Κύπρος

Έληξε το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου - Αποφάσισαν να αφήσουν να «σκουριάσουν» οι Exocet και να κλείσουν mega deal με Total για ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ώρα που η Τουρκία συντηρεί τους υψηλούς τόνους στην περιοχή, με την παρουσία του γεωτρύπανου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, κυβέρνηση, TOTAL και ENI έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την οποία η γαλλική εταιρεία επεκτείνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες, μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και των δυο εταιρειών, έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Ως εκ τούτου κλειστό θεωρείται το θέμα παραχώρησης του τεμαχίου 7 στις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ, σε ποσοστό 50%. Για το συγκεκριμένο τεμάχιο η μοναδική εκκρεμότητα που αναμένεται να διευθετηθεί τις επόμενες μέρες είναι κάποια νομικά ζητήματα τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να ανατρέψουν τη συμφωνία.

Παράλληλα με την παραχώρηση του τεμαχίου 7, η ιταλική ΕΝΙ συμφώνησε τη συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας στα υπόλοιπα τεμάχια που της έχουν παραχωρηθεί. Ως εκ τούτου η TOTAL θα συμμετέχει σε ποσοστό που έχει συμφωνηθεί στα τεμάχια: 8 που έχει παραχωρηθεί στην ΕΝΙ, και στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κοινοπραξίας ΕΝΙ με την νοτιοκορεάτικη KOGAS. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Το μήνυμα της συμφωνίας

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε όπως λέγεται στο διπλωματικό παρασκήνιο, πρώτον ενισχύεται η γαλλική παρουσία στην ΑΟΖ, δεύτερον υπό τις σημερινές συνθήκες δίνεται το μήνυμα ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και οι εταιρείες δεν επηρεάζονται από τις τουρκικές προκλήσεις, και τρίτον συνεχίζεται απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός.

Τουτέστιν τέλος του χρόνου αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν και πάλι οι γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ. Με βάση τον προγραμματισμό θα πραγματοποιηθούν πέντε γεωτρήσεις στα τεμάχια: 6 όπου έχει εντοπισθεί ποσότητα υδρογονανθράκων στο κοίτασμα «Καλυψώ», στο 7 στο, 8, στο 11 όπου πραγματοποιήθηκε γεώτρηση χωρίς να εντοπισθεί κοίτασμα, και στο 3.

Το γεωτρύπανο

Την ίδια ώρα του τουρκικό γεωτρύπανο συνεχίζει να παραμένει 36 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, χωρίς να διεξάγονται εργασίες σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει στην Λευκωσία. Πέριξ του γεωτρύπανου υπάρχουν τα τρία πλοιάρια υποστήριξης, ενώ από πλευράς πολεμικών μέσων στην περιοχή έχει καταγραφεί η παρουσία μιας φρεγάτας, ενώ στρατιωτικές πηγές δεν αποκλείουν και την παρουσία υποβρυχίου στην ευρύτερη περιοχή.

Εθνικό Συμβούλιο

Στην καταδίκη της κατάφορης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας προχώρησαν ομόφωνα τα μέλη ιού Εθνικού Συμβουλίου.

Σε κοινή δήλωση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ζητούν επιτακτικά τον άμεσο τερματισμό όλων αυτών των τουρκικών ενεργειών και των απειλώ για χρήση βίας για να υπάρξει μείωση της έντασης στην περιοχή. Παράλληλα το Εθνικό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης από πλευράς Ε.Ε και της Διεθνούς Κοινότητας.

Το Εθνικό Συμβούλιο στην κοινή δήλωση επαναβεβαίωσε την προσήλωση του στην ειρηνική επίλυση του κυπριακού μέσα από διαδικασίες των Η.Ε τονίζοντας πως οι τουρκικές ενέργειες υποσκάπτουν και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αυτές. Γίνεται σαφές στην κοινή δήλωση πως χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επάνω έναρξη διαδικασίας λύσης του κυπριακού.

Τα κόμματα

Αναχωρώντας από το Προεδρικό ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του γενικού γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως η χώρα κινδυνεύει η χώρα, είναι υπό απειλή και χρειάζεται ενότητα. Το συναινετικό κλίμα εντός του Εθνικού Συμβουλίου μετέφερε προς τα έξω ο Αντρός Κυπριανού, ο οποίος αναχώρησε πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας τονίζοντας την ανάγκη και σημασία για ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ όπως τόνισε είναι έτοιμο για συνεργασία καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την πλευρά του γ.γ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών με την προϋπόθεση η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και παραβιάσεις στην ΑΟΖ. Οι συνομιλίες κατά τον Άντρο Κυπριανού θα πρέπει να διεξαχθούν στη βάση του πλαισίου Γκουντέρες. Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο τον ερχόμενο Απρίλιο η εκ πλευρά να έχει απέναντι της δυνάμεις που να επιδιώκουν τη λύση δυο κρατών. Ταυτόχρονα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιβεβαίωσει και πάλι τη θέση για τους υδρογονάνθρακες προκειμένου να εξουδετερωθούν τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία. Το ΕΛΑΜ υποστήριξε πως η Κύπρος είναι υπό απειλή τονίζοντας πως ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την συνδρομή της Ε.Ε με την επιβολή εμπάργκο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με κυπριακές πληροφορίες και όπως μπορείτε να διαβάσετε, δεν γίνεται πουθενά λόγος για κάποιο στρατιωτικό μέτρο. Ο Ν.Αναστασιάδης αποφάσισε ακόμη μία φορά να "σκουριάσουν" οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

Δείτε εδώ μέχρι που θα μπορούσαν να χτυπήσουν οι Exocet από 3 τυχαία σημεία στις ελεύθερες ακτές!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές