Εκκλησία

'Αγιος Άνθιμος: Πώς ξαναζωντάνεψε το πιο ταπεινό ξωκκλήσι στον Έβρο

Ένα μικρό ξωκκλήσι στον Έβρο ξαναζωντανεύει...

Ο Άγιος Άνθιμος, το αυτοσχέδιο ξωκκλήσι στον ποταμό Έβρο, θα ευλογεί, θα προστατεύει και θα σκέπει τους ακρίτες των συνόρων. Άγιοι προστάτες των ψαράδων, του στρατού, των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των κυνηγών, των βαρκάρηδων, των προσφύγων, συνθέτουν την εμπνευσμένη αγιογράφηση που ολοκλήρωσαν ως προσφορά 10 εθελοντές ερασιτέχνες αγιογράφοι των Φερών.

Ήταν τάμα, όνειρο ζωής, εσωτερική ανάγκη, όλα μαζί, λειτούργησαν και ο Κωνσταντίνος Τραζέρας, ένας γεννημένος φυσιολάτρης από την Αλεξανδρούπολη ακολουθώντας τα βήματα της οικογενειακής παράδοσης δίχως να απευθυνθεί πουθενά για βοήθεια και οικονομική στήριξη ανήγειρε με αυτοσχέδια υλικά που μετέφερε με την πλάβα του εκεί στο Δέλτα του Έβρου το εκκλησάκι των Αρχαγγέλων.

Κάποια άτυχη στιγμή από άγνωστη αιτία το γραφικό εξωκλήσι κάηκε ολοσχερώς και τότε αποφασίστηκε άμεσα η επανακατασκευή. Φυσικά έγινε με καλύτερες προϋποθέσεις έτσι ώστε νά' ναι ασφαλές, να μπορεί να φιλοξενήσει κόσμο στο εσωτερικό του να τελεσθούν μυστήρια.

Ο νέος μικρός ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Άνθιμο, γιατί έτυχε της στήριξης του τότε μητροπολίτη, οι ελλείψεις πολλές και στο κάλεσμα για προσφορά εικόνων ανταποκρίθηκε μια ομάδα εθελοντών αγιογράφων από τις Φέρες που ολοκλήρωσε ήδη την αγιογράφησή του. Με την καθοδήγηση της εικαστικού-αγιογράφου Ελένης Σιρίδη δούλεψε με όρεξη για ένα εξάμηνο και πλέον το αποτέλεσμα είναι πέρα από τα αναμενόμενα.

Εκτός από την πολύωρη προσωπική τους εργασία κατέδειξαν την αγάπη τους στην ανιδιοτελή προσφορά, τον σεβασμό στα θεία, την στήριξη της περιοχής τους την παρουσία ενός ολοκληρωμένου μικρού ναού στον μοναδικό βιότοπο του Δέλτα όπου σε καθηλώνει η ομορφιά του τοπίου και τη συνύπαρξη της άγριας ζωής, σπάνιας ορνιθοπανίδας με την αρμονία της χλωρίδας.


Ο Άγιος Άνθιμος στο Δέλτα Εύρου
Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ