Εθνικά θέματα

Δένδιας: Ο Στρατός μας είναι εργαλείο αποτροπής και κυρίαρχος παράγοντας προσφοράς στην κοινωνία

Στον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, κυρίαρχης μορφής της θρησκευτικής μας πίστης και της λαογραφικής μας παράδοσης και Προστάτη του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού μας, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παραβρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε χαιρετισμό του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε προς τα στελέχη του Στρατού την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη και την ευγνωμοσύνη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας, αλλά και την στήριξη της κοινωνίας μας.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως ο Αη Γιώργης διασυνδέει δύο βασικούς κυρίαρχους πυλώνες του σύγχρονου Ελληνισμού: Την Πατρίδα και την Ορθοδοξία. «Ενσαρκώνει στο συλλογικό υποσυνείδητο τα αξιακά χαρακτηριστικά της στρατιωτικής εποποιίας της Πατρίδας μας. Με την εικόνα του να κοσμεί τις πολεμικές μας σημαίες και να αναδεικνύει τον διττό ρόλο που επίσης υπηρετεί ο στρατός μας» προσέθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περαιτέρω, τόνισε πως ο Στρατός μας είναι εργαλείο αποτροπής, αλλά επίσης κυρίαρχος παράγοντας προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. «Αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας εναντίον της Πατρίδας μας, κάθε αναθεωρητισμού, αλλά επίσης είναι δίπλα στην Ελληνίδα και στον Έλληνα την ώρα της ανάγκης. Η συμμετοχή του Στρατού Ξηράς σε πέντε διαφορετικές αποστολές, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει επίσης την δυνατότητα της Πατρίδας μας να καταστεί παράγοντας σταθερότητας. Ήδη, εδώ και ελάχιστες μέρες, προχωρήσαμε στην ενίσχυση της συμμετοχής μας στην ειρηνευτική επιχείρηση «ALTHEA», στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη» σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας επισήμανε είναι καλό να αντιληφθούμε την ανάγκη προβολής των δυνατοτήτων μας και εκτός των στενών συνόρων μας. «Διότι τα συμφέροντα του Ελληνισμού και οι διαχρονικές αξίες της πατρίδας μας δεν οριοθετούνται μόνον από τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας. Είμαστε και θα είμαστε παρόντες, εν απολύτω γνώση των κινδύνων που διατρέχουμε, αλλά με αυτοπεποίθηση, αυταπάρνηση και αίσθηση καθήκοντος και εκτός των συνόρων μας, εκεί που τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα επιβάλλουν» εξήγησε.

Με την ευκαιρία αυτή, αναφέρθηκε στην «Ατζέντα 2030», η δημόσια διαβούλευση της οποίας ολοκληρωνέται σε τρεις ημέρες. «Προχωράμε σε μια νέα αντίληψη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας. Εστιάζουμε στον εκσυγχρονισμό, με την απόκτηση όσων είναι κατάλληλα ως συστήματα για τον 21ο αιώνα. Τα 35 νέα ελικόπτερα, τα Black Hawk, που απέκτησε ο ελληνικός στρατός θα τα δείτε σύντομα στους ελληνικούς ουρανούς. Αυξάνουν την κινητικότητα, διευρύνουν τις δυνατότητες, διασφαλίζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά επίσης προχωράμε και θα προχωρήσουμε και σε επιλογές ευφυών συστημάτων, μικρού κόστους και πολλαπλασιαστών ισχύος, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον προκλήσεων που ο 21ος αιώνας δημιουργεί. Ο ρόλος της καινοτομίας, κυρίες και κύριοι, δεν μπορεί να παραλειφθεί από την εξίσωση προς επίλυση που αποτελεί η υπηρέτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα έχει μεγάλες φιλοδοξίες, έχει ήδη μεγάλες δυνατότητες, πρέπει να αποκτήσει περισσότερες. Η δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας δεν είναι καθόλου πέραν των δυνατοτήτων πατρίδας μας και της ελληνικής κοινωνίας» υπογράμμισε.

Υπογραμμίζοντας έτι περαιτέρω τη σημασία της σχετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε, επενδύουμε και αναπτύσσουμε τεχνολογίες αιχμής. Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί χώρα πρότυπο σε αυτόν τον τομέα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Νίκος Δένδιας με εράνισμα από ποίημα του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη. «Να θυμηθώ ένα αγαπημένο σε μένα από όταν ήμουν παιδί στίχο του Σεφέρη -έχω άλλωστε σαν δεύτερο όνομα το όνομα Γιώργος- «να σηκωθεί ο Αη Γιώργης ο καβαλάρης και να καρφώσει με το κοντάρι στο χώμα τον δράκοντα».

«Του Όπλου που είχα την τιμή να υπηρετήσω ως έφεδρος Αξιωματικός κατά τη θητεία μου» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Νικόλαος Βλαχάκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Μελέτιος Κουράκλης, ως εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτιος Κριμιζής, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Θεόδωρος Βάγιας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά (ΠΑΠΕΙ) Μιχαήλ Σφακιανάκης, ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.) Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφωνας Κοντιζάς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.), ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού Πολεοδομικών Θεμάτων & Εφαρμογών Περιφέρειας Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων Εμμανουήλ Βελεγράκης, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόριος Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, εν Ενεργεία και εν Αποστρατεία Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...