδηση από ιδιωτικά ΜΜΕ του Ισραήλ και δεν σχολιάστηκε από ιδιωτικά κανάλια και δεν απασχόλησε την ίδια την Κυβέρνηση που περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε ο Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μπεν Κουριόν Γαβριήλ Χαρίτος στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, αναφέρει το sigma.

Σχολιάζοντας το θέμα του Εast Med και την συνάντηση του Επιτετραμμένο του Ισραήλ στην Άγκυρα o κ. Χαρίτος είπε πως τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αξιωματούχος της Τουρκίας του είπε να μην ταράζεται πια το Ισραήλ τόσο πολύ από τις δηλώσεις της Κυβέρνησης Ερντογάν που είναι έτοιμη να επανεκτιμήσει την πρόταση για δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ-Τουρκίας (που θα περνά μέσα από την Κυπριακή ΑΟΖ) .

«O επιτετραμμένος του Ισραήλ απάντησε πως υπάρχουν πολλά νομικά εμπόδια για να επανέλθει αυτό το θέμα προς συζήτηση. Από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει την στάση της ως προς το Ισραήλ και από την επιθετική συμπεριφορά και τις εμπρηστικές δηλώσεις περνάμε σιγά σιγά στο στάδιο του διαλόγου».

Ο κ. Χαρίτος είπε παράλληλα πως αυτό που μεταδίδεται στο Ισραήλ είναι πως η «συμφωνία» Τουρκία Λιβύης θα πλήξει τα ενεργειακά συμφέροντα του Ισραήλ καθώς θέτει ακόμη ένα επιπλέον εμπόδιο για τον αγωγό East Med. 

«Αυτή η διαπίστωση από την μια έχει μεταφερθεί από κύκλους ως καταδίκης και επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση στον East Med ενώ παράλληλα θα είναι και επιχείρημα από άλλες πλευρές που έχουν άλλα συμφέροντα για τη μη βιωσιμότητα του East Μed»

Μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση πως στόχος της Άγκυρας είναι εντός του διαστήματος έως και τον Μάρτιο του 2020 που είναι οι εκλογές να επιχειρήσει μια τακτική να νουθετήσει και να προετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση που θα είναι μετά τον Νετανιάχου

https://twitter.com/pentapostagma/status/1206548640413736960?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...