Κόσμος

Όλες οι επιλογές στο «τραπέζι»: Aυτό θα είναι το πρώτο «πακέτο» κυρώσεων κατά της Άγκυρας - «Χτυπήματα» στην οικονομία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξετάζουν όλες τις επιλογές ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας CAATSA, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτάγκος, πριν από λίγο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος εξετάζουν όλες τις επιλογές που υπάρχουν στη νομοθεσία CAATSA», σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είπε επίσης πως «σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που θα επιλεχθούν, δεν μπορεί να γίνει προεπισκόπησή τους εκ των προτέρων, αλλά γνωρίζω ότι ο ΥΠΕΞ προφανώς ασχολείται με αυτό επί του παρόντος».

ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτµεντ όσο και το υπουργείο Αµυνας των ΗΠΑ έχουν επανειληµµένως καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστηµα ότι προτίθενται να αντεπιτεθούν µε κυρώσεις, στο πλαίσιο του νόµου για την αντιµετώπιση των αντιπάλων της Αµερικής µέσω κυρώσεων (CAATSA).

∆ύο σχετικά νοµοσχέδια, που ανοίγουν τον δρόµο για τη µεγαλύτερη αποµόνωση της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο εάν εκείνη παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους, προωθούνται παράλληλα και στα δύο σώµατα του αµερικανικού Κογκρέσου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον περασµένο Μάιο (H.R.2913) και στη Γερουσία από τον περασµένο Απρίλιο (S.1102).

Βάσει του νόµου για την αντιµετώπιση των αντιπάλων της Αµερικής µέσω κυρώσεων (CAATSA) που ίδιος ο Τραµπ υπέγραψε το καλοκαίρι του 2017, ο Αµερικανός πρόεδρος θα πρέπει τώρα να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, επιλέγοντας συγκεκριµένα πέντε κατηγορίες µέσα από µια λίστα µε συνολικά 12.

Ο λόγος για ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων που θα μπορούσαν να ξεκινούν από… επίπεδα πιο ήπια (visa bans για συγκεκριμένα πρόσωπα) και να φτάνουν σε επίπεδα πιο σκληρά (αποκλεισμό τουρκικών ιδρυμάτων από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα) χωρίς να αποκλείνουν και την επιλογή της επιβολής «μέτριων» περιοριστικών μέτρων (σε εισαγωγές-εξαγωγές-συναλλαγές, στα δάνεια που θα επιτρέπεται να δίνονται από αμερικανικές ή διεθνείς τράπεζες κ.ά).

Όπως ανέφερε πριν πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, επίσημη τοποθέτηση είχαμε πριν λίγο από τον Ν. Τραμπ, που δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-35, καθώς η κατάσταση με το ζήτημα των S-400, έχει κάνει την κατάσταση περίπλοκη.

Επίσης δηλώσεις έκανε και για την Κύπρο, καθώς είπε πως η στάση της Άγκυρας είναι προβληματική στην περιοχή!.

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία… δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...