Κόσμος

Τα πρώτα αντίποινα - Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - «Γυμνά» τα ελικόπτερα Τ129 - Σύγχυση στην Άγκυρα

Με σφοδρότητα χτύπησαν την Άγκυρα τα πρώτα αμερικανικά αντίποινα για το ζήτημα των ρωσικών S-400. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, βάζοντας στοπ σε ανταλλακτικά και αφήνοντας γυμνά τα επιθετικά ελικόπτερα T129.

Στην Άγκυρα επικρατεί η απόλυτη σύγχυση, καθώς λόγω των αμερικανικών κινήσεων, επηρεάζονται και άλλες συνεργασίες της Τουρκίας.

Τουρκία και Πακιστάν συμφώνησαν να βρουν αλλού κινητήρες για τα 30 τουρκικά ελικόπτερα Τ129 που έχει προμηθευτεί η Ισλαμαμπάντ, μετά την αμερικανική άρνηση να τους παραδώσουν.

Τον Ιούλιο Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ υπέγραψαν την σημαντικότερη διμερή αμυντική συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων ετών. Η Τουρκική ΤΑΙ θα παραδώσει 30 επιθετικά ελικόπτερα Τ129 στο Πακιστάν έναντι 1,5 δισ. δολαρίων.

Το Τ129 αποτελεί εξέλιξη του Α129 Mangusta. Διαθέτει τουρκικά ηλεκτρονικά συστήματα και όπλα. Ωστόσο η συμφωνία προσέκρουσε στην άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν κινητήρες.LHTEC T800-4A, τους οποίους παράγουν από κοινού η αμερικανική Honeywell και η βρετανική Rolls-Royce.

«Δεν πρόκειται για τεχνολογικό ή οικονομικό ζήτημα, αλλά για καθαρά πολιτικό», ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος σχετικά. Για να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο Τούρκοι και Πακιστανοί συμφώνησαν να αναζητήσουν αλλού κινητήρες, με πιθανές λύσεις στη γαλλική και πολωνική αγορά.

Η ΤΑΙ ελπίζει πως θα μπορέσει να υλοποιήσει την συμφωνία εντός πέντε ετών. Η αμερικανική απαγόρευση σχετίζεται με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400 ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος από την αμυντική έκθεση IDEAS 2018 που πραγματοποιήθηκε στο Πακιστάν. Ο ίδιος δήλωσε πως μελετάται και η λύση κινεζικών κινητήρων.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει αυτά που γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν από λίγες ημέρες, για την απόρρητη έκθεση του Πενταγώνου που ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία θα αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 αν παραλάβει τους S-400, ενώ θα μπει στοπ & σε ανταλλακτικά!

Οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να παραδώσουν το μαχητικό στην Τουρκία, εάν και εφόσον η Άγκυρα παραλάβει τους S-400. Βέβαια τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Β. Πούτιν έχουν δηλώσει επανηλειμμένα, πως η υπόθεση έχει κλείσει.

Αυτό σημαίνει αυτομάτως πως τα F-35 είναι μία υπόθεση τελειωμένη. Η Τουρκία δεν τα παραλαμβάνει και τότε ανοίγει ο Ασκός του αιόλου για την Άγκυρα. Βέβαια εάν οι Τούρκοι κάνουν πίσω και ακυρώσουν το ρωσικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, τότε όλα θα αλλάξουν, όμως κάτι τέτοιο δείχνει αδύνατο να λάβει χώρα.

Το ζήτημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι τι κάνει η Ελλάδα. Όπως και να έχει η Τουρκία εξοπλίζεται σαν αστακός, με την χώρα μας απλά να αναμένει την αναβάθμιση των F-16. Σίγουρα αυτή πρέπει να γίνει, όμως δεν σώζει την κατάσταση. Θέλει άμεσες κινήσεις, διότι μπορεί να βρεθούμε γυμνοί αμυντικά τα επόμενα χρόνια μπροστά στην Τουρκία.

Από ότι φαίνεται η προκλητικότητα και το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό από τον Ερντογάν, δεν μένει ατιμώρητο. Το εν λόγω περιστατικό ίσως είναι μόνο η αρχή.

https://www.youtube.com/watch?v=DHYRqN48hd8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ