Κόσμος

Αποκαλύψεις-φωτιά! Η κερδοφόρα επιχείρηση πίσω από την ακτιβίστρια Greta Thunberg: Πολιτική και ενεργειακή χρηματοδότηση

Έχουμε γράψει πολλάκις το τελευταίο διάστημα πως η 16χρονη Σουηδή ακτιβίστρια που αγωνίζεται κατά της κλιματικής αλλαγής έχει την υποστήριξη μεγάλων λόμπι και ενεργειακών εταιρειών στη χώρα της, αν και η οικογένειά της προσπαθεί να το αρνηθεί.

Η Greta Thunberg έχει γίνει, σε λιγότερο από ένα χρόνο, μια παγκόσμια εικόνα κατά της αλλαγής του κλίματος. Ωστόσο, η συντριπτική επιτυχία της οδηγήθηκε και προωθήθηκε, σύμφωνα με την έρευνα των The Sunday Times , από μεγάλα λόμπι και εταιρείες πράσινης ενέργειας που θα χρησιμοποιούσαν την 16χρονη για να «διευκολύνουν τη μετάβαση σε πράσινο επιχειρηματικό χαρακτήρα».

Η βρετανική εφημερίδα συνδέει την έφηβη και την αυξανόμενη φήμη της με τον μεγιστάνα, Ingmar Rentzhog , πρόεδρο think tank του οποίου είναι μέλη από Σουηδούς σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς μέχρι στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στη χώρα.

Η Greta Thunberg άνοιξε την αυλαία των κινητοποιήσεών της με τη διάσημη σχολική απεργία στο Κοινοβούλιο της Σουηδίας τον περασμένο Αύγουστο. Στις 20, συγκεκριμένα, ο Ingmar Rentzhog ανέβασε μια φωτογραφία της 16χρονης στη σελίδα του στο Facebook και το ίδιο απόγευμα η εφημερίδα Dagens Nyheter - η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στη χώρα - δημοσίευσε την ιστορία της. Γνωρίζουμε ήδη τα υπόλοιπα. Ωστόσο, η αποκλειστική ενημέρωση των Times επιβεβαιώνει ότι η ιστορία της ξεκίνησε μήνες πριν.

Τον Μάιο του 2018, η Thunberg κέρδισε το δεύτερο βραβείο σε περιβαλλοντικό διαγωνισμό γραφής που διοργάνωσε η εφημερίδα Svenska Dagbladet . Μετά τον διαγωνισμό, ο Bo Thoren , ηγέτης του τοπικού ομίλου Fossil Free Dalsland, επικοινώνησε με τους νικητές και τους άλλους νέους ακτιβιστές για να μιλήσει για το πώς πρέπει να "εμπλέξουν και να βοηθήσουν τους νέους να αυξήσουν το ρυθμό της μετάβασης σε μια βιώσιμη κοινωνία" καθώς αναζητούσε "νέα πρόσωπα" για το κίνημα.

Μεταξύ των προτάσεων του Thoren υπήρξε μια σχολική απεργία εμπνευσμένη από τις διαδηλώσεις των επιζώντων φοιτητών της σφαγής του Ινστιτούτου Parkland στη Φλόριντα, που συνέβη τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους. "Οι δράσεις προγραμματίστηκαν για τον Σεπτέμβριο, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν τα παιδιά έφταναν την πρώτη σχολική μέρα και έλεγαν ότι«δεν θα επιστρέψουμε», εξήγησε ο Τόρεν.

Η Γκρέτα ήταν πεπεισμένη για την ιδέα της απεργίας και αποφάσισε να τη θέσει σε εφαρμογή. Ο Τόρεν το ήξερε και πήγε στη Στοκχόλμη στις 21 Αυγούστου για να την συναντήσει. Όμως, την προηγούμενη μέρα ο Rentzhog βρήκε την ακτιβίστρια «απροσδόκητα» μπροστά στο Κοινοβούλιο και οι ειδήσεις άρχισαν να γίνονται ιογενείς πριν φτάσει ο Τόρεν. Αν και ο Rentzhog ανέφερε αρχικά ότι είδε τη Greta "τυχαία", τελικά παραδέχτηκε στους The Times ότι μια εβδομάδα νωρίτερα έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Thoren που τον ενημέρωσε για τη διαμαρτυρία.

Ο Ingmar Rentzhog είναι ιδρυτής του We Do not Time και πρόεδρος της Global Challenge....

Ομοίως, ο Rentzhog συναντήθηκε με την οικογένεια της Greta πριν από την εκδήλωση , καθώς συνέπεσε με τη μητέρα της Γκρέτα, Malena Ernman, σε μια συνάντηση στη Στοκχόλμη. Αυτό ήταν επιβεβαιωμένο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στον δημοσιογράφο των Times , παρά το γεγονός ότι είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι η πρώτη φορά που έμαθε για το κορίτσι ήταν όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι η απεργία της Greta συνέπεσε με την έκδοση του βιβλίου του Ernman, " Σκηνές από την Καρδιά" , που λέει πως "η προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης έσωσε τη ζωή της οικογένειάς του". Ο Rentzhog επωφελήθηκε από τη δημοσίευση, τη φήμη της Malena Ernman - βραβευμένη τραγουδίστρια της όπερας - και το χάρισμα της Greta για να διαδώσει το μήνυμά της μέσω κοινωνικών δικτύων και έτσι να διεισδύσει στα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Έτσι ξεκίνησε η σχέση μεταξύ της οικογένειας Thunberg και Rentzhog, μια συμφωνία που οι γονείς του κοριτσιού προσπαθούν να κρύψουν.

Ο λόγος για τον οποίο οι γονείς της Γκρέτα πάντοτε αρνούνταν ότι υπάρχει συνεργασία με τον Rentzhog είναι επίσης ότι όπως προείπαμε είναι ο πρόεδρος της Global Utmaning (γνωστής ως Global Challenge), ένα Think Tank στον οποίο συμμετέχουν ηγέτες λόμπι, στελέχη εταιρειών ενέργειας και ακόμη και πολιτικοί. Για την οικογένεια Thunberg, είναι ζωτικής σημασίας η εικόνα τους να μην υποστεί βλάβη από τα συμφέροντα τρίτων.

Ιδρυτής της Global Challenge είναι η Kristina Persson , πρώην μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπουργός της σουηδικής κυβέρνησης μεταξύ 2014 και 2016. Άλλα μέλη του Think Tank είναι: ο David Olsson , μέλος της Svenska Bostadsfonden, ενός από τα μεγαλύτερα ταμεία ακίνητης περιουσίας της Σουηδίας, ο Gustav Stenbeck , του οποίου η οικογένεια ελέγχει τη σουηδική εταιρεία επενδύσεων Kinnevik.

Το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει επίσης τον Petter Skogar , τον πρόεδρο της KFO, τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Σουηδία, και τον Anders Wijkman , πρώην πρόεδρο του Club of Rome και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 1999 και 2009.

Ένα άλλο εξέχον μέλος είναι ο Nystedt Ringborg , σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και πρώην αντιπρόεδρος της πολυεθνικής ελβετικής και σουηδικής εταιρείας ABB που δραστηριοποιείται στους τομείς της ρομποτικής και της ενέργειας, μεταξύ άλλων. Οι Times επίσης υπογραμμίζουν ότι ο Ringborg είναι μέλος της εταιρείας Αειφόρου Ενέργειας Angels, μιας εταιρίας επιχειρηματικών κεφαλαίων για πράσινη ενέργεια.

Παρόλο που οι The Times υποδηλώνουν ότι η οικογένεια του Thunberg μπορεί να μην γνωρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων που έφερε μαζί του ο Ρεντζόγκ όταν ήλθαν σε επαφή, παρουσιάζει επίσης ασυνέπειες στους ισχυρισμούς της . Ξεκινάει με την υπογραφή της μητέρας της Γκρέτα σε ένα άρθροπου δημοσιεύθηκε στο Dagens Nyheter - το οποίο ήταν το πρώτο που αντέταξε τις διαμαρτυρίες του Thunberg ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Αυτό το άρθρο έχει οκτώ άλλες υπογραφές, μεταξύ των οποίων της Kristina Persson και άλλων τριών μελών της Global Challenge. Ο Ρεντζόγκ, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν ο συντάκτης του άρθρου, δήλωσε ότι έδειξε τον κατάλογο των υπογραφόντων στην Malena Ernman αλλά χωρίς να υποδηλώνει τις θέσεις που είχαν στην Global Challenge, έτσι ώστε η μητέρα της Greta να μην γνωρίζει ποιοι ήταν.

Μεταξύ των ισχυρισμών της οικογένειας της Γκρέτα είναι επίσης ότι ο πατέρας της Svante Thunberg δήλωνε σταθερά ότι «δεν έχουμε δουλέψει ποτέ με την πλατφόρμα Rentzhog ή την Global Challenge», παρά το γεγονός ότι η Greta ήταν μέρος του συμβουλευτικού συμβουλίου της πλατφόρμας “Δεν έχουμε χρόνο” (ιδρύθηκε από τον Rentzhog).

Παρόλο που η οικογένεια Thunberg προσπάθησε να σπάσει τους δεσμούς με οποιοδήποτε τύπο λόμπι , ο νέος υπεύθυνος τύπου είναι ο Daniel Donner, ο οποίος εργάζεται μόνο στο λόμπι των Βρυξελλών: το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα.

Επομένως η προσπάθεια να κρύψουν αυτές τις σχέσεις για να διατηρήσουν καθαρή εικόνα δημιουργεί δυσπιστία προς αυτήν.

Πλέον κάθε βήμα της 16χρονης που έχει κινητοποιήσει χιλιάδες νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα διερευνηθεί με μεγεθυντικό φακό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ