Κόσμος

Έκκληση Μπαρζανί σε Λαβρόφ: «Να αποτρέψετε σφαγές Κούρδων από τους Τούρκους!» - Ο Πούτιν καλείται να πάρει την μεγάλη απόφαση

Νέες εξελίξεις έχουμε μετά την τρομερά σημαντική επίσημη επίσκεψη του Σ.Λαβρόφ στο ιρακινό Κουρδιστάν, καθώς ο Μ. Μπαρζανί ζήτησε άμεση «ρωσική παρέμβαση» στην χερσαία επίθεση των Τούρκων στην Βόρεια Συρία κατά των «αδελφών» Κούρδων του YPG.   

Νωρίτερα όπως σας ανέφερε πρώτο το Πενταπόσταγμα, οι Κούρδοι της Συρίας ζήτησαν την βοήθεια Δασμασκού και Μόσχας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw, ο Μπαρζανί δήλωσε στον Λαβρόφ ότι ανησυχεί πάρα πολύ για την τύχη των Κούρδων στη Συρία και ζήτησε από τη Ρωσία να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην αποτροπή σφαγής των Κούρδων από τους Τούρκους του Ερντογάν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι είναι παράλληλα σε επαφή με αρκετές χώρες για να σταματήσει η τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία.

Ο Κούρδος ηγέτης δηλώνει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή αυτή και ασχολείται με το θέμα, ενώ έστειλε  μήνυμα υποστήριξης στον κουρδικό λαό της Ροχάβα και στις δυνάμεις του YPG.

https://twitter.com/masoud_barzani/status/1181302508658003968?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1181302508658003968&ref_url=https%3A%2F%2Ftr.sputniknews.com%2Fortadogu%2F201910081040342939-bagdat-ve-erbilde-temaslarda-bulunan-lavrov-terorle-mucadelede-iraka-olan-destegimiz-devam-edecek%2F

"Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορα κανάλια", είπε ο ίδιος.

Ο Μπαρζάνι έγραψε το εξής στο μήνυμα του στο twiter:

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις πρόσφατες εξελίξεις στο δυτικό Κουρδιστάν. Είμαστε σε επαφή με διάφορα κανάλια και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι της Ροχάβας δεν θα εκτεθούν σε άλλες καταστροφές».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφθασε στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν Ερμπίλ χθες, μετά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη και έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν.

Ο Λαβρόφ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Ρώσων διπλωματών και υπαλλήλων του υπουργείου εμπορίου, είχε   προγραμματίσει να παραμείνει για αρκετές ημέρες, αλλά λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του, ως αποτέλεσμα πρόσφατων μαζικών διαδηλώσεων στη Βαγδάτη και σε αρκετές άλλες πόλεις,  επέστρεψε στη Μόσχα αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τους Κούρδους.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο Λαβρόφ θα μεταφέρει μήνυμα του Μπαρζανί για άμεση δράση του Πούτιν στην Βόρεια Συρία, για να μην επιτραπούν σφαγές και άλλες αξιόποινες πράξεις από τις τουρκικές δυνάμεις ες βάρος των Σύρων Κούρδων.

Η απόφαση είναι τώρα στα χέρια του Ρώσου ηγέτη Β.Πούτιν, ο οποίος θα αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι και στην Συρία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό του Κουρδιστάν, ο Λαβρόφ εξέφρασε τη σημασία των προγραμμάτων για την περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Από την πλευρά του, ο Μπαρζάνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για οποιαδήποτε πρωτοβουλία προώθησης βαθύτερων οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, λέγοντας: "Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και να διερευνήσουμε ευκαιρίες σε ορυκτά, τη γεωργία και τη βιομηχανία".

Πιθανή ρωσική αλλαγή στάσης στην Συρία.

«Το Κρεμλίνο εκφράζει την απορία του από το γεγονός  ότι η  Ρωσία δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Τουρκία, για τυχόν συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί σχετικά με τα σχέδια αποσύρσεως των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει να δει πόσα στρατεύματα των ΗΠΑ θα αποσυρθούν τελικά, καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια τα οποία παραμένουν ασαφή. «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση», είπε ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ