Αφρική

O Χαφτάρ παρέλαβε ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα MI35 - Ρώσος σύμβουλος ζητάει τον αποκλεισμό της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο

Τρομερά σημαντικές πολεμικές ενισχύσεις ήρθαν από την Μόσχα προς τον στρατηγό Χαφτάρ, με παρτίδα ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων να καταφθάνει στην Βεγγάζη, με σκοπό την πλήρη ισοπέδωση των φιλότουρκων τζιχαντιστών του Σαράζ, που "τρέχουν" αλαφιασμένοι μέσα σε μια περικυκλωμένη πλέον πόλη.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), υπό την διοίκηση του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, παρέλαβε ρωσικά ελικόπτερα MI35 για χρήση στην συνεχιζόμενη ευρεία επίθεση στην Τρίπολη, αναφέρει ο ιταλικός τύπος.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρόσκεινται φιλικά στις δυνάμεις του Χαφτάρ δημοσιοποίησαν την άφιξη αυτών των ελικοπτέρων στις στρατιωτικές τους βάσεις.

Το ρωσικό ελικόπτερο μεταφέρει πυραύλους και είναι κατάλληλο για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένου του έργου ασφαλείας των ομάδων αναγνώρισης, ενώ μπορεί να διαχειριστεί στόχους χαμηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων αεροσκαφών.

Η Μόσχα όμως, διατηρεί τεράστια συμφέροντα στη Λιβύη κάτι που επιβεβαιώνει και Ρώσος σύμβουλος αμυντικού ινστιτούτου που συνεργάζεται με το ΥΠΑΜ της χώρας, ο οποίος θεωρεί μάλιστα ότι έλεγχος του “διαδρόμου¨στην Α.Μεσόγειο από την Ελλάδα μαζί με το υποτυπώδες λιβυκό ναυτικό του Χαφτάρ είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.

"Την συνεργασία του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) και της Ελλάδας για την διακοπή της τροφοδοσίας με όπλα της αποκαλούμενης εθνικής κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης από την Τουρκία, την καλωσορίζουμε θερμά", δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Βασίλι Νταντούκιν.

"Ο LNA και η Ελλάδα πρέπει να τερματίσουν τη συμμαχία της Τουρκίας με τους τρομοκράτες GNA της Λιβύης", δηλώνει ρητώς και κατηγορηματικώς ο Ρώσος σύμβουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ελληνικός στόλος υποστηρίζει πλέον τον LNA και είναι έτοιμος να απαγορέψει την κάθοδο, αλλά και να καταστρέψει τουρκικά πλοία, τα οποία προμηθεύουν συνεχώς όπλα στους τρομοκράτες του GNA στο λιμάνι της Μισράτα, αλλά και να εξερευνήσουν πεδία υδρογονανθράκων στη Λιβύη.

"Η δήλωση του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού του LNA είναι πολύ σοβαρή. Παρά το γεγονός ότι ο τουρκικός στόλος είναι ισχυρός σε σύγκριση με τη Λιβύη αλλά όχι με την Ελλάδα, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα", δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής, Πλοίαρχος ε.α. Βασίλι Νταντούκιν σε συνέντευξή του στο Federal News Agency.

Πρόσθεσε δε ότι "η Άγκυρα ήδη βοηθά παντοιοτρόπως τους ισλαμιστές μαχητές του GNA με όπλα, ενώ τώρα προετοιμάζεται να μεταφέρει και μέρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα αυτή".

Ο Ρώσος σύμβουλος τονίζει με έμφαση ότι η Άγκυρα προσπαθεί να διεκδικήσει το ρόλο της «περιφερειακής υπερδύναμης» και δεν θέλει να εγκαταλείψει την υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

"Η Τουρκία έχει επίσης τεταμένες σχέσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, δηλαδή τους Έλληνες. Συνεπώς, η κοινή δράση του LNA με την Ελλάδα φαίνεται αρκετά κατανοητή, επειδή οι Τούρκοι μεταφέρουν πραγματικούς μαχητές στη Λιβύη και αυτό πρέπει να τερματιστεί. Το κλείσιμο του θαλάσσιου διαδρόμου στους Τούρκους είναι ευπρόσδεκτο", δήλωσε ο Νταντούκιν.

Ο αρχηγός της επονομαζόμενης εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας Φαγέζ αλ Σαράζ και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχουν συνάψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα της Α. Μεσογείου. Το έγγραφο δεν έχει νομική ισχύ, καθώς δεν αποτελεί νομοθετική απόφαση του μοναδικού νόμιμου κυβερνητικού οργάνου στη Λιβύη, της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, αναφέρει το ρωσικό άρθρο.

Οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει ήδη να αναζητούν υδρογονάνθρακες στην Δυτική Λιβύη και το πρόβλημα τους είναι οι Αμερικανοί και η "μοιρασιά" της χώρας.

https://twitter.com/LibyaReview/status/1206264055666753537

https://twitter.com/LibyaReview/status/1206597016266137606

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ