Πολεμική αεροπορία

Προέλαση ισραηλινών μαχητικών στο Αιγαίο: Ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού & εικονικών βομβαρδισμών - Προβληματισμός στην Άγκυρα (Βίντεο)

Άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού υλοποίησε σήμερα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία στο κεντρικό Αιγαίο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την οργή στον βαριά πληγωμένο και ηττημένο από τις δημοτικές εκλογές Τούρκο ηγέτη Ρ.Ερντογάν.

https://twitter.com/EEmerson14/status/1113130764961529856

Ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ Boeing 707-300 (290) υλοποίησε άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού αρκετά μίλια ανατολικά από το Ακρωτήριο Ταίναρο, στα πλαίσια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ-2019.

Χθες διάφοροι σχηματισμοί αεροσκαφών πραγματοποίησαν πτήσεις από το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ προς το πεδίο βολής της Κρανέας και πραγματοποιούσαν βυθίσεις και βομβαρδισμό στόχων με κατάδειξη λέιζερ.

Σύμφωνα με το σενάριο της ασκήσεως, είχαμε καταδείξεις των στόχων που εκτελούνταν από κομάντος με την ειδικότητα JTAC των ειδικών Δυνάμεων της διακλαδικής διοίκησης ειδικών δυνάμεων, αλλά και από άλλα αεροσκάφη που πετούσαν που μετέδιδαν πληροφορίες στα αεροσκάφη που ενεργούσαν την άσκηση.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1112994466590228480

Σύμφωνα με άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι  Έλληνες κομάντος της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Αμερικανοί SEALS και Ισραηλινοί κομάντος της δύναμης sayeret mat kal θα εκτελέσουν ασκήσεις κατάδειξης στόχων και διάσωσης πληρωμάτων, πιθανότατα  σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου κατά την διάρκεια της άσκησης, προκαλώντας οργή και πανικό στο τουρκικό γενικό επιτελείο που έχει εγκλωβιστεί στις επιλογές του σουλτάνου Ερντογάν ο οποίος είναι πλέον σε ευθεία αντιπαράθεση με Ισραήλ και ΗΠΑ.

Όλο αυτό το διάστημα από χθε , οι Τούρκοι όπως κάνουν πάντα,  έχουν προσανατολίσει όλα τα συστήματος τους (ραντάρ , συστήματα παρατήρησης , συστήματα SIGINT) με σκοπό να υποκλέψουν ότι μπορούν από την άσκηση, ενώ έχουν ενεργοποιήσει και τους δορυφόρους τους  στο διάστημα για τον ίδιο λόγο.

Στην άσκηση αυτή όμως έχουμε και κρίσιμα συμπεράσματα που αφορούν την ελληνική πολεμική αεροπορία και την δυνατότητα επαύξησης των δυνατοτήτων της ενόψει των νέων πιθανών τουρκικών προκλήσεων. Σήμερα άλλωστε είχαμε δύο υπερπτήσεις, γεγονός που αποδεικνύει το θράσος των Τούρκων στο Αιγαίο, το οποίο αυξάνεται καθημερινά.      

https://twitter.com/EEmerson14/status/1112981543268515840

Είναι γνωστό ότι ο τομέας εναέριος ανεφοδιασμός δεν υφίσταται στην ελληνική ΠΑ, λόγω μη έγκαιρης και ορθής οριοθέτησης προτεραιοτήτων στην αγορά οπλικών συστημάτων και αεροσκαφών, τις πάλαι ποτέ παλιές καλές εποχές, με αποτέλεσμα σήμερα να αναγκαζόμαστε να μας ανεφοδιάζουν σε ασκήσεις, πότε ισραηλινά και πότε αμερικανικά αεροσκάφη.

Με την δυνατότητα πιθανής αγοράς ενός μεταχειρισμένου για παράδειγμα αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού  KC-135, η ελληνική ΠΑ θα επέκτεινε την εμβέλεια της στο Αιγαίο (παραπάνω ώρες) και ειδικά στην Κύπρο θα μπορούσε να πετούν περισσότερη ώρα τα μαχητικά της αεροσκάφη χωρίς ανεφοδιασμό, προκαλώντας έναν ακόμη μεγάλο πονοκέφαλο στο τουρκικό γενικό επιτελείο και στον λαλίστατο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ που βλέπει το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο ως "τουρκική λίμνη".

Σενάρια της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ -2019:

  • Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 4-15 Μαρτίου 2019
  • Φάση 2: Εκδίπλωση Δυνάμεων: 26-28 Μαρτίου 2019
  • Φάση 3: Φάση Εκτέλεσης: 1-12 Απριλίου 2019
  • Φάση 4: Φάση Αναδίπλωσης: 12 Απριλίου 2019
  1. Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  2. Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  3. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  4. Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  5. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
  6. Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
  7. Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
  8. Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
  9. Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)

Οι ασκήσεις αυτές όπως ο ΗΝΙΟΧΟΣ εκτός από τα αναμφισβήτητα στρατηγικά οφέλη στην χώρα λόγω της συμμετοχής ξένων αντιπροσωπειών σε κρίσιμες περιοχές του εθνικού εναέριου χώρου, αποτελεί σαφώς και μια πρόβα τζενεράλε για μια πιθανή πολεμική διένεξη με τους μόνιμους προκλητικούς «γείτονες» μας, οι οποίοι μετά τις προχθεσινές εκλογές και τα προβλήματα στην οικονομία, φαίνεται να ρίχνουν το βάρος τους στο Αιγαίο και τα ενεργειακά και αυτό δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει σε καμία περίπτωση.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ