Αρχείο

Η Συρία "τελειώνει" τον Ερντογάν - Πρώην ερευνήτρια του ΟΗΕ: "Να ασκηθεί δίωξη για εγκλήματα πολέμου"

Ειδικοί και εμπειρογνώμονες έχουν στραφεί κατά του Ερντογάν, με αφορμή την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, ενώ το τελευταίο "χτύπημα" έρχεται από πρώην ερευνήτρια του ΟΗΕ, η οποία ζητάει να ασκηθεί δίωξη κατά του Τούρκου προέδρου για εγκλήματα πολέμου στη Συρία.

Το μέγεθος της βαρβαρότητας των Τούρκων στη Βόρεια Συρία δεν μπορεί να συλληφθεί από ανθρώπινο νου και έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, όχι τόσο από τους ηγέτες, οι οποίοι "τραβάνε το αυτί" του Ερντογάν λεκτικά, αλλά περισσότερο από ειδικούς που αναγνωρίζουν την εγκληματική φύση των τουρκικών τακτικών πολέμου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να εξεταστεί και να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου για τη στρατιωτική επίθεση της χώρας του στη Συρία, δήλωσε η πρώην εισαγγελέας και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Κάρλα ντελ Πόντε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η ντελ Πόντε, πρώην μέλος της εξεταστικής επιτροπής του ΟΗΕ για τη Συρία, δήλωσε ότι με την παρέμβασή της η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και έχει αναζωπυρώσει τη σύγκρουση στη Συρία.

«Το να μπορεί ο Ερντογάν να εισβάλει στη συριακή επικράτεια για να καταστρέψει τους Κούρδους είναι απίστευτο», δήλωσε η ντελ Πόντε, πρώην γενική εισαγγελέας της Ελβετίας, η οποία άσκησε διώξεις για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η εισβολή της –που ξεκίνησε μετά την αποσύρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από την τουρκοσυριακή μεθόριο– αφορούσε αποκλειστικά τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, τους οποίους θεωρεί ως τρομοκράτες που συνδέονται με Κούρδους αντάρτες που επιχειρούν στη νοτιοανατολική Τουρκία.

«Θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του και να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Δεν πρέπει να του επιτραπεί να ξεφύγει απ' αυτό», δήλωσε η ντελ Πόντε σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Schweiz am Wochenende. Είπε ακόμη ότι τα ευρωπαϊκά έθνη ήταν απρόθυμα να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία για τις ενέργειές της, αφού ο Ερντογάν απείλησε να «ανοίξει τις πύλες» για τους πρόσφυγες και να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

«Ο Ερντογάν έχει τους πρόσφυγες σαν διαπραγματευτικό χαρτί», υπογράμμισε.

Η ντελ Πόντε συμμετείχε στην τριμερή έρευνα για τη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2012, καταγράφοντας περιστατικά όπως επιθέσεις χημικών όπλων, γενοκτονία εναντίον του πληθυσμού Γεζίντι του Ιράκ, πολιορκητικές τακτικές και βομβαρδισμούς αυτοκινητοπομπών βοηθείας. Παραιτήθηκε το 2017, λέγοντας ότι η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε την αποστολή της αδύνατη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ