Πολιτική

Ολοταχώς για ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι προεκλογικές παροχές Τσίπρα δεν αλλάζουν τίποτα - Εφιαλτικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση

Σίγουρη είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, παρά τις προεκλογικές παροχές από την κυβέρνηση, οι οποίες και αποτελούσαν το τελευταίο "χαρτί" του Α. Τσίπρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι παροχές δεν είχαν απήχηση στον ελληνικό λαό και είναι προφανές πως οι χειρισμοί των εθνικών θεμάτων θα καθορίσουν τις ψήφους των Ελλήνων.

Οι πρώτες ενδείξεις από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι δεν κλείνει η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ΝΔ υποστηρίζουν ότι οι διαφορές είναι 8% με 9% και ότι αυτό το χάσμα δεν μπορεί να κλείσει ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι οι διαφορές είναι κάτω από 6%.

Το βασικότερο όμως στοιχείο όλων είναι ότι καταγράφεται η απήχηση των μέτρων – παροχών του Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο και δεν φαίνεται ότι μεταβάλλονται οι πολιτικές ισορροπίες.

Η ψαλίδα επί της ουσίας δεν κλείνει, αν και αρχικά υπήρχαν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να μειωθεί η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία ωστόσο με την πόλωση η κατάσταση σταθεροποιήθηκε.

Η ΝΔ είναι αληθές ότι αρχικώς ανησύχησε με τις παροχές Τσίπρα καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι θα έχουν κάποια επίδραση στην κοινωνία, όπως αναφέρει το Banking News. Επιστρατεύτηκε η στρατηγική της πόλωσης και έτσι η ΝΔ κατάφερε να ανακόψει τα ψήγματα μείωσης της ψαλίδας στην διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έμπειρος δημοσκόπος ανέφερε ότι η ΝΔ με βάση όλες τις ενδείξεις βρίσκεται πέριξ του 7% ή οριακά πάνω από 7% ως διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Τα 3 βασικά στοιχήματα των εκλογών

Το διακύβευμα των εκλογικών αναμετρήσεων, σε ευρωεκλογές, περιφερειακές εκλογές και δημοτικές εκλογές είναι τα εξής:

1) Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ποσοστό της Χρυσής Αυγής ως τρίτο κόμμα. Η ΝΔ είναι βέβαιον ότι θα είναι ο νικητής των ευρωεκλογών με ποσοστό πέριξ του 31% με 32% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή κινείται κάτω από 9% σε ένα εύρος μεταξύ 8,5% και 8,8%.

2) Στις περιφερειακές εκλογές τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει και τις 13 περιφέρειες θα πρόκειται για εκλογική συντριβή. Όμως το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περιφέρεια Αττικής που είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Ελλάδος. Ο Πατούλης της ΝΔ θα κερδίσει με βασικό σενάριο να περάσει στον δεύτερο γύρο η Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί οριακά ο Σγουρός.

Εάν περάσει στον δεύτερο γύρο η Δούρου και λόγω των καταστροφών που υπέστη η περιοχή – βλέπε Μάτι και πυρκαγιές – θα συντριβεί καθώς ο Πατούλης (ΝΔ) θα κερδίσει με 70% με 75% έναντι 25% της Δούρου. Μόνο εάν υπάρξει έκπληξη και περάσει ο Σγουρός στον δεύτερο γύρο η μάχη θα δυσκολέψει αλλά τελικώς θα κερδίσει ο Πατούλης της ΝΔ.

3) Η 3η μεγάλη πρόκληση είναι ο δήμος Αθηναίων όπου θα κερδίσει κάτω από οποιαδήποτε σενάριο ο Μπακογιάννης από την ΝΔ. Όμως το μεγάλο στοίχημα δεν είναι η πρώτη θέση αλλά η δεύτερη, θα είναι ο Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, ο Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ ή ο Γερουλάνος από το πρώην παλαιό ΠΑΣΟΚ;  Οι ενδείξεις δείχνουν Κασιδιάρη ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά προφανώς η μάχη είναι πολύ δύσκολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ