Κόσμος

Τα "βρήκαν" ΗΠΑ-Τουρκία: Προχωρά το σχέδιο για τη «ζώνη ασφάλειας» στη Β.Συρία - Εκδιώκονται οι Κούρδοι της περιοχής

Σοβαρές εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν το επόμενο διάστημα στη Συρία, καθώς ΗΠΑ και Τουρκία τα "βρήκαν" εκδιώκοντας τους Κούρδους από τις βόρειες περιοχές της χώρας, ενώ παράλληλα το σχέδιο για τη λεγόμενη «Ζώνη Ασφάλειας» προχωρά.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς την έγκριση της Δαμασκού - άρα και των Ρώσων - ενώ εκτιμάται πως εντάσεις θα δημιουγηθούν από τη μαζική μετακίνηση Κούρδων σε νοτιότερες περιοχές. Το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και ίσως ακόμα και να αποτελέσει την αρχή του τέλους για τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού επιθεώρησαν τις προετοιμασίες για το κοινό κέντρο επιχειρήσεων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για τον συντονισμό της δημιουργία και διαχείρισης της ‘Ζώνης Ασφάλειας’ στη βορειοανατολική Συρία.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε, μέσω του Twitter, ότι δεν υπάρχει αλλαγή στις απόψεις σχετικά με την Ζώνη Ασφάλειας που θα δημιουργηθεί σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρνήθηκε τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σχετικά με αλλαγές στα σχέδια αυτά, χαρακτηρίζοντας τα ως «εικαζόμενες ειδήσεις που δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια».

Η Τουρκία θέλει η Ζώνη Ασφάλειας να έχει βάθος μεταξύ 30 και 40 χιλιομέτρων και μήκος 460 χιλιομέτρων, ενώ οι ΗΠΑ συζητούν για 10 με 15 χιλιόμετρα και 140 χιλιόμετρα μήκος για να «καλυφθούν οι νόμιμες» ανάγκες της Τουρκίας.

Η Τουρκία ζητά επίσης να εκκενωθεί η περιοχή από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) που είναι το μεγαλύτερο τμήμα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)- στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά του ISIS, και να αποσύρει από την περιοχή τα βαριά όπλα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Ρόμπερσον, δήλωσε ότι «η συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία σχετικά με τη δημιουργία ασφαλούς περιοχής στη βορειανατολική Συρία είναι προκαταρκτική και όχι τελική και οι συνομιλίες μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών συνεχίζονται».

Τόνισε, ταυτόχρονα, τη σημασία της αρχικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «Οι Αμερικανοί πρέπει πρώτα από όλα να είναι ειλικρινείς και πρέπει να καταλάβουν ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί καμία αμερικανική καθυστέρηση ή ‘αναβολή’ στη δημιουργία της ‘Ζώνης Ασφάλειας’, στα συριακά σύνορα".

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και οι στρατιωτικοί διοικητές επισκέφθηκαν το κέντρο κοινών επιχειρήσεων για να συντονίσουν την προγραμματισμένη Ζώνη Ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ακάρ συνοδεύτηκε από τον αρχηγό του Προσωπικού Γιασάρ Γκουλέρ, διοικητή των επίγειων δυνάμεων Ομίτ Ντουντάρ, διοικητή της πολεμικής αεροπορίας Χασάν Κοτσόκ Ακ Γιουζ και τον διοικητή των δυνάμεων Αντνάν Οζμπάλ.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκονταν υπό την ηγεσία του αναπληρωτή αρχηγού της Ευρώπης Στέβεν Τίνετι, που μετά τη συνάντηση με αξιωματούχους στην Άγκυρα μετέβη στη Σανλιούρφα για να επιθεωρήσει το Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων, γράφει το λιβανικό δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...