Κόσμος

Δεν γλιτώνουμε από πουθενά! Χρήμα πίσω από την “Gretamania”, χρήμα και πίσω από τους αρνητές της “κλιματικής εκστρατείας” -Ανελέητη σύγκρουση συμφερόντων και στην μέση ο πλανήτης...

Στις αρχές του μήνα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε την κερδοφόρα επιχείρηση πίσω από την ακτιβίστρια Greta Thunberg με την πολιτική και ενεργειακή χρηματοδότηση η οποία έχει ξεσηκώσει παγκοσμίως την “Gretamania”.

Σήμερα σειρά έχει το “σκοτεινό” παρασκήνιο του αντίθετου κινήματος, δηλαδή αυτού της άρνησης της κλιματικής αλλαγής! Με λίγα λόγια βρισκόμαστε ενώπιον μιας αδυσώπητης σύγκρουσης συμφερόντων και στην μέση βρίσκεται ο πλανήτης μας, οι ανάγκες του και βέβαια εμείς που ζούμε σε αυτόν.

Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν πως περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως εισέρχονται στα ταμεία του οργανωμένου αντι-κινήματος της κλιματικής αλλαγής

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων του κλίματος, των διεθνών κυβερνητικών φορέων, των σχετικών ερευνητικών ινστιτούτων και των επιστημονικών εταιρειών συναναστρέφονται λέγοντας ότι η αλλαγή του κλίματος είναι πραγματική, ότι είναι ένα πρόβλημα και ότι πιθανότατα θα πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα, όχι αργότερα. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, απλά τους σκοπούς της υστερίας που μας σέρβιρε η “Gretamania” θέτουν πολλοί σε αμφισβήτηση.

Και όμως, για κάποιο λόγο, η ιδέα εξακολουθεί να υπάρχει στο μυαλό ορισμένων λαών ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Κι αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα πολύ καλά χρηματοδοτούμενο, καλά ενορχηστρωμένο κίνημα άρνησης της αλλαγής του κλίματος, το οποίο χρηματοδοτείται από ισχυρούς ανθρώπους με πολύ βαθιές τσέπες. Όπως δηλαδή γίνεται και με τα συμφέροντα που στηρίζουν την Γκρέτα και το κίνημά της.

Σε μια νέα και απίστευτα λεπτομερή μελέτη, ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Drexel, Robert Brulle, διείσδυσε βαθιά στη χρηματοοικονομική δομή των αρνητών της κλιματικής αλλαγής για να δει σε ποιον ανήκουν τα...χοντρά πορτοφόλια!

Σύμφωνα με την έρευνα του Brulle, 91 ομάδες προβληματισμού (think tank κλπ), οργανώσεις υπεράσπισης και εμπορικές ενώσεις απαρτίζουν την αμερικανική βιομηχανία του αντι-κινήματος της κλιματικής αλλαγής ρίχνοντας πολλά χρήματα που χρησιμοποιούνται για να ασκούν πιέσεις ή να επηρεάζουν την κοινή γνώμη σχετικά με την κλιματική αλλαγή και άλλα ζητήματα.

"Η προσπάθεια καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος έχει αναληφθεί σε μεγάλο βαθμό από συντηρητικούς δισεκατομμυριούχους", λέει ο Guardian, "που συχνά εργάζονται μέσω μυστικών δικτύων χρηματοδότησης. Έχουν καταγραφεί ως βασικοί υποστηρικτές 91 think tanks, ομάδων υπεράσπισης και βιομηχανικών ενώσεων που έχουν εργαστεί για να εμποδίσουν τη δράση για την αλλαγή του κλίματος ».

"Αυτό δείχνει το πώς οι πλούσιοι άνθρωποι ή εταιρείες μεταφράζουν την οικονομική τους δύναμη στην πολιτική και πολιτισμική εξουσία", είπε. "Έχουν τα κέρδη τους και προσλαμβάνουν ανθρώπους για να γράψουν βιβλία που λένε ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι πραγματική. Προσλαμβάνουν ανθρώπους για να πάνε στην τηλεόραση και να λένε ότι η αλλαγή του κλίματος δεν είναι πραγματική. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι χωρίς οικονομική δύναμη δεν έχουν τη φωνή των ίδιων μεγεθών με τους ανθρώπους που έχουν οικονομική δύναμη και έτσι καταλήγουν να στρεβλώνουν τη δημοκρατία”.

Σύμφωνα με τον Brulle η έρευνά του σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίζεται σε τρία μέρη. Τώρα εστιάζει στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Θα ακολουθήσουν το κλίμα και το περιβαλλοντικό κίνημα.

Τώρα, αυτό που μπορείτε να δείτε στο ίδιο το κίνημα είναι ότι έχει δύο πραγματικές ρίζες. Η μία είναι στο ίδιο το συντηρητικό κίνημα, καθώς βλέπετε ότι πολλά συντηρητικά θεμέλια που χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του συντηρητικού κινήματος εμφανίζονται τώρα ως χρηματοδότηση της αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Μπορείτε επίσης να δείτε βιομηχανικές βάσεις που έρχονται για να ξεκινήσουν τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης του κλίματος.

Είναι λοιπόν ένας συνδυασμός τόσο βιομηχανικών όσο και συντηρητικών... φιλάνθρωπων που χρηματοδοτούν αυτή τη διαδικασία και αυτό που έκαναν ήταν ότι δανείστηκαν πολλά στοιχεία και μεθόδους από τη στρατηγική και την τακτική που χρησιμοποιήθηκαν στις προσπάθειες της βιομηχανίας καπνού ενάντια στην πρόληψη της δράσης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία .

Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι η τακτική που αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε πρώτα στην βιομηχανία καπνού και τώρα οι μέθοδοι αυτοί εφαρμόζονται στο κίνημα της κλιματικής αλλαγής και στην πραγματικότητα μερικοί από τους ίδιους ανθρώπους και μερικοί από τους ίδιους οργανισμούς που ήταν εμπλεκόμενοι στο θέμα του καπνού συμμετέχουν σήμερα στην υπόθεση της αλλαγής του κλίματος.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται από που προέρχονται τα χρήματα:

Το κίνημα άρνησης του κλίματος είναι μια ισχυρή πολιτική δύναμη, λέει ο Brulle. Οι ρίζες της άρνησης της κλιματικής αλλαγής καθίστανται βαθύτερες, επειδή οι προσπάθειες των ατόμων έχουν χρηματοδοτηθεί και διοικούνται από οργανισμούς που λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη από ιδρύματα και χρηματοδότες που είναι γνωστοί για τις συνολικές δεσμεύσεις τους για συντηρητικά αίτια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ