Κόσμος

Σοβαρό περιστατικό στη Συρία: Τα ρωσικά ραντάρ S-400 "εγκλώβισαν" βομβαρδιστικό B-52H και δύο F-16 - Ήταν τα ελληνικά μαχητικά;

“Βόμβα” περιωπής έριξε το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Sina, δημοσιεύοντας τις λεπτομέρειες ενός πολύ σοβαρού περιστατικού, που έλαβε χώρα στο συριακό εναέριο χώρο με πρωταγωνιστή ένα αμερικανικό αεροσκάφος B-52H και δύο... F-16 (πιθανότατα τα ελληνικά).

Πριν λίγες ημέρες ρωσικά ραντάρ των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, φέρονται πάντα  κατά τους Κινέζους , να “εγκλώβισαν” αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52H μαζί με δύο αεροσκάφη F-16 που το συνόδευαν στην Συρία.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοίνωσε ότι το στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και τα δύο “συνοδευτικά” F-16, πλησίασαν σε κοντινή απόσταση την αεροπορική βάση Hmeimim.

Από αυτή την απόσταση, το αμερικανικό Stratofortress θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυραύλους Κρουζ στην ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση και τότε χτύπησε “κόκκινος συναγερμός” στην ρωσική βάση.

Το αμερικανικό και τα “υπόλοιπα” πληρώματα των δύο F-16, φέρονται να έλαβαν την σαφή προειδοποίηση από το ρωσικό στρατό για την ετοιμότητα να εκτοξεύσουν πυραύλους εναντίον τους.

Αμέσως οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή και όλα τα αεροσκάφη άλλαξαν πορεία και κινήθηκαν βιαστικά σε ασφαλή απόσταση.

Τονίζεται ότι ο ρωσικός στρατός έστειλε την προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης στο πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού σε ανοιχτό κανάλι, δηλώνοντας ότι τα αεροσκάφη είχαν εισέλθει σε ζώνη ρωσικού στρατιωτικού ελέγχου και αν δεν αποχωρούσαν αμέσως, θα δεχόντουσαν άμεσο πυραυλικό κτύπημα.

Έχοντας ακούσει την προειδοποίηση από τη ρωσική πλευρά, το πλήρωμα του Β-52. Η άφησε αμέσως τον εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα της Συρίας και κινήθηκε προς δυσμάς, τονίζουν οι Κινέζοι.

Οι πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση του αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού στην αεροπορική βάση Khmeimim, επιβεβαιώθηκαν πράγματι από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο οι πληροφορίες για το περιστατικό αυτό δεν αποκαλύφθηκαν, μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά το περιστατικό αυτό καθ'αυτό, ούτε το Πεντάγωνο ούτε η ρωσική πολεμική αεροπορία ανέφεραν οτιδήποτε.

Υπενθυμίζουμει σύμφωνα με άρθρο μας, ότι ο κυπριακός τύπος (ΡΙΚ) είχε αναφέρει ότι πάνω από την Κύπρο (ελεύθερη και κατεχόμενη) πέταξαν πριν μερικές ημέρες για πρώτη φορά, δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, τα οποία κατευθύνθηκαν προς τη Συρία.

Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι (ΡΙΚ), δύο ελληνικά F-16, συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση επιτήρησης της γείτονος χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου B-52 πέταξε συνοδεία των δύο ελληνικών F-16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης του Ακρωτηρίου Σούδας (Κρήτη) στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

Τα δυο ελληνικά μαχητικά και το Β52 μετά την είσοδό τους στο FIR Λευκωσίας θα κινούνταν ανατολικά προκειμένου να προσεγγίσουν τις βόρειες περιοχές της Συρίας.

Το αμερικάνικο βομβαρδιστικό προερχόμενο από βάση στην Αγγλία ενσωματώθηκε στον αέρα με τα δυο ελληνικά F16 εντός του FIR Αθηνών και στη συνέχεια συνέχισε την πορεία του προς την περιοχή.

Πρόκειται για ένα σοβαρό γεγονός εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές μιας και για πρώτη φορά έχουμε τέτοιου είδους εμπλοκή μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας πάνω από το  συριακό έδαφος, ενώ οι αντιδράσεις από όλες τις πλευρές παραμένουν άγνωστες. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης