Κόσμος

Γεωπολιτικός «σεισμός» στην Μ. Ανατολή - Οι Κούρδοι της Συρίας ζήτησαν την βοήθεια Μόσχας & Δαμασκού


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Άνω κάτω θα γίνει η Μέση Ανατολή. Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες, με συμμαχίες να σπάνε και να δημιουργούνται ταυτόχρονα καινούργιες.

Ποιος θα περίμενε τους Κούρδους για παράδειγμα να ζητούσαν βοήθεια από τους Ρώσους; Αδιανόητο μέχρι πρότινος, αλλά οι ακατανόητες (;) κινήσεις του Ν.Τραμπ δημιουργούν νέα δεδομένα.

Πριν λίγο, Κούρδος Αξιωματούχος δήλωσε τα εξής:

«Είμαστε πλέον στην διάθεση της Μόσχας και της Δαμασκού για να ξεκινήσουμε συνομιλίες, σε περίπτωση πλήρους απόσυρσης των Αμερικανικών Δυνάμεων από την Συρία!» 

Στην ουσία οι Κούρδοι ζητούν την βοήθεια Μόσχας και Δαμασκού, ενόψει της εισβολής των ΤΕΔ στη Συρία.

 

Η Άγκυρα θέλει να τελειώνει μια και καλή με τους Κούρδους του YPG στη Συρία, καθώς η συνεργασία τους με το ΡΚΚ έχει μεταβάλλει την όλη κατάσταση και στο εσωτερικό της χώρας.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται εδώ και πολύ καιρό για τη συμμαχία της Ουάσινγκτον με τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, έχοντας ουσιαστικά στο μυαλό της ηγεσίας της χώρας την πιθανή δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδιστάν, με την ένωση των εδαφών τεσσάρων χωρών στις οποίες κατοικούν όμως εκατομμύρια Κούρδοι.

Το YPG είναι ήδη αποδυναμωμένο από όλα αυτά, αφού οι ΗΠΑ κατάφεραν να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους κατά μήκος των συριακών συνόρων, αναγκάζοντας τους  Κούρδους να αναζητήσουν συμμάχους που θα αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ, προκειμένου να υποστηρίξουν τις υλικοτεχνικές τους ανάγκες.

Υπάρχουν δε φόβοι ότι εάν οι κουρδικές δυνάμεις αντιμετωπίσουν μια χερσαία επίθεση της Τουρκίας χωρίς αμερικανική βοήθεια, το ISIS θα μπορούσε να επανέλθει στην περιοχή.

Ο Μπρετ Μακγκούρ, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον συνασπισμό κατά του ISIS, έστειλε tweet μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι η Τουρκία δεν μπορεί και δεν θέλει να ασχοληθεί με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κρατούνται σε στρατόπεδα στη Συρία, τονίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια "αναζωπύρωση" του ISIS.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με τις δυνάμεις τους να μην βρίσκονται πλέον στον άμεσο χώρο".

«Η Ρωσία και το Ιράν είναι ενθουσιασμένοι που βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρούν. Θα είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι όμως βλέποντας  την Τουρκία να έρχεται στην περιοχή», δήλωσε ο Danforth.

Ο Muzaffer Senel, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Şehir της Κων/πολης, συμφώνησε ότι οι κουρδικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να βρουν μια νέα συμμαχία «πηγαίνοντας» σε Μόσχα και Τεχεράνη μετά από αποχώρηση των ΗΠΑ και την εισβολή από την Τουρκία.

«Η μετατόπιση της πολιτικής της Ουάσινγκτον πιθανότατα θα καλωσοριστεί από τη Ρωσία και το Ιράν», δήλωσε ο  Senel, τονίζοντας στην συνέχεια ότι «είναι μια ευκαιρία για να αναλάβουν οι δύο χώρες ολόκληρη τη Συρία υπό τον έλεγχό τους».

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι ο πιο πιεστικός φόβος της Άγκυρας είναι οι περαιτέρω προσπάθειες αυτοδιοίκησης των Κούρδων  στην Τουρκία, διότι εάν δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς θα δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος εντός της Συρίας.

«[Είναι] ένας ιστορικός φόβος ακόμα πολύ ζωντανός στο μυαλό των Τούρκων πολιτικών ιθυνόντων», δήλωσε ο Σένελ.

Ο Ντάνφορντ πρόσθεσε ότι ο Ασαντ, που επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της Συρίας, πιθανότατα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία αν αυτή κερδίσει έδαφος εντός της συριακής επικράτειας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες επιθέσεις που θα υποστηρίζονται από τη Ρωσία στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Idlib, στην οποία  ζουν εκατομμύρια  Σύροι και η Τουρκία διατηρεί παρατηρητήρια.

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωση του  ότι ο τουρκικός στρατός είναι πλήρως προετοιμασμένος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στις κουρδικές πολιτοφυλακές.

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Τουρκία μέσα σε όλα αυτά ενημερώνουν την Δαμασκό, η οποία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι όλες οι  μονομερείς προσπάθειες των χωρών αυτών αποτελούν καταφανείς παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ