Μέση Ανατολή

Ιράκ: Επίθεση με drone στο σπίτι σιίτη κληρικού

Ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε σήμερα το σπίτι του ισχυρού και δημοφιλούς σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ λίγες ώρες μετά την ανάπτυξη υποστηρικτών του στη Βαγδάτη σε απάντηση προς μια επίθεση ενόπλων που άφησε πίσω της 23 νεκρούς αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, κοντά σε χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 127 άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά και επιθέσεις με μαχαίρια κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, μια από τις εστίες των κινητοποιήσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, σύμφωνα με την αστυνομία και εργαζομένους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις αστυνομικοι.

Πολλά μέλη της Saraya al-Salam (Ταξιαρχίες της Ειρήνης)-της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Σαντρ-ήταν παρόντα στην πλατεία Ταχρίρ σήμερα τα ξημερώματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Σαντρ έχει υποστηρίξει τις διαδηλώσεις, αλλά οι διαδηλωτές ανησυχούν για την υποστήριξη αυτή καθώς φοβούνται ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αντιπαραθέσεις με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Το χθεσινό ξέσπασμα της βίας ότι το χειρότερο των τελευταίων εβδομάδων. Καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντουλ Μάχντι ότι θα παραιτηθεί, έπειτα από δύο μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και αιματηρής καταστολής, με τουλάχιστον 445 νεκρούς και άλλους 20.000 τραυματίες.

Ο μεγάλος αγιατολάχ του Ιράκ Αλί αλ Σιστάνι προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να επιλεγεί χωρίς ξένη ανάμιξη, κάνοντας έναν υπαινιγμό για την επιρροή του Ιράν.

Οι δηλώσεις του Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των ιρακινών σιιτών, καταγράφηκαν εν μέσω δημοσιευμάτων για την επίσκεψη ιρανού στρατιωτικού στη Βαγδάτη αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προωθήσει την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στο Ιράκ διατεθειμένης να συνεχίσει να ασκεί πολιτική που θα συνάδει με τα συμφέροντα του Ιράν.

Ο Σαντρ βρίσκεται τώρα στο Ιράν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...