Κυβέρνηση

«Πόντιος Πιλάτος» η Ουάσιγκτον - Δένδιας: «Ζητήσαμε καθαρή στήριξη από τις ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας» - Πομπέο: «Το σημειώνω»


Προβληματίζει η στάση των ΗΠΑ και η απάντηση Πομπέο, καθώς η Ουάσινγκτον δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς. Αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

Είμαι ευτυχής γιατί μία από τις πρώτες συναντήσεις μου ως υπουργού Εξωτερικών ήταν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχει μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση.

Μιλήσαμε για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και για την εμβάθυνσή του. Επίσης ζήτησα από τον κ. Πομπέο να έρθει στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση αυτού του διαλόγου. Η αμερικανική θα το δει με πολύ θετικό τρόπο και είναι πιθανό αυτό να συμβεί το Φθινόπωρο.

Επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα αλλά κυρίαρχη σημασία έχει πάντα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Τόσο έναντι της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Συζητήσαμε επίσης τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής σχέσης, όπως επίσης και στα θέματα συνεργασίας με την Αίγυπτο. Τέλος, ζήτησα από τις ΗΠΑ να έχουν μια ξεκάθαρη θέση, μια καθαρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκικής επιθετικότητας

HJ: Ποια ήταν η απάντηση στο τελευταίο σας αίτημα; Το σημείωσε, ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που θα αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι αμερικάνοι το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0rWVhPflvx4
https://twitter.com/NikosDendias/status/1151510799732674561?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/SecPompeo/status/1151514162591391744?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1151502562140610560?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ